A nagy finálé

Ma délután kerül megrendezésre az év utolsó európai csúcsmeetingje, a British Champions Day.

A British Champions Dayt, vagy magyarul Bajnokok Napját valószínűleg nem sok lóversenyrajongónak kell bemutatni. A brit lovasok körében gyakorlatilag ünnepnapnak számít, hiszen azontúl, hogy itt avatják bajnokká a szezon legjobbjait, még számos patinás verseny is elrajtol, hogy egészen pontosak legyünk, négy Gr1 és egy Gr2.

De nem ám holmi “alibi-Gr1”, amivel mostanában sajnos jó párszor találkoztunk világszerte. Ezek népes mezőnyök lesznek, amikben ráadásul számos klasszis sorakozik majd fel. Az igazat megvallva még e sorok írása közben is nehéz döntésre jutni, hogy nagy vonalakban reklámozzuk a versenynapot vagy térjünk ki egyesével minden versenyre, hiszen mind az öt megér(ne) pár szót.

Ahogy számos maratoni távú futam, a British Champions Long Distance Cup (14:20; 3200 méter) is Gr2 besorolásra szorult vissza, mégis a nap egyik legérdekesebbnek tűnő összecsapását ígéri. A favorit az a Stradivarius (a képen), aki legutóbbi két szereplésén ugyan kikapott, de annyi éve gyűjtögeti már a királykategóriás trófeákat, hogy nem is győznénk őket összeszámolni. Legkomolyabb ellenfele a kétszeres Irish St. Leger-nyerő Search For A Song lehet, de a mezőny további gyöngyszemeiről (Fujaira Prince, Dawn Patrol, Sovereign stb) sem szabad megfeledkezni.

14:55-kor egy egészen hihetetlen, tizenhét fős mezőnyt láthatunk a British Champions Sprint Stakes-ben (1200 méter; Gr1), ahol nem is áll szándékunkban esélyeket elemezni, csupán pár nevet említünk az ismételten klasszisokkal teletűzdelt csapatból: Dream Of Dreams, Oxted és One Master is pályára lép ma délután.

Talán a British Champions Fillies & Mares Stakes (15:30; 2400 méter; Gr1) lóg ki kicsit lefelé a sorból, amit kizárólag néhány francia sikerek után érkező kanca neve fémjelez, kezdve a friss Prix de Royallieu-nyerő Wonderful Tonighttal, de az Arc-hétvégén már megtapasztalhattuk, a galloknál nagyon is fellendült az ipar, úgyhogy könnyen tartogathat meglepetéseket a “gyengébbik nem” futama is.

Ezt követi 16:05-kor a “másodfőfutam”, a Queen Elizabeth II Stakes (1600 méter; Gr1), ahol nem is tudnánk neveket kiemelni, olyan kiegyenlítettnek tűnnek az erőviszonyok – mi pedig tűkön ülve várjuk, mi sül ki belőle.

16:40-kor pedig jön a nagy durranás, a Champion Stakes (2000 méter; Gr1). A futamot remélhetőleg senkinek sem kell bemutatni, gyakorlatilag a britek saját bejáratú “Arc-ja”, és idén talán még színvonalasabb mezőny is jött össze, mint a francia értékmérőn.

A legjobb esélyt az épp hullámvölgyben lévő Aidan O’Brien üdvöskéje, a címvédő Magical (a képen) képviseli, ám ellenfelei között is találunk számos Gr1-bajnokot, köztük az Epsom Derby győztesét, Serpentine-t, akiről őszintén szólva ötletünk nincs, hogy muzsikál majd a “nagyok” ellen, de akárhogy is sikerül, mindenképpen tanulságos lesz.

És akárhogy is végződnek a versenyek, nehezen tudunk elképzelni olyan szcenáriót, ahol ne kerülne be az év legjobb találkozói közé az idei British Champions Day.

Képek: British Champions Series, Racing Post