Az angol bajnok nyerte a világ leghangosabb futamát

A címvédő Almond Eye visszalépésével nyílt küzdelemre számítottunk és ezt meg is kaptuk az idei Japan Cuptól. Nincs Deep Impact győzelem.

Mielőtt rátérnénk a 39. kiadás ismertetésére, megválaszoljuk azt a kérdést, amit legtöbben tettek fel nekünk az elmúlt napokban, nevezetesen, hogy Japán legnagyobb csillaga miért nem fut a legfontosabb japán versenyben? Pofonegyszerű a válasz: mert túl közel van a hongkongi megmérettetéshez. November 24 – december 8. Azaz két hét, ami önmagában is kevés, de ne feledjük, még utazni is kell a lóval, azaz egy ilyesfajta kaliberű világklasszisnál felesleges kockázatvállalás lenne egy plusz verseny.

És, miért Hong Kong és nem Tokió? Akik olvasták beharangozónkat, azok tudják, hogy az idén nem volt külföldi induló, a brutális bónuszrendszer ellenére sem, azaz a Királynőnek a címvédés nem igazán jelentett volna szakmai kihívást, míg Kínában erős, nemzetközi csapat vár rá.

A szokásosnak nevezhető, rogyadozó lelátók, nevezetesen 80,826 néző előtt kentrézett a mezőny a startgéphez, a 2400 méteres, mamutdíjazású Gr1-es futamhoz. 16 kizárólag japán tréningezésű ló, de ötön európai sztárzsoké, így akár a magyar lóversenyrajongók is könnyen választhattak kedvencet maguknak.

A fanatikus rajongók miatt a „világ leghangosabb versenyének” elnevezett Japan Cup-ban, 2019-ben az ötéves Suave Richard (Heart’s Cry) győzött, második helyen ért célba a fantasztikusan futó hároméves kanca,  Curren Bouquetd’or,  mögötte pedig Wagnerian és Makahiki. Érdekesség, hogy mindhárman az idén kimúlt Deep Impact ivadékai, akire az idei kiírással is emlékeztünk.  Túl szép lett volna, ha bármelyikük nyer.

A befutási sorrend egyáltalán nem hozott meglepetést, hiszen a futam előtt ugyan Rey De Oro-ra került a legtöbb tét, aki a vártnál sokkal gyengébben szerepelt (csak 11.), de a dobogósok egytől egyik jó sansznak számítottak. Az oddsok alapján a középmezőnybe volt várható és ott is végzett (10.) Frankie Dettori lova, Look Twice, aki kizárólag a zsokéja miatt volt érdekes.

Overdose korábbi lovasa 2019-ben egyértelműen a galoppsport világkövete és legnépszerűbb alakja.

Az olasz minden lépést rajongók tucatjai követték és talán pályafutása alatt nem osztott ki annyi autogramot, mint csütörtöki Japánba érkezése óta.

Nem került tehát főszerepbe Frankieboy, annál inkább Oisin Murphy, a friss angol bajnok, aki odahaza nyert címét most Japan Cup győzelemmel koronázta meg, és aki értelemszerűen a világ egyik legfontosabb versenyének nevezte a kupát.

“Mivel ma nagyon nehéz (sáros – a szerk.) volt a talaj, komoly igénybevétel volt a lovak számára, de Suave Richard-ról csak a legjobbakat mondhatom. Valóra vált álom, hogy meg tudtuk nyerni a Japán kupát, hiszen ez a  világ egyik legnagyobb versenye és ez az én célkitűzésem: a világ minden táján minél több nagy futamot szeretnék nyerni. Japánban nagyon magas minőségű a versenyzés, mondhatom abszolút világszínvonalú, így mindképpen szeretnék még sokszor győzni itt.” – mondta Murphy.

Igazából már a tavalyi kupában is jól futott, de természetesen még tovább erősödött azóta. Akkor Almond Eye pályarekordban győzött, most megkönnyebbültem, hogy távollétében mi lettünk a nyerők. Oisin sokat tett érte, hogy a kedvező pozíciót megtalálja neki. Hatalmas győzelem az egész csapat számára, mert másfél évig keményen dolgoztunk azért, hogy most ünnepelhessünk. Jelenleg nem tudom megmondani milyen feladat elé lesz állítva, hiszen meg kell látnunk holnap reggel, hogy miként viselte ezt a versenyt.” – nyilatkozta a mester.

A végére a bődületes számadatok:

A zsokénak az első, míg a mesternek Yasushi Shono-nak és magának a főszereplőnek, azaz Suave Richard-nak ez volt második Group-1-es győzelme Japánban.

A fogadási forgalom, csak erre a futamra 51,67 milliárd forintnyi jen volt. A versenynap teljes bevétele elérte a 75 milliárd forintot.

Az első díj 838 millió forintnyi helyi fizetőeszköz, de még a  tizedik helyezett is 52 ezer dollárt, azaz kb 16,7 millió forintot nyert. A nyerő tavasszal harmadik helyen ért célba a Dubai Sheema Classic-ban. Ha azt megnyerte volna, most a 2,6 millió dolláros fődíj mellé, újabb 2 millió dolláros bónuszt kapott volna  a tulajdonos. 

A végére a legfontosabb kérdés: nyert volna Almond Eye? Tavaly 5 1/4 hosszal verte a vasárnapi nyerőt, aki akkor harmadikként ért célba. Ez nem egyértelmű garancia, hogy az idén is így lett volna, de több mint öt másodperccel futott gyengébb időt Suave Richard, mint  a Királynő 2018-ban. Hát ez nem kis különbség…

Képek: Japan Racing Association, @hanehiro_deep twitter