A thrillerek napja

Nem csak a Gr1-es befutók után kerültek főszerepbe a célfotók a szombati két ausztrál meetingen.

Nagyszámú nézősereg, parádésan előkészített lovak és igazi körömrágós versenyek. Ezek jellemezték a szombat hajnali futamokat az ötödik kontinensen. Természetesen az összes thrillerről nincs lehetőségünk beszámolni, de vegyük sorjában, mi történt a legmagasabban jegyzett futamokban.

A Randwick Guineasben (1600 m) Lion’s Roar megtréfálta az egész mezőnyt és magabiztosan győzött, pedig az előzetes oddsok alapján maximum a középmezőnybe volt várható Contributer immár herélt fia.  Így John O’Shea idomítottjáé a 980 ezer dolláros első díj. „Célunk továbbra is a Rosehill Guineas, de ez egy kiváló felkészülési állomás volt számára. Nagyszerű tulajdonosai vannak, akik most testközelből is láthatták, micsoda képesség lakozik benne.” – mondta a 29. Gr1-es trófeáját begyűjtő mester.

Idomítottja 1:33.9-es idejével új versenyrekordot ért el.

A szuperfavorit Aegon csak hatodik („Többet vártunk tőle.”- mondta róla lovasa, Hugh Bowman).

A Canterbury Stakes (1300 m) viszont pontosan olyan befutót hozott, amilyet vártunk. Bár kétségtelen, hogy Savatiano (Hugh Bowman alatt) jelentős előnyre tett szert a finisben, de Mizzy a fiatal Regan Bayliss által támogatva úgy támadta az utolsó métereken, hogy itt már célfotót kellett segítségül hívni.

Kettős kanca győzelem, de ami ennél is fontosabb, kettős Cummings siker, hiszen a nyerő Street Cry ivadékot James, míg a végül második Mizzyt édesapja, Anthony készíti.

Melbourne-ben, a nyitóképen látható Zoutori csatlakozott a klasszis elődökhöz, ő nyerte ugyanis a 148. Newmarket Handicapet (1200 m). Mathew Ellerton & Simon Zahra idomítottja ráadásul a nagy elődök között is egy szűkebb elitbe került, hiszen topsúllyal tudott diadalmaskodni a szintén Zoustar apaságú Indian Pacific előtt.

Ez újabb diadalt jelentett Luke Currie zsoké számára, aki tavaly tavaszi csigolyatörése után visszatéve immár négy Gr 1 győztest lovagolt.

Kicsit pihentem a tavasszal. Nem lovagoltam túl sokat, ami segített a testnek és eddig remek őszünk volt. Remélhetőleg még van bennünk pár győzelem.” – mondta a boldog lovas. Itt September Run futott jóval az elvárások alatt.

Az Australian Cup (2000 m) a hétéves heréltekről szólt, hiszen az öldöklő finis után itt Homesman (War Front) győzött Best of Days előtt. Itt is munkában volt a célfotó(s), ami végül „Melbourne Királya” lovának sikerével végződött, hiszen azok után, hogy Jye McNeil novemberben megnyerte első Melbourne kupáját, most tökéletes időzítéssel ajándékozta Lloyd Williamsnek az Ausztrál Kupát is.

A futam a bukmékerek rémálma lett, hiszen a két hétéves herélt egyaránt 26/1-hez volt kínálva, míg a harmadikként célba érő Chapada oddsa 41/1-hez volt, így kicsit sem meglepő, hogy húszezerszeres (!) volt a trifecta osztalék. A szuperfavorit Fifty Stars a táv nagy részében útját kereste, így nem jutott főszerephez.

Ausztrália nem lassít. Szombaton többek között az ötmillió dolláros All-Star Mile kerül programba.

És, hogy miért ez lett mai írásunk címe? Íme némi bizonyíték:

Ezt pedig csak érdekességként:

Kép: Racing Victoria