A futamok futama

242. kiadásához érkezett a versenyek versenye, a derbyk derbyje.

Következik a futam, amit tényleg lélegzetvisszafojtva várunk minden évben. Hogy mit is jelent ez számunkra, a galoppsport egészére nézve, sőt a Surrey megye számára, erről már sokat és sokszor írtunk.

Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a DERBY (igen, csupa nagybetűvel) jelentősége jelentősen túlmutat sportágunkon. Ez a futam egyszeri és megismételhetetlen, emiatt olyan várakozás előzi meg, mint semelyik másikat. Ez nem egyszerűen egy verseny a sokból, hanem a galoppsport alfája és omegája, mindennek az origója.

A pályára naponta 4,000 nézőt engednek be, míg  a hónap közepén megrendezésre kerülő Royal Ascotra napi 12 ezret. (A derby átlagos látogatottsága 130 ezer körül szokott lenni. A rekord 2012-ből 157,347 fő.)

A hét elejét uralta a káprázatos tokiói lefutási idő híre, amire Epsomban esély sincs. Ez a világ legnehezebb pályája.

Mind az Oaks, mind a Derby esélyeseit már bemutattuk.

Ben Linfoot szakíró azt vizsgálja írásában, hogy soha senki nem uralta még annyira a Derbyt, mint O’Brien és a Ballydoyle. Éppen 20 éve vált itt félistenné Galileo, aki a 241 kiadás eddigi legkarizmatikusabb hősének számít, és akinek (apamén) fölénye mai napig példátlan.

Five are by Galileo, seven are by sons of Galileo and three are by Galileo’s half-brother, Sea The Stars. Two sons of Camelot, a Dubawi and an American Pharoah complete the entries.” – Nem kis fölény, ugye?

E sorok szerdai írásakor a Derbyben 19 ló van állva hagyva, hat Aidan O’Brientől. Az esélyeket illetően változás nincs! Továbbra is Bolshoi Ballet tűnik nem csak a fogadók, de még a szakmai résztvevők favoritjának is. Neki a keményebb (gyorsabb) felület feküdne jobban, ahogy Mohaafeth-nek is.

Kedvenc szaklapunk, a Sporting Life a Hurricane Lane (HL) – Bolshoi Ballet – Third Realm (TR) sorrendet véleményezi, mégpedig azért, mert HL szerintük lenyűgöző stílusban nyerte a legfontosabb angol felkészítőt, a Dante Stakes-t.  TR viszont a puhább talajokon ficánkolt eddig, így szerintük ő minden talajviszonyt jól fog kezelni.

Mi kicsit szurkolunk a parádés származású (Frankel-Snow Fairy) John Leepernek is, akit Frankie Dettori fog lovagolni.

A derbyk derbyje szombaton 17:30-kor startol.

Egy nappal előbb, pénteken futják a Kancadíjat, szintén 2400 méterre. Az Oaks esélyeit is boncolgattuk már ugyanabban a cikkben. Itt Divinely kap kiemelt figyelmet származása miatt, ugyanis az Arc-bajnok, Found teljes testvére (Galileo – Red Evie). Ennek ellenére ő csak az ötödik sansznak látszik. Ismét a Sporting Life-ot idézve: “Santa Barbara egy nyilvánvalóan potenciális szupersztár”, de a szaklap itt is egy fricskát hoz tippként. Zeyaadah-Santa Barbara-Divinely a véleményük, hiszen Roger Varian idomítottja közel sem abszolvált zavartalan versenyt, és Jim Crowley alig várja Tamayuz lányának újbóli futását.

A Kancadíj szintén 17:30-kor startol pénteken, de ne feledjük, 16:10-kor indul a hétvége harmadik Gr1-es futama, a Coronation Cup, ahol egyrészről visszatér Love, másrészről a három AOB idomítás ellen gyakorlatilag csak William Haggas aspiránsa, Al Aasy veheti fel a kesztyűt, aki idén két futása után még veretlen, de ilyen neves mezőnnyel természetesen most találkozik először.

The Thoroughbred exists because its selection depended not on experts, technicians, or zoologists, but on a piece of wood: the winning post of the Epsom Derby.” – ezek a lóversenyzés professzorának, Federico Tesionak a szavai és mennyire igazak.

Jó szórakozást kívánunk, 2021 legfontosabb, legünnepibb lóversenyhétvégéjéhez!

 

Nyitókép: Santa Barbara – SKY Sports Racing