Amerika bajnokai

Szezonkezdésként először is tekintsünk vissza az előzőre.

Hétvégén rajtol a C. F. Orr Stakes Ausztráliában, így épp ideje volt, hogy a Racing Portalon is végéhez érjen a téli szünet. Szokásunkhoz híven ezúttal is retrospektívvel indítunk: ma az Egyesült Államok bajnokait vesszük górcső alá, aztán a franciák, végül a britek következnek.

A trénereknél 2020-ban a mennyiség úgy tűnik diadalmaskodott a minőség felett: Steve Asmussen úgy lett bajnok, hogy legsikeresebb idomítottja, Silver Prospector mindössze 49. helyen áll a lovak rangsorában. Győzelmi aránya is jóval kisebb komolyabb ellenfeleinél, mindössze 19%, ennek ellenére összesen 2271 startjával több, mint 20 millió dollárt akasztott tavaly.

Az “ezüstérmes” Bob Baffert pedig épp az ellenkezője: egész évben összesen csak 323 alkalommal álltak lovai a startgépbe, mégis olyan klasszisok kerültek ki a kezei alól, mint az Év Lova Authentic, Improbable és Mucho Gusto, csak hogy legalább a top tízben tanyázó neveket említsük. Nekik és másoknak köszönhetően pedig 94 győzelemmel és 18,92 millió össz-nyereménnyel zárja a szezont.

Brad Cox mindössze 7922 dollárral maradt le és szorult a dobogó alsó fokára. A megtisztelő bronzot legnagyobb mértékben két sztárkancájának, Monomoy Girlnek és Shedaresthedevilnek köszönheti, de a lovak rangsorának élmezőnye tele van tűzdelve idomítottjaival.

A dobogóról ugyan leszorult, de mindenképp érdemes pár szóra a negyedikként végző Chad Brown, akinek négyéves egyeduralma ért véget a lista élén.

A lovasoknál nem történt meglepetés: az egész szezonban sikert sikerre halmozó Irad Ortiz Jr. ahogyan az várható volt, itt is elhozta az első helyett. Ha számszerűsíteni akarjuk, több mint 21 millió dollárt lovagolt össze a futtatóknak, 24%-os győzelmi rátája pedig magasan kiemelkedik a mezőnyből.

Másodikként egy másik sztárlovas, Joel Rosario végzett 18 millió dollárral, míg harmadik helyre bekopogtatott a régóta legjobb szezonját záró Luis Saez 16 millióval.

A futtatóknál pedig épp a mennyiség javára dőlt el a verseny: a Spendthrift Farm LLC, a MyRaceHorse Stable, a Madaket Stables LLC és a Starlight Racing szindikátusa az egyetlen Authentickel elhódította az aranyat. Kentucky Derby, Breeders’ Cup Classic, 6,79 millió dollár – mi kell még?

Baffert és Authentic

Második a Godolphin, a világbirodalom természetesen az Újvilágot sem hagyhatta ki a repertoárjából. Még ha az nem is annyira volt az ő évük, legalábbis Amerikában, közel 5,7 millió azért még így is befolyt a királykékeknek. Az új szezont pedig bizakodva várhatják, a csapat élén a BC Juvenile-győztes Essential Quality-vel.

A Klaravich Stables fért még fel a dobogóra 5,3 millióval, ezúttal kiemelkedő vezéralak nélkül, de remek rátával (271 startból 70 győzelem).

Holnap ugyanitt a franciákkal folytatjuk.

Képek: BloodHorse, Xpressbet, Kentucky Derby, Paulick Report