A szuperhétvége – 1. rész

A nemzetközi lóversenyzés kedvelői vélhetően alig várják már a szombatot, az év első igazán nagy, három földrészt is átölelő nemzetközi galopp álomnapját.

Mától három részben hívjuk fel az Önök figyelmét, hogy mire is lesz érdemes figyelni Ausztráliában, Dubaiban és az Egyesült Államokban ezen a csodálatos napon, amely vélhetően élmények tucatjaival ajándékoz majd meg bennünket. A sort én nyitom. Mivel a Super Saturday időrendben, Ausztráliában veszi kezdetét, így én mondom el Önöknek, hogy mire is számíthatnak az ötödik kontinensen.

Pezsgőre és kaviárra. Röviden összefoglalva.

A lóversenyzés fellegvárában ugyanis négy Gr1-es versenyt futnak, Melbourne-ben és Sydney-ben igazságos, kettő-kettes elosztásban.

A 4 elsőrangú futamban ötvenöten indulnak!

Bár nehéz kijelenteni melyik számít az ötödik kontinens No1 sprintfutamának, de ha azt mondjuk, hogy az egymillió-kétszázötvenezer dolláros Newmarket Handicap (Gr1, 1200 m 5:15-kor) ott van a TOP 3-ban, biztosan nem lövünk mellé. Ha csemegézünk kicsit az elmúlt évek nyerőiből, egészen biztosan sok-sok emlékkép ötlik be Lankan Rupee, Hay List, Black Caviar, Scenic Blast, vagy Takeover Target neve láttán. Az elmúlt két esztendőben Redkirk Warrior győzött az ikonikus gyepen, de e sorok szerdai írásakor 21x-es pénzt kínálnak az immár nyolcéves herélt győzelmére, így az vaskos meglepetés lenne. Nem úgy James Cummings idomítottjának esetleges sikere, hiszen a Black Caviar Stakesben második (és a nyitóképen látható) Osborne Bulls-ra csak úgy öntik a pénzt a fogadók.

Nyergében az a Hugh Bowman ül majd, aki könnyen a nap főszereplőjévé válhat, hiszen a 2000 méteres Australian Cup-ban (6:35) szintén ő a favorit, a szintén Cummings edzette, szintén Godolphin-os Avilius-szal, pedig a mezőny hemzseg a Gr1-ben is sikeres sztároktól. Hogy csak egy nevet említsünk: a startgépben ott találjuk a regnáló Melbourne Cup-bajnokot, Rekindling-et.

Sydney-ben Royal Randwick öltözik ismét ünnepi díszbe, de most nem Winxet várják, hanem a legjobb talpon lévő hároméveseket. A Randwick Guineas-t (Gr1, 1600 m 6:20), azonban a programban felvezeti még egy Gr1-es futam, a Canterbury Stakes (Gr1, 1300 m 5:35).

Utóbbiban főként azok a sprinterek indulnak, akikkel különböző oknál fogva nem „a Newmarketet” választották. A címvédő Trapeze Artist idén is a fogadók kedvence, azzal a Blake Shinn-nel, akit múlt szombaton Winx mellett uralta a lapok címoldalát. Happy Clapperrel ugyanis kiválóan találta meg azt a taktikát, ami Winx legyőzéshez vezethetett volna. Nem a 31 éves zsokén múlt, hogy ez nem sikerült, de az már igen, hogy az utolsó kanyarig a fél világ azt gondolta: véget ér Winx nagy sorozata. A többi már történelem. A mezőnyben itt is Group-bajnokok egész sora.

A Guineas-ben remélhetőleg valami nagynak lehetünk szemtanúi. Személyesen Ausztráliából hívták fel a figyelmünket, így már egész „kiskora” óta figyelemmel követjük (a képen látható) The Autumn Sun pályafutását. A Redoute’s Choice ivadékról már írtunk is korábban, de most csatlakozhat igazán a „nagyok társaságához”.

Hét versenyéből hatot nyert meg.

Az egyetlen botlását Sydney másik pályáján Rosehill-ben szenvedte el, amikor is Gr2-ben harmadikként ért célba, de  azóta megnyerte a Gr1-es Golden Rose-t, a szintén királykategóriás Caulfiled Guineas-t, míg legutóbb az 1400-as Hobartville (Gr2) trófeáját szállította az Arrowfield-nek. Most kiemelkedő esélyese a Randwick Guineas-nek.

Ahogy láthatják a zárójeles kezdési időket, most is hajnalban kell kelnünk, hogy láthassuk az ausztrál sztárparádét. És ez még csak a kezdet. Holnap főszerkesztő-helyettesünk jön a dubaji Super Saturday-jel. Most nem túlzás a jelző.

Képek: racing.com twitter, Daily Telegraph twitter