A Guineas-k királyai: az első angol klasszikus

Nem csak a szezonban, de az egyik főszereplőnek is.

Mindhárom Group 1-es kiírásban borult a papírforma Newmarketben, de óriási meglepetések mégsem értek. A két klasszikusban mindkét ez idáig veretlen favorit meghajolt, és makulátlanságukat elveszítve harmadik helyen értek célba: az évjárat most kezd csak igazán érdekessé válni.

A 2000 Guineas idei kiadásában bár Pinatubo-nak megvolt a lehetőség, jól helyezkedett és sebesség is volt benne, két ló most gyorsabb volt nála. Frankie Dettori a „coolmoreos” Wichita-n és az Oisin Murphy lovagolta Kameko erős ellenfélnek bizonyultak, amiből egy fantasztikus sikersztori kerekedett.

Murphy, a 24 éves ír zsoké ugyanis ezzel megszerezte első klasszikustrófeáját. Valószínűleg nem üres lelátók előtt aratva álmodozott erről, mégis sosem felejthető élményben lett része. A tavalyi Futurity Trophy (Gr1) bajnok Kameko nyergében kisebb meglepetést arattak, hiszen 10-1 oddszal ugrottak ki a startgépből, de háttere ismerősen csenghet minden európai lóversenyrajongónak: 2017-18 alatt Roaring Lion-nal gyűjtögette a fényesebbnél fényesebb trófeákat, aki csak úgy, mint friss klasszikus győztes lova, Kitten’s Joy ivadék. A két ló nem csak egy zsokét, de ugyanazon tulajdonost is boldogít, hiszen mindketten Fahad Sejk színeiben léptek pályára.

Murphy a szenzációs sikertől teljesen el is érzékenyült, hiszen a nyertes ló trénerénél, Andrew Balding-nál ült először versenyben, és most nála nyerte első klasszikusát is.

„Bladingnál kezdtem a karrierem. Az, hogy klasszikus-győztes lovat lovagoljak, hogy ezekben a színekben nyerjek – és hogy ennek a lónak is Kitten’s Joy az apja, csakúgy, mint Roaring Lion-nak – az egyszerűen elképesztő. Ez az álmok halmaza.” – nyilatkozta Oisin.

„Ez egy belevaló futás volt. Alig fújtatott utána. Biztosan óriási képesség van még benne.”  – áradozott a lováról.

Kameko, akit a 2018-as Keeneland Yearling árverésen mindössze 90 ezer dollárért vásároltak ezzel most az Epsom Derby legfőbb várományosává lépett elő.

Ahogyan az 1000 Guineas hősnő, Love az Oaks-ban: a veretlen favoritot (Quadrilateral) itt is O’Brien készítette ló hagyta le, de ebben az első helyet is sikerült elcsípnie. Az elmúlt öt évben négyszer került ki a Ballydoyleból a kancák mérföldes klasszikusának bajnoka, de érdekes módon valahogy Ryan Moore mindig melléült. Most nem tudott „rossz lovat” választani, hiszen Aidan O’Brien idén egyetlen egy lovat indított, de azzal rögtön egy ászt csapott az asztalra.

„Ő egy tipikus Galileo-kancacsikó. Ha a tavalyi utolsó futását nem veszíti el, akkor ma mindenki őt akarta volna lehagyni előzetesen is.” – mondta Ryan Moore.

Love ugyanis bár hazájában már Gr1 bajnok, tavaly ugyanitt Newmarketben harmadik volt Quadrilateral mögött a Fillies’ Mile-ban – a kockát pedig pont jókor fordította, hogy övé lett az 1000 Guineas sikere. Ő látható a nyitóképen.

Az idősebb lovak csatájából a Coronation Cup-ban Ghaiyyath került ki győztesként, aki végig uralta a versenyt. William Buick-kal a hátán megdöntötték a pályarekordot is, így egészen biztosan most látjuk prímében az ötéves Dubawi ivadékot. A tavalyi Epsom Derby-győztes Anthony Van Dyck és a bajnok steher, Stradivarius követték nem is oly közel a célba. Charlie Appleby már meg is lebegtette előttünk a mézes madzagot: júliusban Enable méltó ellenfele lesz az Eclipse-ben.

Mi pedig már alig várjuk a folytatást.

Fotó: The National