A Michael Walker-story

Ki ne emlékezne a Melbourne Cup legutóbbi kiadására? A futam, amely oly sok mindenről marad emlékezetes. Például Craig Williamsről, aki 16. próbálkozására nyerte meg a kupát, vagy Dettori könnyeiről, hiszen az olasz fenoménnak ez a nagy trófea még mindig hiányzik a vitrinjéből.

A legpokolibb napokat, hónapokat viszont egy másik zsokénak, Michael Walkernak hozta, akit nem csak a bírák büntettek meg példásan, hanem, még családját is támadások érték. Hogy miért?

A célba Vow And Declare-Master Of Reality-Prince Of Arran -Il Paradiso sorrendben értek a lovak 3200 méter megtétele után, de a versenyintézőség interferencia miatt végül a Prince Of Arran-Il Paradiso-Master of Reality sorrendet hirdette ki a nyerő mögött.

Hogy mi itt a probléma? Kezdjük az elején.

Az új-zélandi születésű, 36 éves lovas hetek (hónapok?) óta húzódó csípőproblémákkal küszködött. A fájdalmai annyira erősek, már-már elviselhetetlenek voltak, hogy elhatározta a kupa után nem vár tovább az elkerülhetetlen műtéttel.

Fogait összeszorítva lovagolta végig a versenynapot és az álomfutam finisében komoly nyerési esélyei mutatkoztak. Az utolsó 100 méter előtt már azonban nem kevesebb, mint 12 alkalommal sózott Prince Of Arranra, aki a versenyben harmadikként ért célba, majd a bírói döntésnek megfelelően lett ezüstérmes, mert Dettorit (és Master of Realityt) szorításért hátrahelyezték.

A befutás után, a bírák többekkel együtt azonnal szobára invitálták Walkert is, aki semmit nem tagadott és így védekezett.

Nem sokat mondhatok. Ahogy ma futott éreztem, hogy van esélyünk megnyerni a kupát. Minden kedvezően alakult. Általában nem vagyok az, aki megsérti az ostorszabályokat, de teljesen kizökkentem a ritmusból és csak a győzelem lebegett a szemem előtt. Ráadásul még egy különleges oka volt a tettemnek. Az egész családom iderepült Új-Zélandról, hogy élőben nézzék a futamot és a kislányom születésnapja is ma van, így ezzel neki szerettem volna bizonyítani. Neki, érte szerettem volna győzni.” – mondta a zsoké.

Mindez nem hatotta meg a bírákat. 10 ezer dolláros bírság kiszabása mellett hét versenynapra felfüggesztették licenszét.  (Igazán csak zárójelben: A második helyért 55,000 dollárt kapott!)

Mindez nem volt elég. A futam után néhány embernél Walker közellenség lett és a közösségi médiában napokon át többen támadták őt és a családját is.  Miután feltette a facebookra lánya születésnapi képét többen ocsmány, fenyegető kommenteket írtak a kép alá, hogy pl. “Te mit szólnál, ha a feleségedet (Walker nem is nős  – a szerk.) vagy a lányodat ütnék meg annyiszor, mint ahányszor Te a lovat?”

Az ominózus facebook bejegyzés, ahol elindult a támadássorozat

Nagyon sokan bántottak. Olyanok is, akik nem is ismerek. Most elhagyom a közösségi médiát és nem tudom mikor térek oda vissza”- mondta az akkor tizenötszörös Gr1-es futamban győztes lovas, aki kétszer nyerte meg hazája derbyjét.

Nem volt elég tehát az iszonyatos fizikai fájdalom, és a műtétre való lelki felkészülés, még a családja miatt is aggódnia kellett. A támadássorozat hullámai egészen a Victorian Jockeys’ Association-ig emelkedtek, ahol maga a vezérigazgató szólalt meg és azt tanácsolta: a zsokék legjobban teszik, ha távol tartják magukat a közösségi médiától. Matt Hyland kérte Walkert forduljon a rendőrséghez, de erre nem volt szükség, mert a lovas törölte facebook fiókját, igaz e sorok írásakor ismét van neki egy.

Ahogy pedig már megírtuk Michael szombaton megnyerte a napi főversenyt, a másfél millió dolláros Blue Diamond Stakest. És ezt a győzelmet már meg is tarthatja. Mindezt úgy, hogy hat héttel a verseny előtt már olyan mély depresszióba esett, hogy karrierje befejezéséről beszélt egy barátjának.

Végtelenül tanulságos story számunkra. Sehol a világon nem védik annyira a lovakat a versenyzésben, mint Ausztráliában. A legutóbbi Melbourne Cupban nem kevesebb, mint négy lovast függesztettek fel ilyen vagy olyan okból. (Az ellenpélda Amerika, ahol elég rágondolni mikor Mike Smith szinte „beverte” Zenyattát a célba, vagy Espinoza ugyanezt tette a „fáraóval” a derbyben – következmények nélkül.)

Természetesen megértjük azt, ha valaki imádja a lovakat vagy az egész sportágat, de a fotelból észt osztani és ál-állatvédősdit játszani igencsak könnyű, de ez maximum ostobaságra utal, kárt nem okoz.

Viszont bármely  sportágban sportolót vagy családját fenyegetni, a gyermekeknek lelki törést, maradandó lelki károsodást okozni azonban túlmegy minden határon és az semmiképp sem tolerálható.

Gratulálunk Michael!

Kép: @bendorries76 twitter, második kép: Michael Walker facebook oldaláról kivágva