Az Aga Khan-sztori – II. rész

A kis történelem után a mai Aga Khan-lóverseny-birodalommal folytatjuk.

Az előző rész itt olvasható.

Miután 1957-ben átvette nagyapjától az istállót, Aga Khan IV a következő két évtizedet a megújítással töltötte. A 60-as és 70-es években megerősítette a család francia és írországi méneseit, az örökölt lovakon túl új vérvonalakat is behozva, első sorban a pályája végéhez közelítő Marcel Boussac lovaival a 70-es években, majd 2005-ben Jean-Luc Lagardére telivérjeivel ismét.

A korábbi Aga Khan filozófiája szerint három kulcsösszetevő volt a versenyzéshez: sebesség, sebesség és még több sebesség, mellőzve a Derbyket és St Legereket. Ugyan az átvétel utáni első években még sprinterek fémjelezték az újdonsült Aga Khan istállóját, mint Zeddaan vagy Kalamoun, az évek során sikeresen specializálódtak az 1600 és 2400 méter között jeleskedő telivérekre.

 

Minden kiemelkedő sikert lehetetlen lenne egyesével megemlíteni, de a teljesség igényéért azért röviden elmondanánk, hány győztes trófea sorakozik Aga Khan polcain a legnagyobb összecsapásokról:

5 Epsom Derby
4 Prix de l’Arc de Triomphe
7 Prix du Jockey-Club
6 Ír Derby
7 Poule d’Essai des Poulains
4 Poule d’Essai des Pouliches
7 Prix de Diane

Ezeket a kupákat pedig többek között olyan halhatatlan világsztárok hódították el, mint Shergar, Zarkava, Dalakhani vagy még sorolhatnánk. Nem sok futtatót lehetne melléállítani, igaz?

Amiben azonban az évek során igazán kiemelkedett Aga Khan IV istállója, az a tenyésztés: azontúl, hogy jóformán az összes versenyló saját tenyésztésű, a ménesben több remek vérvonal emelkedett ismeretlenségből a legjobbak közé. A franciaországi Haras de Bonneval-n jelenleg a saját tenyésztésű kétéves bajnok Siyouminak áll a pálma, de az írországi Gilltown Studban is rendre A-listás mének sorakoznak.

A festői Harras de Bonneval Franciaországban

A ménes világszerte híres arról, hogy rendszeresen frissítenek vérvonalat kevésbé felkapott csődörökkel, ugyanis sikereinek köszönhetően Aga Khan IV nincs rászorulva, hogy a népszerű vérvonalakra támaszkodva javítsa ás árulja a lóállományt. Ráadásul eddig nem igazán nyúlt mellé, hiszen ezekből a “rizikós” párosításokból is olyan sztárok születtek, mint Zarkava.

Persze ebben a már bizonyított kancacsaládok is szerepet játszottak, ugyanakkor láthatóan remekül ért a pedigrék ötvözéséhez, ennek köszönhetően tenyészlovai világszerte elismertek. Nem véletlen, hogy mikor egy Aga Khan-lovat látunk futni, bármely lóversenyrajongó tisztában van vele, hogy egy csillagászati magasságokba emelkedő tulaj és istálló potenciális bajnokait nézzük.

A cikk forrása a TDN Australia – New Zealand.

Képek: Thoroughbred Owner Breeder, Aga Khan Studs twitter