A hölgyek napja

Minden kétséget kizárólag a hölgyzsokék sajátították ki a szalagcímeket egy héttel korábban.

Kezdjük Liverpoolban.

A Beatles városában Rachel Blackmore csúcsra ért. Nem hinnénk, hogy lenne olyan olvasónk, aki ne tudná, hogy ő lett a 173 éves Grand National első nyerő hölgylovasa. A futamról csak annyit, hogy ehhez a versenyhez például az Epsom Derby fasorban sincs. Angliában élő rokonom mesélte, hogy a Grand Nationalra szinte hazafias kötelesség fogadni. Ő is tesz fel rá évente 10 fontot, pedig azt sem tudja eszik vagy isszák a lóversenyt. (A derbyre nem!)

A BBC szalagcíme akkor

A hétvége legtöbbet publikált képe, az amikor a friss bajnok még hintalován, majd a kupával látható. Mi ugyan nem vagyunk naprakészek az ugró szakágban, de ez a  siker nem volt azért földöntúli csoda, hiszen Blackmore kisasszony már Cheltenhamben is hat győzelmet jegyzett és a meeting vezető lovasa volt.

Mondhatni, hogy ezzel Rachel lett a világ elsőszámú női lovasa az ugró szakágban. Jamie Kah, már régóta az a síkműfajban.

Ötödik Gr1-es kupája múlt szombaton több szempontból érdekes volt. Ezzel beérte Michelle Payne-t, az első női lovas volt aki a Godolphinnak lovagolt és így értelemszerűen az első nyertese is, valamint ez volt az első királykategóriás győzelme Sydney-ben.

Azonban míg Blackmore kisasszony csúcsra ért, hiszen a Grand National-nél nincs nagyobb verseny, Jamie-re még rengeteg nagy feladat vár.

A végére egy szomorú megfigyelés. Nem vitás, hogy a királyi házaknak sok-sok ellenzője, támadója, bírálója van, de talán még soha nem láttunk annyi gusztustalan és modortalan mémet, mint a Nemzetközi Lovas Szövetség korábbi elnöke, Fülöp herceg halála kapcsán. Szerencsére ezek nem itthonról érkeztek, de ilyen esetben ez a fajta megnyilvánulás meglehetősen ízléstelen…

És ha már a hölgyek. 2011 óta nem volt példa arra (akkor Havre de Grace és Switch), hogy két ilyen kiváló kanca összecsapjon. Ma éjjel az Apple Blossom Handicapben (Gr1, 1700 méter, 1 millió USD, Oaklawn Park) Monomoy Girl és Swiss Skydriver egymás elleni küzdelme igazi csemegét ígér. A futam hajnali 1:09-kor kezdődik.

Kép: @rosieibroxpark Twitter