A dömping után

A galopprajongók tisztában vannak vele, hogy az október vége/november eleje a nemzetközi versenynaptár legzsúfoltabb időszaka. Ilyenkor a hatalmas presztízsű és díjazású versenyek egymást érik, és nincs módunk sok-sok olyan hírről beszámolni, amik egyébként fontosak a sportágban, legyenek azok árverések, visszavonulások vagy a jövő évi tervek.

Most igyekszünk egy ilyen kis, színes hírcsokrot átadni.

Kezdjük rögtön Frankellel, akit holnap ugyanezen a hasábokon a  fogunk hosszabban máltani és akinek igen rövid fedezőméni pályafutása alatt már 40 Group nyerő ivadéka van, emiatt kissé meglepő, hogy 2021-ben ugyanúgy (csak) 175,000 fontot kell leszurkolni egy vele eltöltött légyottért, mint idén, azaz a Juddmonte nem emelte a díját.

A Board of the British Horseracing Authority (ki nem mondott, de nyilvánvaló céllal) még 12 sík meetinget írt ki november 15 és december 15 között.  Ezek eredményei a zsoké championátusba már természetesen nem számítanak bele, hiszen az már korábban eldőlt, hogy Oisin Murphy megvédte címét, de a trénerekhez még igen, hiszen az ő vetélkedésük december 31-ig tart. Egészen elképesztő ez a táblázat, hiszen az élete legpechesebb szezonját záró Aidan O’Brien úgy is második, hogy tizedannyi nyerőt nyergelt, mint a leendő bajnok, John Gosden.

Az ír trénerzseni arcára némi mosolyt csalt a Breeders’ Cup hétvége, de az európai sajtó sokat írt Magical vereségéről, holott egy sokkal kevésbé méltatott, igazán kiváló kanca verte meg.  A négyéves Tarnawa ugyanis a mostanság nem a régi fényében tündöklő Aga Khan istállót emlékezteti a régi szép napokra.  Shamardal lányának idei szezonja egy szóval foglalható össze:

Lenyűgöző

3 országban 4 Group versenyt nyert, így, ha Őfelségének nem lesznek más tervei vele, kíváncsian várjuk a következő szezonját.

Tarnawa és Weld mester a @HRIRacing képén

Ahogy kíváncsian várjuk az idei, a 40. Japan Cup-ot is, hiszen a legátfogóbb, legigazságosabb erősorrendet felállító Thoroughbred Racing Commentary világranglistáját vezető, veretlen Triple Crown-bajnok, Contrail előreláthatólag megmérkőzik majd a szintén veretlen Triple Tiara-bajnokkal, Daring Tact-tal, emiatt a japán lóversenyrajongók meglehetősen izgatottan számolják már vissza a november 29-ig hátralévő napokat. Következzék az újabb nemek csatája! Ők ketten a World Horse Racing képmontázsán,  a nyitóképen.

Az Eclipse Champion Maximum Security visszavonul. Tárt karokkal várja a 2021-es breeding szezonra a Coolmore Ashford Stud, Kentuckyban. A díja $20,000. A Gr1-es bajnok, Golden Horde pedig Franciaországban, a Haras de Montfort et Preaux-ban lesz felállítva 2021-ben.

Ausztráliában egy superhero uralta a címlapokat.  Bivouac (Exceed And Excel) olyan imponáló stílusban nyerte a Darley Sprint Classicot (Gr1, 1200 m) szombaton, Flemingtonban, hogy az egész szaksajtó a lábai elé borult. Mestere, James Cummings nem is finomkodott. Szerinte idomítottja  a világ legjobbjaival is felveszi a versenyt, így máris a dubaji utazás lebeg a szeme előtt.

Még nem fejeztük be a tervezgetést, és rengeteg időnk van dönteni, de nagyon tetszik az ötlet, hogy ha egyszer van egy kiváló lovunk, akkor nyilvánvalóan szeretnénk utazni vele. Ha Mohammed sejk elé állhatunk az ötlettel, ráadásul meg tudnánk mutatni, hogy az ausztrál tenyésztők is tudnak egy ilyen kiváló bajnokot „produkálni” az külön öröm lenne.” – mondta Cummings.

A szombati nap másik Gr1-es futamát, a mérföldes Mackinnon Stakest a Cox Plate ötödik helyezettje, Arcadia Queen (Pierro) nyerte, ami az ötéves kanca pályafutásának harmadik királykategóriás győzelme volt.

A Franciaországban lovagló zsokéknak a jövő héttől rendszeresen át kell esniük a COVID-19 tesztelésén. A pozitív tesztek eredményeként az elmúlt napokban három nagy jelentőségű versenyzőt kizártak a pályáról, Christophe Soumillon és Ioritz Mendizabal egyaránt kihagyta a Tenyésztők Kupáját és Cristian Demuro is karanténban van.

Soumillonnak igazán fájó (és anyagilag is húsbavágó) volt a BC hétvége, hiszen Kentuckyba érkezve pozitív mintát produkált, pedig mind Tarnawat, mind pedig Order of Australia-t ő ülte volna. Ugye tudják, hogy mindkettő megnyerte versenyét? Ahogy Mendizabel korábbi partnere, Audarya is.

Röviden ennyi a galoppsport világának történéseiből. Szeressék a lovakat, a lóversenyt és vigyázzanak magukra!