A századik

Moonee Valley Racing Club ünnepre készül. 100. kiadása következik ugyanis annak a Cox Plate-nek, amely olyan legendás bajnokok diadalútjának egyik állomása volt, mint pl. a háromszoros nyerő Kingston Town, az egyaránt duplázni tudó Naturalism, Sunline, Lonhro hármasa, Miss Finland, So You Think vagy éppen a legyőzhetetlen ikon, Winx.

Ez a futam sokkal több, mint egy verseny a „Valley-ban”.

Ez A VERSENY.

Aminek a szervezők hatalmas feneket keríthettek volna, ha nincs ez a fránya vírushelyzet. Victoria Állam kormánya ugyan némi engedményt tett számukra, hogy 500 helyett 1,250-en látogathassanak ki a pályára, bár a döntés sok-sok victoriai polgár haragját kivívta, ugyanis kizárólag a lóverseny az egyetlen sport, amely folytatódhat ebben az államban. Az összes még élő, nagy bajnokot szerették volna meghívni, hogy valóban egy emlékezetes napot produkáljanak minden jelenlévő számára.

Tavaly azt írtuk: kiváló produkció után méltó utódja lett az előtte négyszer győző Winxnek Japán büszkesége, Lys Gracieux. Nos, ő idén már nem indul, így ausztrál lovak nevezhetők favoritnak. Russian Camelot, Probabeel és Verry Elleegant hármasát már elég sokszor méltattuk lapunkon így kíváncsian várjuk, hogy a három kiválóság valamelyike vagy esetleg más nyeri a századikat. Magyar idő szerint a futam 7:15-kor indul.  A tweetben is láthatják, hogy három európai, azaz ír induló lesz a startgépben.

Hagyományosan mindig megelőzi, felvezeti „a nagy napot” egy péntek esti versenynap és ez most sincs másként. Így nem reggel, hanem (nálunk) 11:45-kor futják azt a Manikato Stakest (Gr1, 1200 m), amit mi már kétszer is az év futamának választottunk.

Most nem tolonganak a világklasszisok a mezőnyben, de talán éppen emiatt számíthatunk arra a szokásosnak nevezhető  befutóra, amikor is 5-6 ló szinte egyszerre robban be a célba.

Ausztrália ünnepre készül. Mivel a pénteki futam időpontja nálunk is nemzeti ünnepre esik, ne hagyják ki azt sem.

Kép: MVRC Twitter