A hongkongi tavaszünnep

Érkezik Sha Tinben a hongkongiak tavaly életre hívott Champions Day-je.

Egészen egy évvel ezelőttig ha azt hallottuk, hongkongi csúcsmeeting, szinte biztosan mindenki a decemberben megrendezésre kerülő Turf Világbajnokságra asszociált, hiszen az európai és ausztrál pályák téli (vagy utóbbi esetben nyári) szünete nyomán évről évre parázs mezőnyök csapnak össze a rendre négyszázzal növekvő távokon.

2019-től kezdve azonban tavasszal is kapunk egy nagy durranást, ugyanis a három talán legfontosabb április-májusi összecsapást a Kong Kong Jockey Club egy napra szervezte össze, így létrehozva a Champions Day-t, ami a Hong Kong International nyomába hivatott felérni, igaz, nem négy, “csak” három kiemelt Group 1 futammal.

Ezúttal azonban elmarad a “nemzetközi” jelző, ugyanis érthető okokból Ausztráliából sem, a továbbra is teljes kapuzárral operáló európai szigetországokból pedig pláne nem utaztatja senki Hongkongba a lovát, sőt, ezúttal a hazaiak japánokkal vívott csatáját sem láthatjuk – egy szó, mint száz, idén kizárólag a helyiek szállnak harcba a győzelemért.

Ebből kifolyólag a mezőnyök is valamivel gyengébbek a megszokottnál, panaszkodni azonban nincs okunk, különösen a helyzetre való tekintettel, hiszen így is három izgalmas futam van kilátásban – de a hosszúra nyúló felvezető után nézzük, mi is lesz pontosan (nekünk) holnap kora reggel terítéken.

A topfutamok sorát 8:50-kor a Chairman’s Sprint Prize nyitja 1200 méteren, amely 18 millió HK dollár össznyereménnyel kecsegtet a villámlábúaknak. Valamelyest megdöbbentő, de azért érthető, hogy a futamba mindössze két ló érkezik győzelem után, amelyekből csak az egyik Group besorolású, de hát mit lehet tenni, ha egyszer ilyenkor nincs Hongkongban királykategóriás sprint?

A csapat túlnyomó része egyébként április 5-én szerepelt legutóbb a Gr2-es The Sprint Cupon, mi több, a teljes ottani nyolcfős mezőny holnap is pályára lép három további, kisebb sanszú telivérrel kiegészülve, így favoritoknak is a futam helyezettjeit, sorrendben négyéves, feltörekvő Voyage Warriort, az ott csak második, de a mezőnyben talán a legrutinosabb felső-kategóriás aspiránsnak számító Hot King Prawnt, valamint a szintén nem Gr1-újonc Thanks Forevert említenénk.

Az abszolút szupersztár, Beauty Generation

10 órakor következik az abszolút sztárparádé, na nem sok, hanem egy neves ló miatt: a Champions Mile (Gr1; 1600 méter; 20 millió HKD) húzóneve ugyanis nem más, mint az évek óta világklasszis Beauty Generation. A hétéves heréltnek ugyan nem ez volt élete szezonja, az évadnyitó győzelem után négyszer szorult le a dobogó alsóbb fokaira, legutóbbi két szereplésén azonban már hazaért – és egyébként is, siker vagy nem siker, Hongkongban az évek során már elképesztő rajongótábort épített ki, akik most is tűkön ülve fogják várni a pej futását.

Végezetül a Queen Elizabeth II Cup-on (Gr1; 2000 méter; 25 millió HKD, 10:40-kor) izgulhatunk, ahol az előző két futamhoz képest létszámban és színvonalban is visszaeső mezőnybe azért mégiscsak befért egy-két nagyágyú, név szerint a korábbi Hong Kong Cup-győztes Time Warpot emelnénk ki, aki azóta ugyan kicsúszott a hongkongi elitből, ám most mégis friss Gr1-trófeával a háta mögött érkezik, amellett az ugyanott második, legjobbak között is rendre dobogós, háromszoros Gr1-nyerő Exulantről se feledkezzünk meg!

Minden adott tehát, hogy a koronavírus ellenére egy izgalmas versenynapot láthassunk – innentől a lova dolga, hogy gondoskodjanak a parázs végjátékokról, nekünk pedig érdemes időben kelni, hogy élőben szoríthassunk nekik!

Képek: HKJC, iRace, Australian Horse Racing