A későn érő világutazó

Mai főszereplőnk Nearco-val született egy napon, így míg az ezt megelőző két napban az olasz világsztárról olvashattak, ma következzék az évtized egyik legjobb francia lova.

A 2010. január 24-én napvilágot látott szürke csikó a Racing Portalon már oly sokszor méltatott Wertheimer testvérek tenyésztői munkáját dicséri. Solow apja világszerte sikeres versenyző volt, hiszen Singspiel megnyerte többek között a Japan Cupot, a Dubai Világkupát, vagy éppenséggel a Canadian Internationalt. Ki gondolta volna, hogy High Maintenance-től születő fia ugyanolyan sikeres globetrotter lesz, mint a papa?

A pályafutása elején azonban nem hogy világutazónak nem nézett ki, hanem még az első győzelem is sokat váratott magára, olyannyira, hogy kétévesen ez nem is sikerült számára. Csak 2013. június 10-én, egy a kizárólag háromévesek számára kiírt 2000 méteres versenyben (Prix de Clichy) törte meg nyeretlen szériáját. Ezt még két siker követte és csak élete addigi legnehezebb megmérettetésében, az extra hosszú, azaz 3100 méterre kiírt, Group 2-es besorolású Prix Vicomtesse Vigier-ben ért célba csalódást keltő hatodikként.

Nem úgy nézett ki, hogy reális esélye lenne egy derbygyőzelemre, így trénere, Freddy Head egészen másfajta utat jelölt ki számára. Head nem véletlenül lapunk egyik legnagyobb ikonja, hiszen kiváló döntést hozott: a távot mérföldre – néha 1800 méterre –  csökkentve, az immár négyéves herélt diadalmenettel, három sikerrel, köztük utolsóként a Gr2-es Prix Daniel Wildenstein futamának első díjával zárta a 2014-es esztendőt az Arc hétvégéjén.

Solow parádéja olyannyira meggyőzte Headet, hogy nem félt benevezni őt a hatalmas díjazású Dubai Turf-re, sőt még zsokét sem félt váltani. Állandó lovasát, Olivier Pesliert ugyanis Maxime Guyon követte a nyeregben. Persze előtte kapott egy felkészítő futást, de – ahogy a videóban láthatják – Dubaiban fantasztikus, lehengerlő győzelmet aratott és egycsapásra a világklasszis polcra került. Több mint négy hosszal győzött az angol színekben futó, de ¾ évvel korábban Francia Derbyt nyerő, The Grey Gatsby előtt.

“Igazán különleges. Hogy egész éven át, a sok utazás ellenére tartja jó formáját ez teszi igazán különlegessé. Igazi bajnok.” – nyilatkozta róla Freddy Head.

Innentől természetesen nem volt visszalépés és kizárólag a királykategóriában állt starthoz. 2015-ben megnyerte még az Ispahan (Longchamp), Queen Anne (Ascot), Sussex (Goodwood) díjakat és szenzációs pályafutását megkoronázva 2015. október 17-én felült a trónra. Ascotban ragadtatta tapsra a nagyszámú publikumot, amikor is majd egy hosszal nyerte a Queen Elizabeth II Stakest.

Mondhatnánk, hogy ezzel lépett le a színről, de 2016 márciusában aratott még egy utolsó győzelmet, méghozzá a hazai közönség előtt, Chantilly-ban. A cél ugyanis a címvédés volt Dubaiban, de Head egy kisebb sérülés ellenére sem engedte utazni, így karrierje véget ért. Követendő példa lenne sokak számára!

A nehezen magára találó telivér tehát kis híján megismételte apja sikereit.

Három országban is Gr1-es bajnokká vált és közel 5 millió eurós életnyereménnyel távozott a zöld gyepről.

Heréltként utódait nem várhatjuk, de remekbe szabott győzelmei mély nyomokat hagytak bennünk és a szavazókban is, hiszen 2015. november 10-én az legjobb idősebb lónak választották a Cartier Awards gáláján. Isten éltessen, Solow (még sokáig)!

Képek:@mjyharris twitter, racing post twitter