Amerikai 3+1

A tengerentúlon sem állt meg az élet.

Különösen, hogy nyakunkban a Tenyésztők Kupája, melynek utolsó felkészítői rajtolnak el szerte az államokban. A “Win And You’re In” sorozatba tartozó versenyek biztos helyet kínálnak a győztesnek a Telivér Világbajnokság adott versenyeire, egy hónappal a nagy megmérettetés előtt pedig adja magát, hogy temérdek ilyen verseny rajtolt el szombaton.

Keenelandben nem kevesebb, mint négy, ebből három Gr1 – a napot azonban északabbra, New Yorkban kezdjük. Egészen pontosan a Belmont Parkban, ahol a Joe Hirsch Turf Classic-ben az európai klasszikusoknak megfelelően 2400 méter gyepen versenyeztek a maratonista telivérek – legalábbis ott már annak számít a másfél mérföld.

Az összecsapás se különösebb meglepetést, se nagyobb izgalmat nem hozott: a borítás helyi mindenese, Chad Brown házibefutót ünnepelhetett, Rockemperor a nyerő két hosszal Serve The King előtt. Holy Roman Emperor ötéves fiának ez a győzelem ugyan nem jelent ingyen starthelyet egy hónap múlvára, de a 15,6-os szorzó aranyra váltása és a kimagasló favorit Gufo magabiztos legyőzése után nem kizárt, hogy mégis a Breeders’ Cup Turf lesz a következő állomás.

Keenelandre elvileg egyértelműen letette a voksát a Tenyésztők Kupája stábja; az elmúlt években Gr2-re lefokozott Woodford Stakes-ben ugyan “csak” a nyertes kupának örülhetett a Ballydoyle egyik amerikai háromévese, Golden Pal (Uncle Mo), a Club of America Stakes-ben (szintén Gr2) leggyorsabbnak bizonyuló Bell’s The One (Majesticperfection) azonban egy parázs befutó után megváltotta a jegyét a Filly & Mare Sprint-re.

A királykategóriás futamok sorát aztán a First Lady Stakes nyitotta Kentuckyban, ahol ismét gyepen mérték össze erejüket a kancák. A dobogó két felső fokára ismét Chad Brown idomítottjai állhattak fel, a tréner ezzel az államhatárokat áthidalva duplázott.

De még hogy! Két aspiránsa, Blowout és Regal Glory az utolsó méterekig csatáztak – végül előbbi bizonyult gyorsabbnak, míg a harmadik helyre Aidan O’Brien Empress Josephine-je szaladt fel. Dansili lányának ez mindössze harmadik startja volt idén, de többször láthattuk már: Chad Brown időzítésében nem szabad kételkedni. Most ismételten bebizonyította, hogy a helyzet változatlan – bár ott már 1900 méterre kell készülni, ami kérdéses lehet a kancának.

Chad Brown (belül zöldben) duója után a mezőny

A partit a kétévesek folytatták a Breeders’ Futurity-ben, itt azonban nem sokáig szorongatták a szelvényeket a fogadók, hiába állt össze a nap egyik legnépesebb mezőnye. Rattle N Roll (Connect) nem hagyott felvetődő kérdéseket, mindössze két héttel nyeretlensége elvesztése után rögtön zsebre vágta első Gr1-trófeáját is.

Végezetül pedig érkezett a főfutam, a Turf Mile. A célegyenes elején kisebb dulakodás alakult ki a fej-fejt előretörő telivérek között, a kevésbé ismert Alex Achard azonban okosan kivárta a megfelelő pillanatot lovával, In Love pedig egyenesen száguldott be a célba első Gr1-aranyáért.

Agnes Gold brazil tenyésztésű fia Tell Your Daddy-t és Somelikeithotbrown-t utasította maga mögé, legközelebb pedig remélhetőleg Del Marban láthatjuk viszont Paulo Lobo idomítottját.

Volt tehát esemény a hétvégén, Ausztráliában és Amerikában egyaránt. A hétvégén pedig jön a ráadás: Champions Day és Caulfield Cup.

Képek: Bloodhorse twitter, Keeneland Racing twitter