A filmvásznon is túl

Felvétel: a Downtown Abbey sztárja és a lóverseny találkozása.

II. Erzsébet Királynő után szintén egy világhírű brit alanyt mutatunk be Önöknek a Racing Portal hasábjain, a legismertebb futtatókat reflektorfénybe állító rovatunkban.

Az 1963-ban született, november 10-én születésnapos Hugh Bonneville-t számos alkalommal láthattuk a képernyőn a fent említett közkedvelt sorozaton kívül olyan alkotásokban, mint a Sztárom a párom, Mr. Stink, vagy a Lélegzetvétel. Sikerekből bőven jutott neki, hiszen a tavalyi év során kinevezték Nyugat-Sussex helyettes hadnagyának, illetve ugyanezen év októberében a Winchesteri Egyetem bölcsészdoktorává (Doctor of Arts) honorálta.

2012-ben a média azonban nem filmbéli szerepei miatt kapta fel, hanem számunkra egy sokkal relevánsabb, érdekesebb témában kapott kiemelt figyelmet, ugyanis Európa egyik vezető szindikátus társaságában, a Highclere Thoroughbred Racing csapatában lett két telivér büszke tulajdonosa. A Petrushka (szindikátus) tagjaként egy Fastnet Rock, valamint Danehill Dancer leszármazottat tudhatott magáénak, akiket Richard Hannon és  Sir Michael Stoute idomítottak. Jómaga így vélekedett erről:

,,Nagyon örülök, hogy tulajdonos lehetek a Highclere-nél. Úgy gondolom, itt az ideje, hogy megfelelően tanulhassak a Királyok Sportjában. Egy fantasztikus lehetőség, hogy tulajdonosként részt vehetek a versenyeken, kifejezetten izgalmas. Alig várom.”

Heston Blumenthal, Liz Hurley, Denise Lewis, illetőleg főszereplőnk nevéről az Egyesült Királyság azon kvartettjeként olvashattunk, akik az évek folyamán rengeteg pénzt fektettek a szindikátus szervezetébe, amit 1992-ben alapított a hetedik carnarvoni gróf fia, névszerint Harry Herbert. A Higclere kastélyhoz köthető igazgató ekképpen köszöntötte a szupersztárt: “Nagyszerű, hogy Hugh a Highclere egyik tulajdonosaként tartható számon, sok szerencsét kívánunk ehhez a két csodás yearlinghez.”

(Ez abból a szempontból érdekes, hogy a már korábban említett Downtown Abbey című drámasorozat egyik fő helyszíne ugyanez a kastély volt, tehát “hősünknek” bőven volt indoka éppen ezt a társaságot választani.)

A kedves szavak révbe értek, Hugh több ízben megkóstolhatta a sikert, köztük kétszer saját lovával, Gothic-kal.

Hugh Bonneville a Downtown Abbey forgatásán

Hugh Bonneville a Downtown Abbey forgatásán, fotó: twitter @nicolehinds7

Ha azt hinnék, Bonneville úr csupán ennyivel beérte: tévednek. Tudniillik a Palmerston Szindikátusban ugyancsak partnerekre talált. 2015-ben másodjára próbált szerencsét oldalán Sir Michael Stoute-tal. Reménykedve, és pozitivitással nyilatkozott az előttük álló szezonról.

S mivel az elmúlt években hír nélkül maradtunk efféle tevékenységei irányából, csak remélni tudjuk, hogy a színfalak mögött továbbra is aktív részese a galoppsport közösségének, mivel a Highclere színeit még megtalálhatjuk a pályán. Ráadásul: legutóbb júliusban Thunderous-szal (a nyitókép bal oldalán látható) zsebelték be a versenyek versenyének, mégpedig az Epsom Derby felkészítő futamának, a Dante Stakesnek (Gr2) győzelmét, óriási küzdelem árán. A Mark Johnston által trenírozott Night Of Thunder és Souviens Toi utódot egy munka közben szerzett sérülés tartotta távol következő startjától, melyet szeptember 13. napján láthattunk volna, a Grand Prix de Paris keretein belül.

,,Sajnálatos módon Thunderous sérülést szenvedett tréning közben, emiatt pedig kifutunk az időből, hogy újra indíthassuk őt ebben az évben… Aggasztó, mert fejlődött. A Dante győzelme fantasztikus volt, ugyanakkor szerettük volna, ha Group 1-ben is versenyezhet. Az ilyen lovakat nehéz visszaszerezni, de az elkövetkező szezon biztosan izgalmas lesz, hogy egy ilyen “fellépő” van a tarsolyunkban. Már most nagyon várjuk, hogy egy és negyed mérföld, vagy másfél mérföldes távon futhasson.” – jelentette ki Harry Herbert.

 

Fontos megemlítenünk, hogy az előbbiekben említett büszkeség mellett számtalan eredményes telivérrel találkozhatunk, ha az alapító, mindemellett a nevéhez fűződő szervezetek munkásságát áttekintjük, nemhiába tartoznak kontinensünk elitjébe… A jövőre való tekintettel pedig, szerkesztőségünk legalább ugyanennyi, ha nem több sikert, és boldog pillanatot kíván a Highclere-nek!

Fotók: skysports.com, twitter