A háború folytatódik

…és döntetlenre áll.

A newmarketi Coolmore tarolásra csattanóst választ adott a Godolphin, így mi csak abban reménykedhetünk, hogy a lóversenyzés két szuperhatalmának csatározása egész éven át kitart majd, amit mi, lóversenyrajongók páholyból követhetünk figyelemmel.

A második állomás Párizs volt, amikor is a francia klasszikusokat futották Longchamp gyepén. A méneknél valóban pályára lépett egy uralkodó, hiszen Kingman fia egészen lenyűgöző stílusban verte évjárattársait. Nincs könnyű helyzetben André Fabre és a tulajdonosi kör, hiszen az ilyen nagyszerű mérföldes lovak, amilyennek Persian King is kinéz, ritkán brillíroznak a Derbyben is. (És ne feledjük a papa is mérföldön alkotott igazán maradandót.) Azonban ne feledjük: a galloknál ez csak plusz ötszáz métert jelent, így még az is lehet, hogy az új francia csillag ott lesz a Prix du Jockey Club-ban. Vagy a Magna Grecia ellenében a St James’ Palace Stakes-ben a Royal Ascoton. Ki tudja?

Ahhoz neki megfelelő, azaz jó talaj kellene, de természetesen év elején a derbyt tűztük ki célként vele, így meg kell beszélnem a folytatást Sheikh Mohammed-del és Diane Wildenstein-nel.” – mondta a hetedik 2000 Guineas-ét nyerő trénerfejedelem. A lónak ugyanis nem kizárólag a Godolphin a tulajdonosa, hanem a Wildenstein család is.

Ettől függetlenül ez volt a kékek fennállásának 299. Gr1-es győzelme, és ahogyan azt már biztosan kitalálták a 300.-ra sem kellett sokat várni. A kancák klasszikusában ismét a világoskék dressz lobogott legelöl, hiszen a képen látható Castle Lady ismét mosolyt csalt Sheikh Mohammed csapatának arcára. Sőt a kanca kizárólagos tulajdonban van és még saját tenyésztés is, azaz ha lehet ilyet mondani, az ő győzelme talán még kedvesebb a Sejk számára.

Februárban döntöttek úgy, hogy a kanca költözzön inkább Newmarketből a sokkal nyugodtabb vidéki környezetbe, a festői Loire-völgybe, Henri-Alex Pantall-hoz. Hogy ez jó döntés volt-e avagy sem, azt majd az idő dönti el, de kétségtelen, hogy Shamardal lánya három futása után is veretlen és máris egy klasszikus siker van a neve mellett.

A mester nem kicsit zavart össze bennünket és a francia kollégákat. Akik olvasták beharangozónkat, láthatták, hogy az Equdia táblázatában sem szerepelt Castle Lady neve, sőt a mester még szerdán is azt nyilatkozta: talán az ír kiadásban indulnak. Erre tessék.

Annak ellenére, hogy Pantall már képzett Prix De Diane győztest, friss csillagát nem fogja hosszabb távon futtatni. A Coronation Stakes következhet a Royal Asctonon vagy Prix Jacques le Marois Deauville-ban.

“Nem sok tapasztalattal rendelkezik még a Diane-hez. Több van benne, és fizikailag is erősödnie kell még” – mondta a győztes idomár.

A háború tehát 2:2-re áll a két szuperhatalom között, bár míg az íreknél egy ugyanazon tréner ünnepelt kétszer itt nem csak az idomárok különböztek, hanem a két nyerő zsoké, nevezetesen Pierre-Charles Boudot és Mickael Barzalona is.

A francia krónikában nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a tavaly  önmagához képest meglehetősen halovány évet záró Aga Khan, vasárnap nem kevesebb, mint hat győzelemnek örülhetett Európa-szerte. Leopardstown-ban, Longchamp-ban, egy kisebb francia pályán Morlaix-ban lobogtak a nyerőkön őfelsége piros-zöld dresszei. Sőt, a hoppegarteni 48th Oleander-Rennen (Group 2) győztese, Raa Atoll, lett a büszke papa, és “királyi tulajdon” Sea The Stars 100. Stakes nyerője, azaz Aga Khan sem zárt éppen rossz napot.

Képek: France Galop twitter