A korántsem érdektelen Preakness

Avagy következik az egyetlen futam, amelynek jót tett az átszervezés.

Ma éjszaka következik az idei kiforgatott Hármas Korona utolsó ága, amely így már aligha nevezhető Hármas Korona-futamnak, különösen, hogy a Belmont Stakes és a Kentucky Derby trófeája külön kezekben landolt, ráadásul Tiz the Law kiesésével a várva várt visszavágó is a Breeders’ Cupra csúszik. Ennek ellenére mégis is azt kell mondjam, szakmai szemszögből idén sokkal jobbnak ígérkezik a Preakness Stakes, mint általában.

És ezt épp annak köszönheti, hogy idén – valljuk be – gyakorlatilag nincs Hármas Korona. Az évszázados hagyományokra visszatekintő tripla erőpróba problémáit már számtalanszor ecseteltük, kezdve azzal, hogy a még fejlődésben lévő hároméveseknek finoman szólva sem ideális öt hét alatt három kimerítő verseny, és ezzel a trénerek is tökéletesen tisztában vannak, az pedig már szinte elfogadott tény, hogy Hármas Korona-esély nélkül se a Preakness, de pláne a céltalanul hosszú távú Belmont a kutyát sem érdekli.

Idén fordult a kocka: tavasszal ugyan lefutásra kerültek a Kentucky Derby felkészítői, a nagy dobás négy hónapos halasztásának köszönhetően azonban nem voltak időnyomás alatt a trénerek, így a háromévesek sokkal kényelmesebb ütemben készülhettek a “rózsák futamára”, mondhatni, volt idejük “beérni”.

Authentic és Tiz the Law csatája a Kentucky Derbyn

Ráadásul mivel az egész évjárat összességében kevesebb terhelést kapott, mint kortársaik általában az év ezen szakában, a Travers Stakes és a Breeders’ Cup közti két hónapos pihenős-felkészülési időszak közepére pont kapóra jött az ide áthelyezett Preakness Stakes egy hónappal a Telivér Világbajnokság előtt, mint ideális főpróba. (Igen, nem felejtettük el, hogy alapesetben a Jockey Club Gold Cup épp ezt a szerepet hivatott betölteni, ugyanakkor be kell látni, hogy ott maximum a néhány hároméves első találkozása az idősebbekkel jelenti a fő attrakciót.)

Hogy a kötelező adatok se maradjanak el, ha esetleg valaki nem ismerné a versenykiírást: a Preakness Stakest hároméves mének és kancák (általában azonban a “gyengébbik nem” nem képviselteti magát) futják 1900 méter homokon a Pimlico versenypályán Baltimore-ban, összdíjazása pedig 1 millió dollár.

Idén természetesen a Derby-nyerő, Authentic képviseli a legjobb esélyt, legkomolyabb kihívója pedig a júliusi Blue Grass Stakes győztese, Art Collector lehet, akitől kíváncsian várjuk, hogy Gr1-debütálásán is folytatni tudja-e immár öt egymást követő sikernél járó nyerő szériáját.

Továbbá örömünkre szolgál, hogy idén egy kancát is találunk a “fiúk” között, méghozzá az Oaks-második Swiss Skydivert – amennyiben sikerül borsot törnie a mének orra alá, 1924 óta mindössze a második “női” bajnok lenne Rachel Alexandra 2009-es sikere után. (Azért is nagy szó az ő indulása, mert ugyan ő az 55. aspiráns a futamban, de 1980 óta csak a 6. lesz!)

Hogy a futam végül felér-e az elvárásokhoz, azt ma éjjel 23:36-kor tudhatjuk meg.

Képek: Sporting News, Kentucky Derby

One thought on “A korántsem érdektelen Preakness

Comments are closed.