A csúcsról köszön le – Champions Day

A brit Bajnokok Napja nem hazudtolta meg elnevezését – bajnoki szerepléseket láthattunk.

John Gosden és Aidan O’Brien egész nap kötélhúzást játszottak az öt Group 1-es futamot is felsorakoztató Champions Day-en, hiszen a Sprint-en kívül az ő lovaik osztozkodtak a dobogó valamely fokain. Az utolsóban azonban végleg eldőlt, ki az ország királya.

A nagy finálé Champion Stakes-ben Cracksman-től ugyanis újfent olyan előadást láthattunk, ami bár a tavalyi kiköpött mása volt, mégsem vont le semmit a drámai hatásból. Frankel fia 2017-ben 7 hosszal utasította maga mögé Sir Michael Stoute egyik lovát, a múlt hétvégén pedig annak istállótársát 6 hosszal.

„Nem sok ló képes így gyorsulni, mint ő. Tudtam, hogy kétszer olyan gyorsan mentünk, mint bárki más.” – mondta Frankie Dettori, ki már a célvonal előtt 100 méterrel kezdhette az ünneplést – keze az égben, úszva a közönség mámorában.

Mert ahogyan hat éve az apjánál, úgy most a fiúnál is ez volt az utolsó fellépés a zöld gyep színpadán. Senki sem kívánhatott mást, mint egy bajnoki búcsút. A két Champion Stakes között ugyanis kissé „elveszettük” a Frankel-fiút, de Gosden mester sikeresen visszahozta a búcsúbulira.

„A Ganay-t olyan kivételes stílusban nyerte meg, hogy valahogy sosem talált vissza magához. Epsom-nál nem volt velünk, de elvégezte a melót. Aztán a Royal Ascot-on az előző futamról visszatérő kancák elvonták a figyelmét. Kiabált nekik, ami nem segített a helyzetén. Mondanom is kellett neki, hogy öregfiú, a tenyészkarriered nem most kezdődik.” – nyilatkozta Gosden.

Ezzel most Dettori, és John Gosden tréner is megvédték címeiket ugyanazon lovakkal Európa két legnagyobb szezonzáró futamában, ami mondanunk sem kell: fenomenális teljesítmény. Mint a csehországi tréningből futó, Subway Dancer harmadik helyezése a kontinens királya mögött.

Ilyen impozáns győzelem könnyen beárnyékolja a szezon egyik legfényesebb csillagának, Roaring Lion-nak a diadalmenetét is. A menedzsment nagyon jól döntött, hogy a sok eső után visszaléptették az A-tervtől, és a Queen Elizabeth II mezőnyébe íratták a szürke Kitten’s Joy ivadékot.

„Minden másodpercét gyűlölte, de klasszissága átsegítette.” – mondta a fiatal Oisin Murphy, kit a nyakhosszas győzelem után Gosden mester az egekbe magasztalt.

A rövid táv, mély talaj, és egy elhivatott O’Brien lovas sem állította meg sorozatban negyedik Gr1-es trófeájának elhódításában. Donnacha O’Brien hét napos eltiltást és több mint kétezer fontos büntetést is kapott az ostorhasználatáért, hogy egy mindössze nyakhosszas különbségig hajtsa az outsider I Can Fly-t. Cserébe kihagyhatja a Breeders’ Cup második napját.

Egyedül a Fillies & Mares-ben fordult a kocka, mikor Ryan Moore által lovagolt Magical utasított maga mögé két Gosden-idomítást, mely pezsgőt bontott a bukmékereknél. A toronymagas favorit Lah Ti Dar ugyanis csak harmadikként ért célba, míg minden Gosden favorit megszolgálta a bizalmat. Magical győzelme pedig apjának, Galielo-nak újabb mérföldkövet jelent: a fiú most átlépte apja (Sadler’s Wells) határát, hiszen 74. nemzetközi Gr1-győztes ivadékkal rendelkezik. Már csak egy tenyészmén áll előtte: Danehill 84 elit utóddal.

A hoszútávú fenomén, Stradivarius győzelme végül egy emberen múlott: Ryan Moore végül negyedikként végzett, de sportszerűségből ő lett az első, mikor kiengedte a beragadt Frankie Dettori-t a Long Distance Cupban – vagy ez csak szerencsés véletlen volt Frankie-nek. Később az olasz már háromnapos eltiltást kapott, mert elállta útját a második helyre zárkózó ellenfelének. A Breeders’ Cup-ot ez nem befolyásolja.

A Sprint Stakes-ben Sands Of Mali szerezte meg élete első felsőkategóriás győzelmét – az itt formájához visszataláló, másodikként befutó Harry Angel jövője kérdéses.

A zsokék sorfala közt Silvestre de Sousa már harmadszorra lett megkoronázva, ugyanúgy John Gosden a trénereknél.

Gratulálunk a bajnokoknak, és köszönünk mindent! Az angol síkszezon ezzel gyakorlatilag véget ért… Az idén még talpon maradókat pedig kíváncsian várjuk az Egyesült Államokban és Hong Kong-ban!

Fotó: @RacingPost Twitter