A sors fintora

Dettorit pénteken ünnepeltük, szombaton már az isteni igazságszolgáltatást emlegettük vele kapcsolatosan.

Íme az epsomi krónika.

A pénteki nap igazán kiváló felvezetése volt a szombatinak, mert két emlékezetes futamról számolhatunk be.

Az órák óta tartó esőben a Coronation Cup első métereit nem is láttuk tökéletesen, de amikor közelített a mezőny a célhoz egy fantasztikus küzdelem bontakozott ki a szemünk előtt. O’Brien ugyan kettő kivételével (Japan, Mogul) visszaléptette sztárjait, így értelemszerűen Love visszatérése is későbbre datálódik majd, de a célbaérkezés után ezt egyáltalán nem bántuk, hiszen Pyledriver és Al Aasy olyan küzdelmet vívott a sárban, hogy arról még sokat fogunk beszélni. A speaker mellett mi is extázisban üvöltöttük végig az utolsó 300 métert, amely végül Pyledriver (Harbour Watch) nyakhosszas győzelmét hozta. William Muir & Chris Grassick trénerduó lovát Martin Dwyer vezette győzelemre. Muir azt mondta: “30 évet vártam erre a sikerre.

14 kiválóságot vezettek az Oaks előtt a jártatóba. A kancák remekül alkalmazkodtak a körülményekhez, azaz tetszetősen galoppoztak a  a sáros pályán, de a verseny már négyszázzal a vége előtt eldőlt. Akkor Dettori hátrapillantott, hogy hol érkezik (helyezkedik) a szuperfavorit istállótárs, Santa Barbara és amikor látta, hogy az már elkészült erejével, ő meglovagolta Snowfall-t és elrepült e mezőnytől.

A bírói ítélet 16 hossz.

Nem csak mi nem láttunk még ilyet ebben az angol klasszikusban, hanem más sem, ugyanis ekkora fölénnyel még senki nem győzött 1779 óta. Szombatig.

Egy csapásra az őszi Arc favoritja lett. Nem kellett volna Deep Impact lányának a derbyben futnia?

Ezzel az olasz világsztár újabb klasszikus győzelmet szerzett önmaga mellett a Ballydoyle-nak. A mesternek ez volt a 40., míg a lovasnak a 21. brit klasszikus sikere.

Mystery Angel mögött harmadik a szenzációs származású, Divinely és “csak” negyedik Santa Barbara.

Az ITV Racing mindig kiválóan felkészült csapata felhívta figyelmünket, hogy a pénteki nyerő valami egészen parádés származású.

Deep Impact papa, Galileo anyai nagyapa, de aki a pedigré táblán nem talán minimum 10 világsztárt az ajándékot kap tőlünk. Nézzék csak, hogy hívják a mamát?

A szombati – szerencsére esőmentes – Derby előtt az volt a legfőbb kérdés: Frankie vagy Aidan lesz a hétvége abszolút hőse?

Egyikük sem. Az ugyanis Adam Kirby lett, a félreállított lovas, aki John Leepert lovagolta volna, de szerdán lecserélték Dettorira. Erre csattanós választ adott a pályán.

Megnyerte a Derbyt!

Méghozzá azzal az Adayarral, aki így Frankelt is királlyá koronázta. Számos Gr1-es bajnoka született már minden idők legjobbjának, de az öt földrész egyikén sem nyertek még Derbyt ivadékai. Eddig.

Az első brit klasszikusát jegyző zsokét azonban nem tudjuk ilyen könnyen “félretenni”, mert ebben a győzelemben oroszlánrésze volt. Nézzék meg, hogy a “végig sumákoló” lova folyamatosan a többit nézegeti, de ő fogja-fogja, nem  “hozza kifelé”, hanem vár türelmesen és talán kissé erőszakosan is “helyet csinál” magának a falon. A győzelem persze fölényes lett, de a döntő momentum az a kibújás volt.

A már könnyeivel küszködő zsokénál akkor tört el végleg a mécses, amikor a zsokéöltözőbe lépvén a tapsoló kollégák sorfala fogadta őt.

A végén csak arra tudtam gondolni, hogy édesanyám látja ezt odafentről. Engem ez persze elszomorított, de ő nagyon boldog lett volna. Természetesen vannak hullámvölgyek a versenyzésben, de ha Charlie Appleby-ről van szó, akkor csak szuperlatívuszokban beszélhetek róla és nem tudok elégszer köszönetet mondani neki. Nem volt más választásom, mint ragaszkodnom a barrierhez. Ő (Adayar – a szerk.) persze kiválóan alkalmazkodott ehhez és egyáltalán nem bánta.” – mondta a világ legboldogabb lovasa, aki egyébként így Oisin Murphyt “ütötte el” a derbygyőzelemtől, hiszen a champion zsoké lovagolta volna eredetileg Adayart, de a szerdai incidens után, Appleby felhívta Oisint és:

Tudom, mit fogsz mondani, Charlie, és megértem.” – mondta a zsoké. A hétvége legkedvesebb jelenete volt, amikor Murphy a barrier mellől leközvetítette a derbyt. Fair Play díjat neki!

A Godolphin csapat, akik oly sokat vártak az első derbytrófeára és ez csak 2018-ban (Masar) adatott meg nekik, most ismét felültek a galoppvilág trónjára. (Arról most hallgatunk, hogy a két, előzetesen esélyesebbnek vélt lovuk “csak” harmadik és hatodik.) A szuperfavorit Bolshoi Ballet csak hetedik, így kijelenthető, hogy mindkét O’Brien szuperfavorit (Santa Barbara és Bolshoi Ballet) elhalványult a hétvégén.

Mohammed sejket és a Godolphin csapatot illeti minden elismerés. Mindig is úgy éreztem, hogy Ő inkább egy “Leger ló”, de meggyőztek, hogy indítsam.  Nagyon örülök Adam sikerének. Fantasztikusan lovagolt és igazán éhes volt, hogy megvalósítsa az álmait. Gratulálok neki. Nagy köszönetet kell mondanom Oisinnek is. Igazi sportember.” – mondta a második derbycímét elnyerő, meglehetősen szerény, Charlie Appleby.

“‘No Charlie, there’s only one Derby and you need to stay in the Derby’.” – mondta a sejk az idomárnak.

Mojo Stars (Sea The Stars)  a második, Hurricane Lane a harmadik, azaz nem csak két Godolphin telivér a 242. Derby dobogóján, hanem két Frankel ivadék is.

“Golden Horn óta Ő a legimpozánsabb győztes.” – harsogta vasárnap a Racing Post!

Az Oaks 16 hossza után, szombaton 4 és fél volt a bíró ítélet, a lefutási idők pedig, 2:42.67 (Good to Soft pályán pénteken) és 2:36.85 (Good to Soft pályán szombaton).

Most biztosan azt kérdezik, hányadik lett Dettori John Leeperrel? Kilencedik! A Jóisten odafent elrendezte.

Fájó szívvel konstatáltuk, hogy újabb egy évet kell várnunk a futamok futamáig, ami 2022-ben egészen különleges lesz. A következő kiadás a hivatalos állami ünnepségsorozat, a Platinum Jubilee Weekend része lesz, ugyanis az 1952-ben trónra lépő II. Erzsébet uralkodásának 70. esztendejéhez érkezünk majd, így nem csak Ő, hanem a teljes királyi család részt fog venni az ünnepi derbyhétvégén. Alig várjuk!

Nyitókép: Snowfall – a rekorder – Racing Post, Sporting Life