A legjobb ausztrál “repülőgép”

Nagyszerű dolog lehet Peter Moody-nak lenni. Olyan lovakat trenírozni, amelyek az elmúlt hat év alatt ötször elnyerik a Horse of the Year címet az ötödik kontinensen, doppingbotrány ide vagy oda, egész biztosan frenetikus érzés. Ismerjék meg velünk most az elmúlt szezon bajnokát!

A csapat az All Aged Stakes győzelem után. Fotó: racing.com

2010-ben Typhoon Tracy, majd a nagy Black Caviar háromszor egymás után. Hozzájuk csatlakozott egy újabb név, amely Moody tréninglistáján szerepelt mostanáig, és akiről ez az írás szólni hivatott: ő nem más, mint Dissident.

Nem kis teljesítményt kellett ahhoz nyújtani, hogy ezt a címet megkaphassa ez a csodálatos négylábú. Sebring ötéves fia szám szerint 4 Gr1 versenyt nyert az elmúlt szezonban. Memsie Stakes, Makybe Diva Stakes, C. F. Orr Stakes és All Aged Stakes. Mindezt úgy, hogy összesen 8 versenyben állt starthoz az előző idényben, és ezek közül egy (Gr2) kivételével mind Gr1 volt. Egyetlen egyszer nem jött csak ki túl jól a lépés neki, akkor hatodikként ért célba a Caulfield Stakes-ben. Ezt leszámítva is páratlan a mérlege, hiszen a többi 7 versenyében mindig dobogós volt, amikor éppen nem nyert.

Bátran kijelenthetjük, hogy a megtisztelő címet elsöprő többséggel nyerte el, ugyanis a 3-2-1 pontozási skálával dolgozó, 56 főt számláló szakmai zsűri 119 pontot adott neki, ami több mint a duplája annak, amit a másik jelölt, a hároméves Brazen Beau kapott.

Ráadásul egy további díjat is bezsebelt Dissident: a legjobb sprinternek is őt választották meg. Káprázatos siker! (Brazen Beau-nak itt is “csak” a második hely jutott.) Felmerülhet ugyanakkor a kérdés, hogy ez meg miként lehet? Ugyanis az általa megnyert Gr1 futamok 1400, illetve 1600 méteresek. Hát kérem úgy, hogy a sprinter kategóriába az ausziknál 1400-ig sorolják a versenyeket.

Hiába, a csúcson kell abbahagyni! Pontosabban abba nem hagyja, tehetsége nem vész el, csak a szerepköre némileg átalakul: ezután arról kell tanúbizonyságot tennie az új-dél-walesi Newgate Farmon, hogy klasszisát át is képes örökíteni. Már most várjuk a tőle születendő sztárbébiket!

Kiss Barbara