A duplázók kupája – Melbourne Cup 2018

Európai ismét tarolt az ausztrálok ikonikus futamában.

Az első öt helyen célba érő telivér közül ugyan kettő is Ausztráliában készül, de a TOP FIVE minden tagja az európai tenyésztők munkáját dicséri.

Huszonnégy káprázatosan előkészített telivér vágott neki ma hajnalban a 158. Melbourne Cup-nak, a 4 millió dolláros első díjért és az örök halhatatlanságért. A finisbe érve a megszokott képek bontakoztak ki előttünk. A hatalmas mezőny majd minden tagja még reménykedhetett, de a 158. kiadás végül  – akárcsak tavaly – két káprázatos telivérről szólt. Cross Counter és Marmelo rövid küzdelméből előbbi került ki győztesen  így Teofilo fia ért fel a csúcsra. Érdekesség, hogy 1995 óta nem voltak ilyen kevesen Flemingtonban a “nemzeti ünnepen”. Egészen pontosan 83,471 néző váltott jegyet. Ennek két oka volt. Elsősorban természetesen a szakadó eső, másrészről pedig az egyre erősödő európai tendencia, amelyről már többször írtunk.

Mindez a Godolphin álomévének megkoronázást jelenti, hiszen a királykékek egész évben a galoppvilág főszereplői voltak. A győztes tréner, Charlie Appleby az Epsom Derby után most – első alkalommal – megnyerte a kupát is.

A nyeregben ülő Kerrin McEvoy-nak már a harmadik sikere a mai, de ne feledjük ő abban az értelemben duplázott, hogy ő nyerte az ötödik kontinens két leggazdagabb versenyét, hiszen Redzellel megvédte címét az Everest-ben, most pedig korábbi munkaadójának “szállította le a kupát”  így a Godolphinnál valószínűleg a csapokból is pezsgő folyik most, hiszen 2018-ban nyertek első alkalommal Derby Stakes-t és Melbourne kupát. Ez pedig éppen a 30. idei Gr1-es sikerüket jelentette.

Tudom mit jelent megnyerni ezt a versenyt mindannyiunknak, így nagyon boldog vagyok, hogy ez a ló képes volt győzni itt. Szerencsés vagyok, hogy ilyen lovakkal készülhetek, mint Masar és Cross Counter. Annyira boldog vagyok, hogy Sheikh Mohammed-nek így fizethetek vissza valamit a belém vetett bizalmáért.” – mondta Appleby, aki 25 év és 61 angol aspiráns után az első angol tréner lett, aki megnyerte az ausztrál álomfutamot – olvastuk a racing.com-on de ez az infó biztosan nem igaz, hiszen 25 éve az ír Delmot Weld nyerte a kupát. Az ITV szerint viszont Appleby az első győztes angol tréner.

A tavaly kis híján győzelmet jegyző Aidan O’Brien nem zárt jó napokat. Sem a Breeders’ Cup-ban nem sikerült győzni, sem most. A favorit Yucatan csak 11. helyen végzett. James McDonald elmondása szerint jól mozgott, de a puha talaj nem kedvezett neki. O’Brien-t azonban egy nagyobb tragédia is ért. The Cliffsofmoher olyan szerencsétlenül bukott, hogy a verseny után el kellett altatni.

Sajnos ezek a dolgok megtörténhetnek eben a sportágban, de rosszabbul is végződhetett volna, ha Ryan (Moore – a szerk.) vagy más is megsérül.” – értékel higgadtan az ír fenomén.

Nagyon reméljük, hogy a Melbourne Cup idei kiadása azonban nem a tragikus balesetről marad emlékezetes, hanem a Cross Counter szenzációs győzelméről, no és arról, hogy mekkora story lett volna, ha a második helyen célba érő Hugh Bowman a Melbourne Cup-ot is megnyeri, a Winx-szel szerzett sok-sok trófeája mellé.

Képek: Godolphin twitter