A csúcshoz közeledve

Egy dupla versenynappal örvendeztet meg minket az ausztrál tavasz.

Közeleg a Melbourne Cup, előtte azonban még két rövidebb táv kiemeltje következik. A victoriai The Valley Racecourse-on (vagy ahogy a világ megismerte: Moonee Valley) ma este és holnap délután (nekünk kora dél körül és reggel) egyaránt kiírásra kerül egy-egy versenynap, valamint elrajtol egy-egy patinás Gr1.

Magyar idő szerint 11:15-kor tizenhárom villámlábú telivér méri össze az erejét a Manikato Stakes-ben. Az egymillió ausztrál dolláros főnyeremény minél nagyobb részéért 1200 méteren csatáznak majd, a fogadók pedig Savatoxl (a képen), Lombardo és Sneaky Five hármasát favorizálják. Mindhárman friss győzelemmel érkeznek kisebb kategóriából (már amennyire egy Gr2 annak nevezhető), az indulókat nézegetve ez azonban semmi biztosat nem jelent, hiszen sok ló érkezik hasonló előzményekkel.

Természetesen nem lebecsülve a Manikatót, de a nagy durranás csak ezután következik: szombat reggel 8:10-kor érkezik a Cox Plate. A futam neve valószínűleg minden lóversenyrajongó számára ismerősen cseng, függetlenül attól, mennyire járatosak az ötödik kontinens sportjában.

Akinek azonban mégsem, röviden elmondanánk a legfontosabb tudnivalókat. A William Samuel Cox nevét viselő összecsapás gyakorlatilag az a középtávnak, ami a Melbourne Cup a hosszútávnak. A tavaszi idény (mert ugyebár a déli féltekéről beszélünk) legfontosabb találkozója, ahol milerektől egészen a másfél mérföld legjobbjaiig számos klasszis méri össze erejét a 2040 méteres távon, az összdíjazás pedig nem kevesebb, mit ötmillió ausztrál dollár.

A Cox Plate-hez persze szorosan kötődik Winx, a 21. század eddigi valószínűleg legfényesebb csillaga, aki 2015 éa 2018 között zsinórban négyszer hódította el a futam trófeáját, idén azonban már harmadjára izgulunk a csodakanca nélkül. Legyünk őszinték, azóta mindenki jóval nehezebben tippeli meg előre a leendő győztest.

Ezúttal a kétszeres Gr1-győztes Zaaki szorzója a legövidebb, de Anamoe-t és Verry Elleegantot is egy lapon említhetjük vele. Utóbbi sikere esetén ismét Chris Wallerhez kerülne a fődíj, az ikonikus fémlap – különösen érdekes lenne azt figyelembe véve, hogy legjobb napjain a sajtó azt rebesgette, Verry Elleegant lehet “a következő Winx”.

Anamoe pedig eredménytől függetlenül egy rendkívüli történettel szolgál. A Caulfield Guineas friss bajnoka háromévesként mindössze 49,5 kilót visz, amit sok zsoké nem tud elvállalni. Egy Cox Plate-favoritra viszont nem ülhet akárki, és nem is lett így: a világhírű Craig Williams csak ezért a lovaglásért lefogy a hétvégére.

Hogy a győztes végül hármójuk vagy a további hét kihívó közül kerül majd ki, arra csak holnap kaphatunk választ. Egy azonban biztos: a legjobb nevét nem felejtjük el egyhamar.

Képek: Racenet, World Sports Tales, sportsnews.com.au