Amerikai turfcsúcs

Elérkezett az Arlington Million, a turfverseny, amely egy hétvégére az Államokban is ellopja a figyelmet a homokra kiírt összecsapásoktól.

Mindenki, aki látott már Amerikai lóversenyt, pontosan tudja, hogy odaát jóformán “mindent, ami számít” homokon futnak. Természetesen számtalan komoly nagydíjat írnak ki gyepre is, ezek azonban ritkán kapnak akkora a figyelmet a nagyközönség részéről, mint hasonló presztízsű “dirt” társaik. Épp ezért olyan különleges az Arlington Million.

A futam, amely minden szempontból kilóg a sorból. Mikor 1981-ben először hívták életre, az Egyesült Államok első millió dolláros futama lett, melynek fődíját a legendás John Henry vitte haza, aki nem mellesleg három évvel később a futam történetének egyedüli duplázója lett. Azóta pedig két év kivételével minden szezon augusztusában népes tömeg gyűlik össze Illinois Arlington Parkjában, hogy a turf legjobbjait ünnepeljék, akik 2000 méteren a trófeán túl a BC Turf belépőjéért is csatáznak.

Az idei, harminchetedik kiírásban is természetesen a turf királya, Chad Brown érkezik a legkomolyabb csapattal, a mester három lovat ad a tízlovas mezőnybe, ami nem lenne különösebben nagy szám, ha történetesen nem ez a három aspiráns képviselné közülük a legjobb esélyeket. Mindhárman most szerepelnek először rövid nyári szünetük után, előtte pedig kisajátították a Manhattan Handicap dobogóját Bricks and MortarRobert BruceRaging Bull sorrendben.

Természetesen előbbi a toronymagas favorit, hiszen azóta, hogy a Pegasus World Cup Turfön Gr1-győzelemmel tért vissza tizennégy hónapos kihagyás után, senkit nem engedett maga elé és mára már három topsikernél jár. Robert Bruce vele szemben idén még nem sok mindent tett le az asztalra, összesen kétszer szerepelt, címvédőként azonban mindenképp külön figyelmet érdemel – ha hazaér, ő lesz az első, aki két egymás követő Arlington Million-trófeát is elhódított.

A szezon ezen időszakában nem egyszer megfordulnak európaiak is az amerikai turfmeetingeken, az öreg kontinenst ezúttal O’Brien két lova képviseli: Magic Wand és Hunting Horn sem áll távol tőle, hogy villantson és elorozza a győzelmet, előbbitől pedig kíváncsian várjuk, hogyan kompenzálja a King George-fiaskót – számos közeli helyezés után egyébként is érik már neki egy győzelem.

És ha a főfutam nem lenne elég, további két Graded1 versenyben csapnak össze a telivérek az illinoisi gyepen: a Beverly D. Stakes-ben 1900 méteren csatáznak a hároméves és idősebb kancák 23:53-kor, míg a Secretariat Stakes-ben a legjobb háromévesek mérik össze erejüket a főfutammal azonos távon 0:28-kor.

És ha végigizgultuk a fiatalok és a gyengébbik nem összecsapását, a főfutam magyar idő szerint vasárnap hajnali negyed kettőkor (1:12) koronázza meg a napot. Akinek kedve támad fennmaradni, mindenképp vessen rá egy pillantást!

Képek: Legal Sport Report, Racing Dudes