Amilyennek lennie kell

Izgalmas véget ért a 71. Hong Kong Derby.

Ahogy arról beharangozónkban is olvashattak, a Hong Kong Derby felrúgja a hagyományokat. Először is a gyepen megszokott 2400 méter helyett mindössze két kilométeren rendezik meg, a közép- és hosszútáv határán, bár ez még nem teszi egyedivé. (A legismertebb különc a Francia Derby, amit azon túl, hogy 2100 méterre futnak, hivatalosan még csak nem is hívnak Derby-nek, mert Isten óvja a franciákat tőle, hogy legfontosabb évjáratversenyük egy angol lord nevét viselje – helyette a Prix du Jockey Club elnevezés.)

A Hong Kong Derby valami másért lóg ki igazán a sorból: itt nem három, hanem négyéves telivérek mérik össze erejüket. Ez viszont korántsem probléma, inkább pozitívum, hiszen ahelyett, hogy rutintalan háromévesekkel játszanánk zsákbamacskát, itt tényleg a leginkább méltó aspiránsokat szólítják startgépbe.

És ennek meg is lett az eredménye: csak centiken múlott, ki viszi haza a főnyereményt. A tavaly még Európában versenyző Russian Emperor eddigi legjobb formáját hozta és szemkápráztatót hajrázott a finisben, Sky Darci azonban kitartott az élen és fejhosszal megszerezte szezonbeli negyedik trófeáját.

Pedig Caspar Fownes tréner úrnak voltak kételyei, hogy Darci Brahma fia bírja-e a távot – valóban csak métereken múlt, hogy vetélytársa előtt száguldott át a célvonalon, de nem túl valószínű, hogy ez momentán bárkit is érdekelne a győztes csapatból. Benne Joao Moreirával, aki tökéletesen navigálta a határain versenyző heréltet, így újabb kupa ütötte a brazil zseni markát.

“Ez volt a leghosszabb utolsó kétszáz méter, amit valaha láttam egy futamban, ez biztos” – nyilatkozta a második Derby-sikerét ünneplő Fownes. “Mindent összevetve, ez egy varázslatos nap, teljes elégedettség.”

Facebook oldalunkon azt írtuk: olyan volt ez a derby, amilyennek lenni kellett. Minden igényt kielégített.

A 10 futamot magába foglaló napon a két sztárzsoké, Purton és Moreira egyaránt 3-3 győzelmet jegyzett.

Nyitókép: Hong Kong Jockey Club