Apja lánya

Micsoda story Kiotóban.

50,150  néző előtt Lucky Lilac nyerte meg a 44. alkalommal kiírt Queen Elizabeth II Cup-ot (Gr1, 2200 m) vasárnap. Hogy mi ebben a nagy story? Az, hogy a győztes ló nyergében az a Christophe Soumillon kuporgott, aki nem egyszer győzelemhez segítette Lucky Lilac apját, Orfévre-t is. A belga nem is tudta megállni könnyek nélkül és elmondta milyen csodálatos érzések kavarognak most benne.

Nagyon magabiztos lettem, amikor megláttam a verseny előtti utolsó tréningjét, de szerintem ma még jobb volt. Nagyon koncentrált végig és gyorsan reagált minden adódó szituációra. Jobban szerettem volna közelebb helyezkedni az élen haladóhoz, de mivel nem volt túl gyors a tempó, ezért eldöntöttem, hogy belül maradok vele. Aztán ő valóban felgyorsult a távoszlopnál, és amikor láttam, hogy van egy rés a falon azzal gyakorlatilag meg is nyertük a futamot. Nagyon boldog vagyok.” – mondta Chris.

Soumillon nevét harsogják a japán lapok, hiszen fantasztikus lovaglást mutatott be. A 18 fős mezőnyben is kiválóan helyezkedett, tartotta a falat és amikor megindította lovát, az könnyen sétált el a Crocosmia mellett.

A szakemberek szerint kijárt már ez a győzelem, Mikio Matsunaga idomítottjának, hiszen 2017-ben az ország legjobb kétéves kancája volt, de Almond Eye, sem az 1000 Guineas-ben, sem az Oaks-ban nem ismert kegyelmet, így ebben a két klasszikusban meg kellett elégednie egy második és harmadik hellyel a Sunday Racingnek. Most a csúcsra ért és már több, mint 3,3 millió euró nyeremény a neve mellett.

A tulajdonos mellett a totalizatőr is kaszált.

A teljes fogadási forgalom 22,3 milliárd yen, azaz több mint 61 millárd forint volt.

Csak az ezen pályára leadott tétekből jött ki ez az irdatlan magas összeg.

Az 1976-ban eredetileg csak háromévesek számára kiírt futamot 1996-ban nyitották meg az idősebb kancák előtt. (Hála istennek, hiszen így Snow Fairy 2010-ben és egy esztendővel később is győzni tudott benne.)

Orfévre egyébként nem is csillagászati áron, hanem 4 millió yenért, azaz hozzávetőleg 33 ezer euróért elérhető a világhírű Shadai Stallion Station-ön.

Kép:@HorseRacing_JPN twitter