A nyitány

A Melbourne Cup ugyan megállít egy nemzetet, de egyáltalán nem túlzás kijelenteni: az áprilisi The Championships az ausztrál lóversenyzés csúcseseménye.

A két szombaton át tartó varázslat első felvonásán vagyunk túl, így következzék néhány szó a legfontosabb futamokról.

Inglis Sire (Gr1, 1400 m, 2 é)

Zsúfolt ház előtt elképesztő könnyed Godolphin győzelem a saját tenyésztésű Anamoe révén. Street Boss fia második volt a Golden Slipperben, de most a csúcsra ért, ráadásul elég hangzatosan.

James McDonaldnak ez volt pályafutása 50. Gr1-es győzelme.

Australian Derby (Gr1, 2400 m, 3 é)

Hatalmas várakozás előzte meg az ott közel sem a legfontosabb címnek számító derby futamát, amely éppen olyan végjátékot hozott, amilyennek egy kékszalag megmérettetésnek lennie kell. A százas vonalnál még négy telivérnek volt győzelmi sansza, de a krónikák lapjaira Explosive Jack (Jakkalberry) neve kerül, aki a Tasmán Derby után most az ausztrál kiadást is megnyerte. (Itt Tom Marquand a második Young Werther nyergében.)

Igen. Valóban így kell örülni egy derbygyőzelemnek:

T J Smith Stakes (Gr1, 1200 m)

James McDonald nem sokáig ünnepelhette az ötvenediket, mert nem sokkal később Nature Strip (Nicconi) nyergében megnyerte Ausztrália egyik legrangosabb sprintversenyét is. A hatéves herélt címet védett. Ahogy a tweetben is láthatják, mindezt lélegzetelállító módon tette. Tavaly is, idén is könnyed sikert aratott. Ez már a hatodik rangos trófeája és állítólag Ascotba készül.

Doncaster Mile (Gr1, 1600 m)

A hárommillió dolláros futamból le kellett jelenteni Think It Overt, mert az odaúton, a lószállítóban szenvedett balesetet. Távollétében is a nap versenyét hozta azonban a mérföldes sztárparádé.  Az izgalmak egészen a célvonalig fokozódtak, amikor is Cascadian (New Approach) nem csak a  szuperfavoritnak vélt istállótárs, Aviliust előzte meg, hanem a teljes mezőnyt.

A világ legsikeresebb női lovasa, Jamie Kah ismét nagyot alkotott. Káprázatos lovaglásával nagy része volt a hatéves herélt győzelmében.

Kah ezzel nem egyszerűen beérte Michelle Payne-t a Gr1-es győzelmek számát illetően, henem ő lett az első női zsoké, aki a Godolphin birodalomnak Gr1-et nyert.

Folytatás jövő szombaton ismét négy királykategóriás és remélhetőleg lélegzetelállító futammal.

Képek: The Championships twitter, 7HorseRacing Twitter