A nagy tarolás – befejező rész

Ma véget ér nagyinterjúnk Kovács Sándorral.

A téma azonban már nem a 2000. év történései.

RP: Óriási szenzációt szolgáltatva, 2019-ben, 12 év kihagyás után tértél vissza a nyeregbe. Ez is páratlan az egész világ galoppsportjában. Végül negyedik lettél, úgy hogy te érted el a legnagyobb győzelmi százalékot a TOP 4-ben, igaz sokkal kevesebbet lovagoltál, mint az élboly. Hogyan értékelted ezt az esztendőt?
KS: Én úgy érzem, hogy megtettem maximálisan, ami tőlem tellett. Ugyanezt emelném ki, amit Te, hogy százalékos arányban sokakat magam mögé utasítottam. A dobogó harmadik foka meglett volna, ha nincs az a vállsérülésem az utolsó két hónapban. Jó érzéssel gondolok vissza erre a szezonra.

RP: Döntésedben szerepet játszott, hogy mennyire kevés a zsoké idehaza?
KS: Így van. Természetesen szerepet játszott. A verseny után, amikor a tréner számon kéri a zsokét, ez nálam többször is vitához vezetett, de az esetek 98%-ban egy zsokécsere később engem igazolt, hogy nekem volt igazam. A nagyversenyekben a legkisebb hiba sem fér bele, ahogy említettem az interjú során például Kerekes Karcsit, és gondoltam hátha jobb eredményeket tudunk elérni ezekben, ha lesznek olyan esélyeink. Mostanság nem igazán voltak kiemelkedő lovaink, de a lóversenyzésben is fontos a szerencse, tudtunk pl. derbyt nyerni Eminenssel Mágnás távollétében, úgy hogy bízom abban, hogy ha súlyban tudok ülni, akkor jobb eredményeket érhetünk el.

RP: A szezon elején azt mondtad Dinóczki Józsefnek, hogy 77 kilóról indulva egészen 61-ig fogytál le. Akkor nem értettem ezt, hiszen 61 kilóval egyetlen klasszikusban sem tudtál lovagolni.
KS: Valóban így volt. Akkor éppen annyi voltam, de később lovagoltam én 59-et is, azaz akkor még nem voltam a fogyasztás végén. De most megmondom, őszintén idén már 60-61 kg alatt nem szeretnék lovaglást vállalni. Úgy érzem ez a szervezetemnek most megfelelő, meg azért, hogy most már kétszeres apa vagyok, sokkal jobban figyelek az egészségemre. Szeretném a fiaimat versenyben látni, lovagolni.

RP: …de akkor az idei Derbyben nem látunk téged…
KS: Több, mint valószínű, hogy nem.

RP: Az interjú végéhez közeledve egy olyan kérdés, ami engem nagyon érdekel: milyen érzés volt Nancho-n ülni? Érezted, hogy különleges?
KS: Nekem mindig tetszett ez a ló. Amikor az utolsó versenyét nyerte, mielőtt én rákerültem (Kincsem Park díja – a szerk.), gondolom nem csak én, hanem más is látta, hogy egy nemzetközi klasszis. Nem azt mondtam, hogy Group 1 nyerő, de hogy Group 3-ban sikeres lehet abban biztos voltam. Amikor Maronka Gábor felhívott, hogy felülnék-e rá, mondtam ezer örömmel. Utána kérdezték tőlem a kollégák, hogy mi a véleményem, mert szerintük nem áll a ló. Mondtam: ez a ló addig megy, amíg kell és Listed vagy Group nemzetközi nyerő lehet. Kicsit meglepődtek, mert akkor még ugye nagyversenyt sem nyert idehaza. Mondtam, nem baj, ennek a lónak ezek nem versenyek, nem megmérettetések voltak, hanem csak egy gyenge munka. Szerencsére ez be is igazolódott. A Millenniumi díjra Gábor fel is kért, de ott volt saját lovunk, és utána is szerettem volna lovagolni, de akkor már hívtak rá lovast.

Nagyon komoly ló.

Amikor én versenyeztem vele, Gábor azt mondta a kanyarig a második-harmadik helyen menjek vele, majd engedjem el és tűz haza. Nancho azonban szinte a hátukra mászott én kivettem, és uzsgyi, mert annyira ment, hogy egyszerűen nem lehetett a vezetők mögött tartani.

 

RP: Még egyszer gratulálunk ehhez a valóban páratlan, éppen 20 évvel ezelőtti idényhez. Reméljük neked is jó volt felidézni ezeket a kedves pillanatokat. Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltál.
KS: Nagyon. Nagyon kellemes volt felidézni ezeket a csodás régi pillanatokat. Köszönöm szépen, hogy gondoltál rám.

A Bagi-Kanics-Kovács trió magyarországi nagydíj győzelmei 2000-ben:
 1. Batthyány-Hunyady Díj: Melir Charm
 2. gróf Erdődy Rudolf ev.: Akito
 3. Nemzeti Díj: Akito
 4. Hazafi Díj: Barbarella
 5. Millenniumi Díj: National Flirt
 6. Buccaneer Díj: National Flirt
 7. Magyar Kancadíj: Barbarella
 8. FVM díja: Alfredo
 9. Kincsem Díj: Ámor (Simon Ferenc)
 10. Imperiál Díj: Melir Charm (Kerekes Károly)
 11. Kozma Ferenc ev.: Ruscus
 12. gróf Széchenyi I. ev: National Flirt
 13. gróf Károlyi Gy. ev.: Leylandi Ciprus
 14. Szent László Díj: Leylandi Ciprus (Simon Ferenc)
 15. St.Leger: Akito

Kovács Sándor – Sereg András – 2020 május – minden jog fenntartva. Képek: Juhász Zsóka, ZL Photos