A nemzeti ünnepen

…futják hagyományosan a Grand Prix de Parist

…azaz a háromévesek azon futamát (Gr1, 600 ezer euró),  amelyet a franciák kivételével mi inkább tekintünk Derbynek, mint a Prix Du Jockey Club-ot, hiszen ez a verseny a klasszikus 2400 méterre van kiírva.

Persze a kékszalag szerepét nem tudja átvállalni, hiszen az időpont nem éppen megfelelő, márpedig a verseny az ünnepnap miatt nem helyezhető máskorra.

Az idei három európai csúcsnemzet Derbyhőse nem indul Longchampban, de ennek ellenére remek szórakozásra számítunk, hiszen nyugodtan kijelenthetjük: következik a „Coolmore-Godolphin háború” újabb ütközete. Aidan O’Brien két lovat indít, köztük a remekül menedzselt, hiszen Ascotban erre a távra káprázatos győzelmet arató – és így a King George-ot kihagyó – Japan-t.

Az ellenfelek közül az élre kívánkozik „Rettegett AndréRoman Candle nevű telivére, aki ötödik lett a Derbyben (300-al rövidebbre ugye) és ha erre teljesítményre hajlamosak volnának legyinteni, akkor gyorsan ideírjuk azt amitől biztosan leesik az álluk:

A trénerfejedelem már 13 alkalommal nem talált legyőzőre ebben a futamban,

és az évek során több olyan telivérrel is győzni tudott Longchamp gyepén, akik Roman Candle-nél rosszabb esélyt képviseltek,  ráadásul a mesternek még két lovát láthatjuk a startgépben.

Az esti versenynapot hagyományosan koncertekkel megspékelt tűzijáték zárja, de biztosak vagyunk benne, hogy a nagy durranás majd a gyepen vár ránk vasárnap 19:45-kor. Ünnepeljünk a franciákkal!

Ugye minden olvasónk tudja, hogy ki volt az 1876. évi kiírás nyerője?

Holnap a futam csúcstartó tulajdonosát méltatjuk. Számítunk akkor is az Önök figyelmére.

Kép: popsugar-assets.com