Arc Trials: André Fabre kvartettje

ParisLongchamp-ban lefutották az októberi Prix de l’Arc de Triomphe hivatalos felkészítő futamait…

…melyek legjobban kinek másnak, ha nem a francia géniusznak, André Fabre-nek alakultak a legbiztatóbban, ugyanis a nap főfutamában, és az egyik „kistestvérben” is ő vezethette trenírozottjait a győztesek körébe. A Gr1-es Prix Vermeilleben Kitesurf nevezetű kancája mutatott fantasztikus hazafutást, míg a Prix Foy-ban a dobogó mindhárom fokát elfoglalta Waldgeist  (Galileo) előnyével a favoritokkal szemben.

Kitesurf eszméletlen tempójával a Vermeille végén kétségünk sincs, hogy ne érne momentum nélkül célba az Arc-ban – Dubawi lányának még nincs hivatalos jövőbeli célja, de Fabre mester bizakodik a kancák szerencséjében a szuperfutamban.

„Boldogabb nem is lehetnék, mindannyian remekül futottak” – nyilatkozta, miután Waldgeist 12. alkalommal hozta neki haza a Prix Foy trófeáját. „Ez egy felkészítő futam volt, így megmondtam a zsokéknak, hogy ne facsarják ki őket. Pár hét múlva majd mindenki megnézheti őket. Waldgeist-nek csak több sebessége volt ma, mint a többinek.”

A már kétévesen is Gr1-győztesként tisztelt Waldgeist becsülettel helytállt a klasszikusokban, majd négyéves korára érett be igazán: legutóbb a Grand Prix de Saint-Cloud-ban remekelt, így mostani győzelme istállótársai Talismanic és Cloth Of Stars előtt nem is akkora meglepetés.

„Van egy kis megbánásom Talismanic irányába, azt hiszem a másfél mérföld egy kicsit túlnő a határain az ő korában. Ő inkább egy egy-és egynegyed mérföldes ló. Jól futott, nincs semmi panasz rá. A Breeders’ Cup a célunk, de előbb az Arc-ban fog futni. Cloth Of Stars szintén az Arc-ban fog starthoz állni.”

A francia mesternél még senki nem nyert több Arc trófeát, és most eléggé úgy tűnik, hogy a fél istállójával fog kiállni a címvédő Enable ellen – ki nem is oly régen tért csak vissza a versenypályára, egyből elhallgattatva pár kétkedőt.

Egy felkészítő-győztes fogja a legnagyobb valószínűséggel kihagyni a találkozást a kontinens királynőjével. A Prix Niel-bajnok Brundtland (Dubawi) bár derekasan benne volt a harcban coolmorei vetélytársával szemben, lovasa, James Doyle úgy nyilatkozott „Sea Of Class-t és Poet’s Word-öt is ülve szerintem a verseny túl erős lenne neki.”

A végén persze úgyis a menedzsment dönt.

Nos, az biztos, hogy a hétvégén senki sem unatkozott, kinek szívügye a nemzetközi lóversenyzés, hiszen igazi kincseket kaphattunk Írországon át Ausztráliáig.

Ja, hogy mi történt Ausztráliában? Az holnap, a heti krónikánkból majd kiderül…

Fotó: France Galop