A Godolphiné a világ két legjobb csikója?

Mielőtt rátérnék a szombat délutáni newmarketi eseményekre pár szót szólnánk a prágai történésekről is.

Többször is leírtuk, hogy mennyire kiváló kezdeményezésnek tartjuk a zsokébajnokságokat és ez most sincs másként. Az Europen Jockey Cup mezőnyére pillantva láthattuk, hogy 10 ország is adott indulót, ami igencsak komoly elismerés a cseh versenyüzem számára.

Adrie de Vries (Hollandia)
Per-Anders Graberg (Svédország)
Antoine Hamelin (Franciaország)
Vaclav Janacek (Cseh Köztársaság)
Filip Minarik (Cseh Köztársaság)
Roberto-Carlos Montenegro (Spanyolország)
Bauyrzhan Murzabayev (Kazahsztán)
Colm O’Donoghue (Írország)
Jiri Palik (Cseh Köztársaság)
Eduardo Pedroza (Panama)
Christophe Soumillon (Belgium)
Fergus Sweeney (Nagy-Britannia)

Sajnos az internetes közvetítés viszont a rossz hírét vitte az eseménynek. Szinte csak a versenyeket mutatták élvezhetően. Amikor a lovak a jártatóban voltak 10 méter magasból csak a jártató látszódott, amikor pedig  kikentréztek, a tök üres befutóegyenest csodálhattuk. Egyetlen zsokét/lovat nem mutattak közelről. Nem írták ki a verseny állását, így cseh barátainknak kellett írnunk, hogy három futam után legyen némi fogalmunk arról, hogy kik is vannak az élen a pontversenyben. Mentségükre legyen mondva a versenyeket nem egy tematikus lóverseny-csatorna, hanem a lovassportokra specializálódott EquiTv mutatta. Szerencsére a Racing Portalnak Európa-szerte kiváló segítői vannak, így Zenon Kisza barátunk helyszíni képekkel örvendeztet meg bennünket. Képgalériájával holnap frissítjük cikkünket.

A kupát, a két győzelmet is jegyző Christophe Soumillon nyerte meg, de Vries és Pedroza előtt.

Newmarketben két Group 1-es futamban mérettek meg a talpon lévő legjobb kétévesek. Illetve ez nem teljesen igaz, hiszen az a kétéves, akiről manapság minden lóversenyrajongó beszél, akit a versenybírák magasabbra osztályoztak, mint anno Frankelt, ő nem volt ott a startgépben. Pinatubo-t vasárnap, Párizsban láthatjuk és hamarosan külön cikkben méltatjuk.

A Cheveley Park Stakes-ben (csak kancák, Gr1, 1200 m) ennek ellenére volt egy szuperfavorit, hiszen a Queen Mary Stakes káprázatos nyerője, a másodiknál még soha rosszabb, Raffle Prize is ott volt a startgépben. Győzni azonban nem tudott, hiába tűnt sokáig nyerőnek, mert Millisle (Starspangledbanner) ellenállhatatlan volt a finisben és az egész mezőnyt maga mögé utasította. A tárgyilagossághoz tartozik, hogy ő sem volt még soha hátrébb második helynél.

Úgy látszik elegendő a formája a legjobbak közé is, ráadásul kiválóan kezel minden talajfelületet. Bizakodva várjuk a hároméves szezonját” – mondta a boldog  trénerasszony. A nyitóképet is Jessica Harrington twitter oldaláról vettük át.

Fél órával később viszont már nem egy, hanem három favoritot jegyezhettünk fel, ugyanis három veretlen telivér várta a Middle Park Stakes (Gr1, 1600 m, mének) startját. Mums Tipple, Earthlight és Siskin egyaránt makulátlanul teljesített eddig, de nyilvánvaló volt, hogy ha csak nem lesz hármas holtverseny két sorozat itt meg fog szakadni. Ha hiszik, ha nem, a futam előtt Francesca Cumani mosolyt tudott csalni André Fabre arcára, aki személyesen utazott el a lóversenyzés bölcsőjébe, hogy idomítottját, a Prix Morny győztesét, Earthlight-ot megnézze idegen terepen is. Naná, hogy nem okozott csalódást a káprázatos képességekkel megáldott telivér, akit kicsit felrázott a finisben Barzalona így – a bírói ítélettel ellentétben – magabiztos győzelmet aratott és öt futása után is veretlen.

Pinatubo és Blue Point parádéi az egekbe lökték a már az idei esztendőben is csak privátban elérhető Shamardal árfolyamát, és most Earthlight fantasztikus győzelme után tovább dörzsölhetik a tenyerüket a Kildangan Stud-nál. Nézzék csak! Az At The Races szupersztárnak nevezi a kétévest.

Nem igazán jellemző rám, de most nagyon magabiztos voltam. Könnyen utazott és tudtam, hogy van  még benne tartalék” – mondta  a trénerfejedelem, aki Lycius (1990) és Zieten (1992) után harmadik sikerét jegyzi ebben a kiírásban.

Tényleg a Godolphiné lenne a világ két legjobb kétévese?

Mums Tipple és Siskin nem tudott dobogóra kerülni. A két csikófutam között megmutatták Enable királynő újabb munkáját, de az Arc esélyeket kedden fogjuk elemezni. Tartsanak velünk akkor is.

Kép: Jessica Harrington twitter