Az újabb ausztrál kaland

Az ausztrál lóversenyzés kapcsán az egyik ámulatból esünk a másikba.

A múlt szombati világ legdrágább mérföldes összecsapása után most a legmagasabb díjazású csikófutam vár ránk, és mellette még öt elsőrangú csúcspartit tekinthetünk meg.

Az álomhétvége már pénteken elkezdődik, amikor Moonee Valley az 1200 méteres William Reid Stakesnek (Gr1, 1200 m, nálunk 11:30-kor!) ad otthont. Ausztrália egyik legpatinásabb, idén 97 éves sprinterpartijában az a September Run a fogadók kedvence, aki legutóbb – a másik rangos nagyversenyben – a Newmarket Handicapben csak tizedik volt. Korábbi eredményei miatt azonban továbbra is élvezi a fogadók bizalmát, akik szerint ez csak egyszeri kisiklás volt.

Szombaton Rosehill Gardens rendezi az álomnapot, ugyanis a kilenc futam mindegyike Group besorolású, öt közülük pedig királykategóriás.

Ezek sora számunkra hajnali 4:25-kor indul a 2000 méteres Ranvet Stakes-szel, ahol Európa ausztrál nagykövete, Addeybb címvédőként teszi tiszteletét. William Haggas idomítottja már komoly nevet szerzett magának az ötödik kontinensen, így nem meglepő, hogy toronymagas favoritja az idei kiírásnak. Is. Csakúgy, mint egy esztendeje, most is Chris Waller szuperkancája, Verry Elleegant látszik a legkomolyabb ellenfélnek.

A parádé 5:05-kor folytatódik, mégpedig a Rosehill Guineas-szel (1600 m), ahol a randwicki kiadás hőse, Lion’s Roar csak másodfavoritnak látszik, Mo’unga mögött, pedig ő legutóbb éppen mögötte végzett Randwickben, azaz itt fordított sorrendet várnak a fogadók.

5:45-kor elképesztő nevekből álló szupermezőny startol a George Ryder Stakesben (1500 m). Ember legyen a talpán, aki Funstar, Avilius, Kolding és Arcadia Queen négyeséből rá tud mutatni a nyerőre, és ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az elmúlt hetekben szinte már trenddé váltak az outsider győzelmek az ötödik földrészen.

Fél hétkor aztán az egész világ figyelme a Golden Slipper (1200 méter, 3,5 millió AUD, 2 évesek) mezőnyén. Nem csoda, hiszen az ausztrál szaksajtó akkora feneket kerít ennek a futamnak évről-évre, mintha ez lenne a második Melbourne Cup. Persze mindig izgalmas megismerni az új „arcokat” és most sincsen ez másként. Mick Price idomítottja, a három versenyéből kettőt megnyerő, Profiteer az első favorit, de legutóbb már írtunk róla, hogy a Freedman család mennyire sikeres a nagy csikófutamokban, így Stay Inside is komoly figyelmet érdemel.

Zárásként, 7:10-kor az 1100 méteres The Galaxy mezőnyét szólítják startgépbe. A homogén mezőnyben egyáltalán nincs favorit, aminek mi mindig nagyon örülünk.

Ennél fantasztikusabb galopp csemegéről álmodni sem lehet. Örömünket kizárólag az rontja el kissé, hogy Új-Dél-Wales futamai nem nézhetőek (ingyen) élőben, így a rózsadombi lóversenyünnep miatt sajnos nem érdemes korán kelni. Sebaj, olvassák el nálunk hétfőn a történéseket!

Hajrá Addeybb! Hajrá Tom! Hajrá Európa!

Kép: Racing NSW Twitter