Álomszerű kezdés a történelmi versenyen

Sem a szervezők, sem a lovassportok kedvelői nem panaszkodhatnak az első két nap eredményei láttán.

MAGYAR HIMNUSZ SZÓLT A REGALE DÍJÁBAN

Ennél jobb kezdéssel nem is indulhatott volna a Longines FEI Nations CupTM Jumping of Hungary CSIO5* Budapest verseny,hiszen magyar győzelemmel záródott a csütörtöki nap kiemelt versenyszáma, a világkupa pontot adó, 150 centiméterre kiírt hibaidős versenyszám a Regale díjáért. A 25.000 euró összedíjazásért a világ elitjéhez közelítő nehézségű pályán kellett harcba szállniuk a lovasoknak a Regale arénában.

Ifj. Szabó Gábor magyar tenyésztésű kancájával, a Tárbály István tulajdonában lévő Timpex Bölcsésszel – ők  nyitóképen – most sem okozott csalódást a közönségnek, hiszen közel egy másodperces előnnyel előzte meg a kétszeres olimpikon orosz lovast, Vladimir Tuganovot. A győztes párosnak Pál Barna, a Regale tulajdonosa és Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke adta át a Herendi Porcelán Manufaktúra díját. A dobogó harmadik fokán másik válogatott lovasunk, Krucsó Szabolcs a Kórusz Attila tulajdonában álló Chacco Blue II.-vel végzett, mindössze hat századmásodperce lecsúszva a második helyről.

OSZTRÁK GYŐZELEM, KRUCSÓ HARMADIK A LONGINES NAGYDÍJBAN

Longines FEI Nations Cup TM Jumping of Hungary CSIO5* Budapest verseny pénteki napjának fénypontja a Longines Nagydíj volt. A nézők által legjobban várt versenyszámban a 100.000 eurós összdíjazásért, a Herendi Porcelánmanufaktúra ajándéktárgyaiért és a győztesnek járó Longines karóráért szálltak harcba a résztvevő lovasok. A szabályok szerinti legmagasabb, 160 centiméteres alappályán 13 számozott akadály és összesen 16 erőkifejtés várta a versenyzőket, ami vonalvezetésében is méltán kiérdemelte a világszínvonalú jelzőt.

Az ötven indulós mezőnyből tízen tudták verőhiba nélkül teljesíteni az alappályát, viszont ketten, a törökök olimpikonja, Ömer Karaevli és a világkupa döntőn részt vett lengyel, Kazmierczak Michal szerencsétlen módon időbüntetés miatt nem jutottak be az összevetésbe, ahova viszont Krucsó Szabolcs kvalifikálta magát a közönség nagy örömére.

KrucsoSzabolcs (4)

Krucsó Szabolcsék a Nemzeti Lovarda akadály felett

Szabolcs a csütörtök esti sorsoláson az egyes számot húzta, így neki kellett megkezdenie a versenyt és az összevetést egyaránt, ami nem sok taktikázásra adott módot. De ennek ellenére iskolapályát mutatott be a Kórusz Attila tulajdonában álló Chacco Blue II-vel (Chacco-Blue / Cincaba Rouge), minden lehetséges rövidítési lehetőséget kihasználva hatalmas iramban teljesítette a pályát 42,11 századmásodperc alatt, ami végül a bronzérmet jelentette a párosnak.

Az összevetés utolsó két indulója tudott csak nála gyorsabban lovagolni, akik közül a németből lett osztrák Max Kühner kerekedett felül. A győztes fedezőmén, Cielito Lindo 2 (Clarimo / Stauffenberg) tulajdonosa a Haupt- und Landesgestüt Schwaiganger, anyai nagyapja az a Stauffenberg, aki Magyarországon is sok éven keresztül versenyzett és fedezett.

Második helyen végzett a világ egyik legeredményesebb díjugratója, Emanuele Guadiano a magyar Equita Kft. tulajdonában álló Chalouval (Chacco Blue / Baloubet du Rouet).

Ma is mindenkit szeretettel várunk a Nemzeti Lovardába, a főváros szívébe. Aki pedig nem tud kilátogatni a helyszínre az is élőben nézheti az EXIM Nagydíjat 17 órától az M4 sporton.

Forrás és kép: csiobudapest.hu/Hajdu Krisztina