Az Aga Khan-sztori – I. rész

Korunk egyik legnagyobb lovasemberének története a kezdetektől.

Őfelsége Aga Khan IV. a lóversenyvilág egyik legnagyobb lóverseny-birodalmát vezeti, mely tenyésztésben és versenyzésben egyaránt a legjobbakat tudhatja magáénak. A TDN Australia – New Zealand hozott le egy cikket mai főszereplőnkről, így itt az alkalom, hogy Önöknek is bemutassuk a történetet.

Aga Khan IV neve valószínűleg senkinek nem cseng ismeretlenül, hiszen az elmúlt fél évszázadban a lóversenyzés egyik oszlopává vált, az Egyenlítő mindkét oldalán nagyban hozzájárult a tenyészállomány fejlesztéséhez, számtalan remek ló került ki istállóiból. Azt azonban sokan nem tudják, hogy a lóversenyzés és tenyésztés mindössze kis részét képezi az életének.

Őfelsége a shia muszlimok Nizari Ismaili szektájának világszintű Imamja (vezetője). 49.-ként tölti be a tisztséget, ami egyenes ágon visszavezet Mohammed prófétáig, akinek unokatestvére és veje volt az első Imam. Ezzel szemben mindössze negyedik az Aga Khanok (szenior király) sorában – az első a jelenlegi Aga Khan ükapja, egyben a 46. Imam volt, aki az Ottomán Birodalomból az angol helyőrségbe állt elő követőivel együtt. Erről már korábban négy részben olvashattak Rostás Margó tollából.

A 21. század egyik legjobb Aga Khan-lova, Zarkava

Érkezésének következményeképp az Imam először a brit uralomban, majd az egész birodalomban jelentős személlyé nőtte ki magát, innentől a brit kormány mint őfelsége Aga Khan nevezte meg.

Aga Khan I nagy rajongója volt a lóversenyzésnek és az évek során Bombay (azóta Mumbai) pályájának egyik vezető alakjává vált egészen 1881-es haláláig. A telivérbirodalom alapjait azonban csak unokája, Aga Khan III rakta le, aki az első világháborút követően Angliában vásárolt yearlingeket George Lambton szakmai segítségével, hogy saját istállókat nyithasson.

A kiváló kancacsikóknak (különösen a pályán és ménesben egyaránt komoly örökséget hátrahagyó Mumtaz Mahalnak) köszönhetően rövidesen a brit turf egyik legbefolyásosabb alakja lett a két háború közti időszakban.

1957-ig legendás sztárokat tenyésztett és futtatott, mialatt a politikai és a vallási életből is kivette a részét, 1937-ben a Nemzetek Ligájának elnöke lett, a második világháború után pedig közvetítői szerepet vállalt az indiai szubkontinens függetlenedésében, amikor azonban 79 éves korában elhunyt, a vállalkozást nem kicsapongó életű fia, Aly Khan herceg (bár ő is tehetséges lovas volt és sikeres tulaj/tenyésztővé vált, elsősorban az 1959-es brit Év Lova, Petite Etoile révén), hanem akkor mindössze húszéves unokája vette át, aki immáron 62 éve tölti be az Aga Khan tisztséget, aki megsüvegelendő stílusban vezette tovább a család vérvonalát a 21. századig…

Holnap folytatjuk!

Képek: Aga Khan Development Network, Racing Post