Amerikai dömping

Annyi futam rajtol el ma éjjel az Államokban, hogy válogatnunk kellett.

A tavasz beköszöntével Amerikában egymást érik a kiemelt versenyek, olyannyira, hogy csak ma éjjel (legalábbis magyar idő szerint) három különböző helyszínen rajtol el összesen négy Gr1 futam. Mi azonban mégis csak egy királykategóriás összecsapást ajánlunk a figyelmükbe, kiegészítve jó néhány Gr2-vel.

Ennek pedig egy rendkívül egyszerű oka van: gőzerővel közeleg a Kentucky Derby. És bár nem akarjuk elvitatni a kiemelt státuszt az idősebb lovak összecsapásaitól, úgy véljük, izgalmasabb és érdekesebb is, ha a rózsák futamának felkészítőjével foglalkozunk, amiből hármat is kapunk ma éjszaka – egyaránt 100-40-20-10 pontot érnek.

A fókusz természetesen Santa Anita Park, ahol magyar idő szerint fél egykor tíz telivér csatázik a Santa Anita Derby trófeájáért. A táv a megszokott 1800 méter, az összdíjazás 750 ezer dollár, a legjobb esélyt pedig ki más képviselné, mint Bob Baffert aktuális üdvöskéje, Medina Spirit, persze nem szabad megfeledkezni róla, hogy a tengerentúlon rendre robbannak be Derby-favoritok az utolsó utáni pillanatban is.

Természetesen a kancák verziója sem marad el, a Santa Anita Oaks (Gr2; 1700 méter; 400 ezer dollár; 23:30) mindössze öt indulójával azonban ezúttal nem kecsegtet valami magas presztízzsel. Nem úgy két másik helyszín az ország túlfelén.

Keenelandben ugyan két Gr1 is elrajtol, de sem a hároméves kancák Ashland Stakes-e (1700 méter; 400 ezer dollár; 23:30), se az idősebbek Madison Stakes-e (1400 méter; 300 ezer dollár; 0:02) nem éri be jelentőségben a Blue Grass Stakes-t (800 ezer dollár) , ami a Santa Anita-ihoz hasonlóan ugyancsak a Kentucky Derby egyik legfontosabb erőpróbája.

A magyar idő szerint 0:35-re kiírt verseny favoritja az az Essential Quality, aki novemberben elhódította az ország legnagyobb csikófutama, a Breeders’ Cup Juvenile trófeáját, majd idén egy Gr3-sikerrel tért vissza, így négy futásból veretlen, ráadásul két Gr1-gyel a zsebében. Persze egy korai felkészítő – és igazából bármely más verseny – sosincs előre lefutva, de papíron kicsi az esélye, hogy nyolc ellenfeléből valaki elorozná előle a fődíjat és a száz pontot az 1800 méter homokon.

Végezetül pedig Aqueduct sem maradhat ki, ahol a “lányok” 23:09-kor borzolják a kedélyeket a Gazelle Stakes-ben (Gr3; 1800 méter; 250 ezer dollár), majd 23:58-kor következik a Wood Memorial Stakes (1800 méter; 750 ezer dollár), ahol Chad Brown Risk Taking-jének (a nyitóképen) legrövidebb az odds-za.

Bár az indulók eltérek, a három versenyről egyszerűbb együtt beszélni; itt még gyakorlatilag elvárható, hogy boruljon a papírforma. Viszont akár lesz meglepetés, akár nem, az biztos, hogy a győztesek ott lesznek május 1-jén Churchill Downs-ban.

(Azért egy zárójeles megjegyzés nem csak a felkészítőkről, hanem az egész hétvégéről kollektíven: hozzáértőként igencsak húzzuk a szánkat a tényre, hogy Gr1-futamok sora lett/lesz szinte teljesen érdektelen minatűr mezőnyökkel, komoly nevek nélkül, bár az pozitív, hogy legalább a Derby előfutamaiban rendre kilenc-tízen sorakoznak fel. No de erről bővebben talán majd máskor…)

Képek: BloodHorse, America’s Best Racing, Kentucky Derby