A lóversenyzés jelenlegi helyzete külföldön

Kik? Hol? Mennyiért?

Korábban már nyilvánosságra hoztam itt, a Racing Portal-on szakdolgozatom egy fejezetét, ahol az angol telivéreket érintő katasztrofális lábsérüléseket elemeztem. Ezen, most megjelenő két részes fejezetben pedig a lóversenyzés egészét vizsgálom két, régóta vezető lóversenynagyhatalom, míg jövő vasárnap hazánk galoppsportjának számadataival és tendenciáival. Fogadják kedves Olvasók szeretettel és figyelemmel!

Barátunk, Tandori Dezső írja ezt „Lóversenyen” kötetének előszavában: „A lóverseny nagyipar. Arab pénzekkel, vidékies angol hagyományokkal, francia elszántsággal, ír zsenialitással. Ipar. El is túlozzák.”

Általánosan elmondható, hogy amely országokban, ahol erős a nemzetgazdaság, ott erős a lósport is. Ma lóverseny-nagyhatalmaknak számít: az USA, Írország, Anglia, Franciaország, Japán, Hong Kong és Ausztrália. Gyakorlatilag mindenki, akit Tandori Dezső anno leírt. Az Egyesült Arab Emirátusok pedig az egészet összefogja olyan globális futtatói és tenyésztői programokkal, mint a Godolphin vagy a Darley.

Látható, hogy már a lóversenyzésnek nincsen földrajzi határa. A királyok sportjának nevezett „sport” mára ipar. Része a szórakoztatóiparnak és a mezőgazdaságnak. A The Equestrian Channel 2016-os felmérése szerint az USA lóversenyzése 112 milliárd dollárt mozgat meg az Államok gazdaságában. Majd’ másfél millió teljes munkaidős állás köthető közvetlenül a lósporthoz és több mint 7 millió ember érdekelt benne. A pénzalapok egyre nőnek, de a lóállomány és a versenyek száma egyre csökkennek, állapítható meg erről az ábráról:

1992-től gyakorlatilag folyamatosan csökken az Egyesült Államokban a született csikók, a rendezett versenyek, a starthoz álló telivérek száma – de a pénznyeremények pont növekednek. Az átlagos pénznyeremény/starter bő kétszeresére nőtt 1992 és 2017 között, míg az átlagos pénznyeremény/verseny szűk háromszorosára.

Angliában már alig vehető észre változás a starthoz álló telivérek számában az utóbbi évtizedben:

(A 2018-as adatok azért kevesebbek, mert még nincsen vége az évnek.)

A pénznyeremények 2011-től kezdve folyamatosan növekednek, de meg kell jegyezni: Angliában mindig is túl alacsonyak voltak a díjazások a francia, ausztrál, amerikai de leginkább az ázsiai mércéhez képest.

A British Horse Racing Authority nyilvántartása szerint 2017-ben az Egyesült Királyságban 10 288 futamot rendeztek (3 888 akadály és 4 016 sík) és a síkversenyek átlagos pénzdíjazása 18 899.83 font volt – ami dollárba váltva 24 706 USD. Amerikában ez 2017-ben 28 695 dollár volt.


Az Egyesült Királyságban a British Horse Racing Authority legfrissebb adatai szerint 20 379 telivér áll tréningben, ebből 12 765 síkversenyló (969 pedig kéthasznú, azaz síkversenyekben és gát/akadályversenyekben is starthoz áll). Számuk alig változott az elmúlt négy évben, de a kétszeresére nőtt 1993 óta, mint ahogyan azt a fenti ábrán láthatjuk.

Következő vasárnap a magyarországi helyzetet vesszük górcső alá, hogyan alakult az évek során és hogyan viszonyul más országokhoz. Tartsanak akkor is velünk!

Ábra források: Equibase (1), BHR (3)

Kép: BettingNews