A telivértenyésztés Mekkájában

Egészen véletlenül láttam meg Krecskovszki Evelin az Ír Nemzeti Ménesben készített fényképeit a facebookon. Rögtön megkerestem őt, és megkértem írja meg nálunk élményeit, amire ő szerencsére igent mondott. Következzék tehát rövid beszámolója. – sa.

Dublintól mindössze 45 percnyi autóútra található az elsősorban telivértenyésztésről híres Kildare, ahol a lovak az üzleti élet jelentős szereplői is egyben. Az 1946-ban alapított Ír Nemzeti Ménes a telivértenyésztés otthona és szimbóluma, de ezáltal természetesen fellendíti az alig 8 ezres populációjú városka idegenforgalmi életét is. „Félvéres” kötődésem lévén meglepődtem, amikor felkértek a cikk megírására, azaz meséljem el milyen érzés volt a ménes meglátogatása.

Hogy hogyan is keveredtem oda?

A párom, Nagy Csaba, az Esztergomi Istálló tulajdonosa köztudottan már hosszú évek óta futtató: az Ő társaságában kerültem a lovak, pontosabban inkább a telivérek „szigetországába”, a 2017-es GOFFS februári árverésére. Bevallva, kicsit tartottam ennek a pár napnak a monotonitásától, hiszen még sohasem voltam semmilyen jellegű árverésen, bár a lovak már 17 éve életem szerves részei, így kíváncsisággal is keveredett érzésekkel érkeztem. Másrészről maguk a telivérek sem állnak hozzám túlságosan közel, de ez igencsak kezd megváltozni az utóbbi időben, amióta a galopp-pályáról jól ismert Blushing Girl nevű szürke kancát lovagolom, immár több mint fél éve. Hihetetlenül hatalmas szívű, intelligens lovat ismerhettem meg benne, kinek hozzáállása a díjugratáshoz, együttműködése a mindennapos munkához lenyűgöző. Merőben más munkákat kap a korábbi évek napi tréningjeihez képest, de szerencsére nyitott minden újra. Az idei versenyszezonban szeretnénk megmutatkozni, bízunk benne, hogy legalább olyan eredményes lesz ebben a sportágban is, mint a galopp-pályákon volt! A vele való mindennapos munka teljes mértékben megváltoztatta a korábbi sztereotípiákon alapuló véleményemet a telivérekkel kapcsolatban.

De térjünk is  vissza az árverésre, ami nagyon jó hangulatban telt és teljesen magával ragadott, így lankadatlan figyelemmel kísértem mindvégig. Hihetetlen értékű csikók, tréningben levő lovak, vemhes kancák, és tenyészkanca jelöltek kerülhettek új tulajdonosaikhoz.

A ménes kapuján átlépve egy gyönyörű helyszínen találhattuk magunkat, ahol meseszép japánkertek borítanak mindent, amerre csak a szem ellát – az istállókon es a hatalmas legelőkön kívül. Emellett elképesztő érzés egy lovas ember számára a tudat, hogy perceken belül láthatja a telivérek top ménjeit. Úgy éreztem a ménes falain belül rendkívüli módon érződik még a levegőben is a fegyelmezettség, az ott dolgozók szorgalma és a rendezettség.

Az ízléses ménistálló lovai közül két csődör nyerte el igazán a tetszésünket, így váltak “kedvenceinkké”: az 1997-es születésű Invincible Spirit és a 2007-ben született Elusive Pimpernel (USA).

Minden csikó bajnoknak születik… Ők azok is maradtak…:)

A manapság 120.000 euróért fedező Green Desert apaságú, korábban szinte csak 1200 méterre futott sprinter, Invincible Spirit kimagasló teljesítményt hozott mindkét „fronton”. 1999 és 2002 között 7 felső kategóriás versenyt sikerült megnyernie és ezzel 384.982 euróval gazdagítania tulajdonosát, Faisal bin Salman bin Abdulaziz Al Saud sejket. Ezek közül legnagyobb sikere a Gr1-es Haydock Sprint Cup volt, de fedezőménként teljesedett ki csak igazán: eddig 15 Gr1 nyerőt adott, köztük olyan világsztárokat, mint Kingman, Moonlight Cloud, Shaala vagy éppenséggel Charm Spirit.

Az Elusive Quality apaságú és Cara Fantasy anyaságú 10 éves Elusive Pimpernel (USA) is óriási győzelmet aratott az Acomb Stakes-ben (Gr3) és a Craven Stakes-ben (Gr3) egyaránt. Gr1 nyerő utódja még nincs, de 4 black-type helyezettje már igen, és komoly bizalom mutatkozik irányába a kancatulajdonosok részéről.

Az angol királynő sem hiába látogatta meg 2011-ben az Ír Nemzeti Ménest és töltött három napot Kildare-ben.

Beszéljenek azonban helyettem a képek.

 

és végül a szerző az árverési csarnokban:

Nekünk annyira tetszett Evelin beszámolója, hogy le is igazoltuk őt a Racing Portal csapatába. Szerdánként találkozhatnak majd általános lovas témában írt cikkeivel.

Kép és szöveg: Krecskovszki Evelin – minden jog fenntartva