A Godolphin áloméve – 1. rész

2018-ban egyik, ha nem a legsikeresebb szezonjukat jegyezték a királykékek.

A tavalyi év során számtalanszor ünnepelhettek topsikereket a Godolphin telivérjei – pontosabban nagyon is megszámlálható, éppen harminc alkalommal. Ennek kapcsán pedig ezúttal nem a magát az istállót, hanem a 30 Gr1-et mutatjuk be, egy három részes minisorozat keretein belül.

A Godolphin kétség kívül a galoppsport egyik legmegosztóbb futtatója, akik többször “kivívták” a közönség ellenszenvét, az azonban megkérdőjelezhetetlen, hogy a Coolmore és a Juddmonte mellett egyike a világ legnagyobb, több kontinensen is jelenlevő lóverseny-birodalma, akiket bátran említhetünk Magnier-ék legnagyobb vetélytársaként.

Ahogy minden évben, 2018-ban is a Dubai World Cup Karneválon alapozták meg a szezont, bár az ott szerzett győzelmeket bőven nem említhetjük a nagy sikerek között. Már többször kifejtettük nem túl pozitív véleményünket a “csodasorozatról”, ami gyakorlatilag a lovak téli pihenője alatt kerül megrendezésre, így tényleges klasszisok maximum a március végi záróestén lépnek csak pályára, de (sajnos) ott sem túl nagy számban.

Ráadásul a királykékek fölényét tovább növelte, hogy Saeed Bin Suroor hazai csapatát Charlie Appleby brit idomítottjai is megtámogatták páran, sőt, utóbbi több kiemelt trófeát gyűjtött be a széria alatt.

Az immáron három szezonban is Gr1-győztes Thunder Snow

Persze azt meg kell adni a Godophin-nak, hogy a megszokott eredményeket fölülmúlták, mikor a Karnevál során Blair House sikerével megszerzett egyetlen addigi Gr1-győzelem mellé további négyet vittek haza a Világkupa éjszakáján: Appleby Jungle Cat, illetve Hawkbill (a nyitóképen) révén örülhetett, míg Bin Suroor először a korábbi Epsom Derby és King George-ötödik Benbatl-lel kaparintott meg egy első helyet, majd néhány órával később Thunder Snow és Christophe Soumillion már a főfutam trófeáját szállította neki.

Azonban míg a hazaiak Dubai-ban szerepeltek, a távoli bázisokon sem állt meg az élet, ugyanis a James Cummings-vezette ausztrál csapat is négy csúcsfutam kupájával gazdagította Maktoum-ékat. A veterán Hartnell az év első helyi Gr1-jét már meg is szerezte a C.F. Orr Stakes képében, majd Kementari, Impending és Alizee is meghosszabbították a listát egy-egy topsikerrel, ráadásul utóbbi nem kisebb versenyben diadalmaskodott, mint a Legacy Stakes a The Championships-en.

Eközben a japán tréningben álló Fine Needle hazaért egy szintén legfelső besorolású sprintversenyben a felkelő nap országában, így Godolphin immáron 10 Gr1-trófeával a zsebében várhatta az európai csúcsszezont – amely egy régóta áhított, fergeteges sikert tartogatott a királykékeknek…

Képek: Racing Post, Darley