A franciák következnek

Az angolok után, de az írek előtt most vasárnap fókuszban azok a telivérek, akikre 2019-ben  legtöbb figyelem fog hárulni, azaz a francia háromévesek.

A 137. Poule D’Essai Des Poulains (Gr1, 1600 méter, 600,000 Euro) futamára 119 nevezés érkezett, de mára “csak” 18 fős mezőny maradt állva. Rögtön érdekességként fedezhetjük fel, hogy a 2018-ban Olmedoval, míg egy évvel korábban Brametot-tal nyerő Rouget/C. Demuro páros nem képviselteti magát az első klasszikusban. Roger Varian pedig a Dewhurts-nyerő Belardo-t léptette vissza, aki helyette az ír kiadásban fog indulni. (Írországban ezen a  hétvégén még csak a Guineas felkészítőket futják.) Ha további érdekességek után kutatnánk, az is szemet szúrhat, hogy a múlt hétvége ünnepelt sztárja, Aidan O’Brien nem szeretne lassítani a tempón és három lóval képviselteti magát.

A hírek azonban a legfőbb riválisról, az idei szezonban fenomenálisan teljesítő Andre Fabre istálló háza-tájáról érkeznek, hiszen Persian King Prix de Fontainebleau győzelme illetve az ott mutatott stílus sokakban hagyott mély nyomot, így kiemelkedő favoritnak látszik a Never No More, Shaman duó előtt. Ráadásul már egy klasszikus skalp is díszeleg “a király” neve mellett, hiszen az általa októberben legyőzött Magna Grecia megnyerte múlt vasárnap a 2000 Guineas-t, így nem csoda, hogy a francia szaklapok nagy részben vele foglalkoznak.

Az 1000 Guineas, vagy ahogyan ott nevezik a 132. Poule D’Essai Des Pouliches (Gr1, 1600 méter, 500,000 Euró, csak kancáknak) kapcsán a sajtót leginkább az a kérdés foglalkoztatta az elmúlt napokban, hogy a veretlen Siyarafina ott lesz-e a startgépben. Nos, Alain de Royer Dupre mester döntött, nem fog indulni Aga Khan reménysége. A szervezőknek nem csak az nagy érvágás, hiszen a másodfavoritnak vélt, szintén veretlen Castle Lady-vel is más tervei vannak Henri-Alex Pantall mesternek. Távollétükben Matematica-Suphala-Watch Me triójából kerülhet ki a győztes.

A képeken ugyan nincs feltüntetve de a mének futama, holnap 15:55-kor, míg a kancáké 16:30-kor kezdődik.

Newmarket szent gyepén elkezdődött az idei Csillagok Háborúja a Coolmore és a Godolphin között. Angliában az írek taroltak így 2:0-ra vezetnek, de most inkább a riválisoknak áll a zászló. Egész évben figyelemmel fogjuk kísérni ezt a rivalizálást, amelynek következő állomása vasárnap ParisLongchamp. Nem érdemes kihagyni!

Startlisták: Equidia, kép: France Galop