A „nagy” Bill Shoemaker – 2. rész

Folytatjuk William Lee Shoemaker lenyűgöző életművét.

1954-től betoppant az életébe Rex Ellsworth, ki az első komoly lovát is meghozta Bill Shoemakernek: Swaps-t. A nagy Nashua-t és a veterán zsokét, Eddie Arcaro-t Swaps és Shoemaker állította meg az ’55-ös Kentucky Derby-ben, mellyel az egyik legfiatalabb, mindössze 23 éves derbygyőztes zsokévá vált. Ekkor láthatóak a nyitóképen. Még ugyanebben az évben az ikonikus visszavágójukban, egy match race-n fordult a kocka.

„Mindig jó szívvel gondolok vissza Swaps-ra. Ő volt az első nagyszerű ló, akit lovagoltam.” – emlékezett vissza Shoemaker.

Egyébként az előbb említett Eddie Arcaro és Shoemaker zsenialitása között ugyanolyan nehéz különbséget tenni az USA-ban, mint Angliában eldönteni, hogy Sir Gordon Richards vagy Lester Piggott volt-e a jobb.

1957-ben Shoemaker banálisat hibázott, amiért 15 napra fel is függesztették: a Kentucky Derby-ben elnézett egy furlong jelzést célvonalnak, és felállt a nyeregben – lova, Gallant Man egy orrhosszal kikapott Iron Liege ellen. Öt hétre rá azért kicsit kárpótolták magukat egy Belmont Stakes trófeával. Azóta egy nagy céltábla van festve Chruchill Downs-ban a célvonal jelzőoszlopára.

Összesen 11 Hármas Korona futamban lovagolta győzelemre telivérjeit:

Kentucky Derby: Swaps (1955), Tomy Lee (1959), Lucky Debonair (1965), Ferdinand (1986)

Preakness Stakes: Candy Spots (1963), Damascus (1967)

Belmont Stakes: Gallant Man (1957), Sword Dancer (1959), Jaipur (1962), Damascus (1967), Avatar (1975)

1986-ban a történelemkönyvek legidősebb Kentucky Derby-bajnokaként jegyzik, hiszen 54 évesen segítette Ferdinand-ot a rózsatakaróhoz. Az idő volt az egyetlen, ami lassította a tempóját, de így nyilatkozott a futam előtt:

„Ha Jack Nicklaus meg tudta nyerni a Masters-t (Masters Tournament, golf – a szerk.) 46 évesen, akkor én is megnyerhetem a Kentucky Derby-t 54 évesen”.

Következő évben Breeders’ Cup Classic-ot is nyertek együtt a nagy riválisuk, Alysheba előtt, mellyel egy Év Lova címet is megkaparintott a mén.

Shoe és Ferdinand

Összesen nyolc lovat segített Év Lova címhez Shoemaker, mégis egyet tartott magasan a legjobb lovának: Forego-t. Legnagyszerűbb pillanatuk tán az 1976-os Marlboro Cup volt a Belmont Park-ban, mikor óriási ütközetben nyertek egy orrhosszal Honest Pleasure előtt.

1970-ben az örökranglista első helyére pályázott, ahol a néhai John Longden állított összesen 6032 győzelemmel. Amit Longden 40 év alatt lovagolt össze, azt Shoemaker 22 szezon alatt bekebelezte: szeptemberben 6033. sikerét aratta. 43 évesen, 1976-ban már hétezernél járt a mutató, és végül (40 350 startból!) 8333-nál állt meg 1990-ben. Ezen rekordot 1999-ben törték meg.

 

1990. február 3-án pattant utoljára nyeregbe, amit Santa Anita Parkban 64 573 ember nézett élőben végig. A videóban látható, hogy még az amerikai elnök, George Bush is kifejezte tiszteletét neki. Miután szögre akasztotta a csizmát, trénernek állt, de maradandót azon a téren már nem alkotott. Egy autóbalesetben teste háromnegyed része lebénult, de egy szájjal irányítható tolószékkel ment folyamatosan az istállóba. 1997-ben hagyta abba tréneri pályafutását. Balesete után a mozgáskorlátozottak szószólója lett.

„Szerencsés voltam. 40 évig lovagoltam, 40 ezer futamban, és egy csomószor estem. De sosem volt gerincsérülésem, vagy hasonló. Most meg egy autó elkapott. Sosem tudhatod.” – mondta első nyilatkozatában a baleset után.

Össznyereményt tekintve tízszer, versenyeket tekintve ötször volt a zsokék legjobbja az Államokban. Angliában, Írországban, Dél-Afrikában és Argentínában is lovagolt. Összesen 123 millió dollárt kerestek lovai.

2003-ban, álmában, otthonában meghalt. 72 évig élt, de a lóversenyzésben halhatatlan.

Képek: Americas Best Racing; pinimg.com; DRF