A bűvös 20-as

Bemutatjuk az idei Kentucky Derby indulóit!

A Road To The Kentucky Derby idei évada április 13-ával, az Arkansas Derby-vel véget ért, így a hajsza a pontokért is lezárult. 46 kvalifikációs pontot kínáló versenyt rendeztek 2018. szeptember 15-étől, az Egyesült Államoktól Japánig, amelyek pontszerzőiből összeállt a 20 fős csapat – és a tartalék – hogy összemérjék tudásokat május első szombatján a Chruchill Downs-i ikertornyok alatt.

Ha most tuti favoritot keresünk, nehéz helyzetben vagyunk, mert az évjárat eddigi felhozatala úgy kiterült, mint az Alföld – a felkészítő-futamokban sorra buktatták meg egymást a feltörekvő telivérek- ezért a fogadók örömére nem találunk még 7-es alatti szorzóval lovat a mezőnyben. Ez lesz tán az első Kentucky Derby a pontrendszer bevezetése óta, mikor nem a favorit fog nyerni. Nézzük is a szereplőket a Horse Racing Nation listája alapján!

#1 Omaha Beach

Bár a pontversenyben a grandiózus tenyészértékű Tacitus áll az élen (anyja, Close Hatches ötszörös Gr1-győztes), a szakmabeliek és a fogadók is Omaha Beach-ben bíznak a leginkább. Idén februárban sikerült első győzelmét megszereznie, ahonnan a derby-útra térve először a Kétéves Bajnokot, Game Winner-t parancsolta maga mögé, majd az Arkansas Derby egész mezőnyét. Nem csak két patinás győzelme miatt nyerte el az emberek tetszését és bizalmát, hanem mert Mike Smith őt választotta Derby-lovának egy Baffert-idomítás ellenében.

Smith lovagolta ugyanis Roadster-t a Santa Anita Derby-győzelem felé, mégis Omaha Beach mellett döntött. Omaha Beach bár még Roadster-rel nem találkozott, annak két istállótársát már maga mögé utasította: Game Winner mellett Improbable-t is helyben hagyta. Előbbi csatározást láthatjuk a nyitóképen.

#2 Tacitus

A Tampa Bay Derby-ben Stakes-rekordidőt futott, de mégis a „feje” lehet a kulcsa annak, ha az ő nyakába kerül a rózsatakaró. Bill Mott trenírozottját eddig nem hatotta meg, ha utat kellett magának találni, ami kell neki ha a középmezőnyből akar feltörni az élre megint. És persze jó, ha nem ragad be a kétszer akkora társaságban.

Tacitus-nál is mellette szól, hogy a zsokédöntés itt is őt favorizálta: Improbable helyett ennek a szürkének a nyergébe fog ülni Jose Ortiz május 4-én.

#3 Game Winner

Bombasztikus kétéves formájához képest szinte csalódás, amit eddig háromévesen mutatott a tavalyi Év Kétévese; de Game Winner már bizonyított Chruchill Downs-ban. Idén még nyeretlen: küzdelemben maradt alul, és nem egészen sokkal. Még megtalálhatja szárnyait, vagy beragadhatnak a legnagyobb ellenfelei…

#4 Improbable

Pedigré alapján a táv nem lesz probléma, csak kérdés: ki tudja-e nyugodtan várni a startgépben az indulást, mert abból még bajok lehetnek. Semmi kivetnivaló nincsen a versenyeredményei alapján, sosem végzett hátrébb, mint második.

#5 Roadster

Az egyik legfelkapottabb kétéves volt, bár torokműtéte miatt gyorsan téli pihenőre került. Idő hiányában csak egy Allowance-t kapott a Santa Anita Derby előtt, melyet meg kellett nyernie, ha Kentucky-ba kíván utazni. Meg is tette, hibátlanul. Tapasztalatlanságához mérve tán túl erős is volt a „kisderby” mezőnye, de a „tapasztalatlanság” fogalmát tavaly átdefiniálta néhai istállótársa, Justify. Igazi sztár lehet ebből a lóból.

 

#6 Code Of Honor

Ismerősen csenghet a név, hiszen a „tiptop” Honor Code helyét vette át futtatóinál, és trénere nem más, mint a ’13-as Derby bajnoka, Shug McGaughey. Ők aztán tudják, hogyan kell egy lovat a csúcsra vinni, de Code Of Honor-nak nagy szerencsére is szüksége lesz, hogy a hátsó-középmezőnyből időben érjen az élre. A képessége minden bizonnyal meglenne.

#7 War Of Will

Egyszer vesztett csak homokon, akkor is megsérült a Louisiana Derby startgépéből kiugorva. War Of Will a legkeményebb ló lehet a mezőnyben, többször futott, mint bárki, és sérüléséből is teljesen felépült.

#8 Maximum Security

A veretlen mén egyetlen egyszer indult „felkészítőn”, mikor a skálán jó pár fokot átlépve egyből a Florida Derby trónjára ült. Nagyon gyors ló, a Gulfstream Park-ban ez be is jött – a Churchill Downs-ban ha élre áll, kaparhatnak a többiek utána.

#9 Long Range Toddy

Széles skálát mutatott eddigi nyolcfutamos karrierje alatt, egy megbízható ló képét mutatja. Egy kisebb kisiklása volt csak az Arkansas Derby-ben, de korábban Improbable előtt győzött.

#10 Tax

Maximum Secutiry mellett ő is egy korábbi „clamier” ló volt (akik eladóversenyekben futnak), és ő még gazdát is cserélt már egyszer egy ilyen futam után, majd felküzdötte magát a mennyek kapujába. Danny Gargan alatt kicserélődött, a táv nem lesz akadály, de kérdéses, milyen volt az idei aqueducti felhozatal?

Ők a legígéretesebb várományosai a rózsákból álló takarónak május 4-én. De mind ahogyan azt tudjuk: lóversenyben bármi megtörténhet, még akár az első japán idomítás is megkaparinthatja a Hármas Korona első ágát.

Nem sokára az Oaks kancáival érkezünk ide, a Racing Portal-ra.

Fotó: Paulick Report