A Brit finálé II.

Véget ért az angol síkszezon. A héten kitüntetett Őfelsége előtt, bajnokokat hirdettek, legendákat búcsúztattak a 10. Champions Day-en  Ascotban.

A pénteki nap után a két bajnokaspiráns zsoké Murphy és Buick 153:150-ről kezdett neki a mindent eldöntő meetingnek.

A búcsúzás még mindig nem opció Stradivariusnak, aki utolsóként, mint egy király sétált startgépbe a Long Distance Cup (Gr2, 3200 méter) előtt. A futam azonban  nem róla szólt, hiszen a címvédő Trueshan (Planteur) ismételten igazolta, hogy ő a hosszútáv királya, legalábbis Angliában, hiszen a Goodwood Cup után ezt a trófeát is a Singula Partnesrhip vitrinjébe csempészte. Amikor Hollie Doyle-t nézzük a nyeregben, mindig felmerül bennünk:

komolyan gondolja azt 2021-ben még bárki is, hogy a női zsokék nem érnek fel férfi társaikhoz?

Utólag Hollie elárulta, hogy hatalmas volt rajta a nyomás, mivel a lóval James Doyle Gr1-et nyert  (Cadran – a szerk.) Franciaországban, így mindenki elvárta tőle a győzelmet. A második helyen célba érő Tashkhan futása óriási meglepetés, amit az oddsa (50/1) is hűen tükröz.

Bő fél órával később Buick beköszönt, amikor is remekbeszabott győzelmet aratott Creative Force-szal (Dubawi) a Sprint Stakesben (Gr1, 1200 m). Ezzel még mindig csak 151:153 volt az állás az ő szempontjából, azaz két fával a címvédő vezetett előtte. Őt nem, de az istállót 14. bajnoki címéhez segítette ez a győzelem.

Snowfall esete bizonyítja, hogy bizony a hároméves lovak klasszikusokban mutatott  kimagasló eredményeit  fenntartásokkal kell kezelni. Európa legünnepeltebb csillaga, idősebbek ellen már csak hatodik volt az Arc-ban, most pedig “csak” harmadik a Filly & Mare Stakesben (Gr1, 2411 m) rontva el ezzel a születésnapját ünneplő Aidan O’Brien napját.

Így Ryan Moore látta legközelebbről Eshaada és Albaflora öldöklő finisét a címért.

A nyerő Shadwell csillag apja, Muhaarar hat évvel ezelőtt nyerte a Champion Sprint Stakest ugyanitt.

A győztes lovas, Jim Crowley arcáról nem hervadt le a mosoly a folytatásban sem, hiszen  ő nyerte azt a találkozót, amely egész héten legjobban izgatta a világsajtót.

Baaeed (Sea The Stars) nem csak a világelső Palace Pier-t verte a Queen Elizabeth II Stakes-ben (Gr1, 1600 m), hanem a teljes mezőnyt. William Haggas csapata már a pályán hatalmas ünneplésbe kezdett.

Baaeed 6/6 és immár két országban Gr1 nyerő!

A Shadwell dupla után rengeteg szó esett az idén elhunyt Sheik Hamdanról.

Az örvendező Crowley ezt mondta: „Azt hiszem világbajnok lehet. Ő egy “vadállat”, aki folyamatosan javul. A talaj kissé lassú volt számára, és gyorsabb talajon úgy vélem még jobb lesz. Tudom, hogy Hamdan sejk lenéz és mosolyog. Sokkal tartozom neki, hiszen ő adta ezt a lehetőséget, engem választott zsokéjának, és jó érzés, hogy most visszafizethetem ezt neki. ” Ők a nyitóképen.

A befutás pillanatában eldőlt, hogy Buick nem tudja behozni a címvédőt, így 2019 és 2020 után ismételten Oisin Murphy a zsokék bajnoka.  (A trénervetélkedés december 31-ig tart.)

Az apprentice kategóriában egy olasz fiú, a Godolphinnál pallérozódó Marco Ghiani a bajnok, aki gyönyörű felesége és féléves kisfia társaságában adta interjúját az ITV Racingnek. Egy szardíniai pizzériában dolgozott, de beleunt ebbe az életformába, így 16 évesen Newmarketbe költözött, de már Ausztráliát is megjárta.

Jöhetett a nagy finálé, a szezon zárása, a 2000 méteres Champion Stakes (Gr1).

Adayar magabiztosan hozta a mezőnyt a finisre, de a három szuperfavorit (mellette Mishriff és Addeybb) teljesen elkészült erejével így  másik három, egyáltalán nem várt telivérről szólnak a hírek.

A győzelmet ugyan egy Godolphin lovas, csak éppen a Franciaországban dolgozó Mickael Barzalona szerezte meg, az Arc-ötödik Sealiway (Galiway) nyergében, így megszületett a sokak által várt hároméves győzelem, csak éppen nem attól, akitől legtöbben remélték.

Nagyszerű, hogy itt lehetek. Nagyszerű, hogy részese lehetek ennek a nagy eseménynek. Szerencsém van ezzel a lóval. Megérdemelte, hogy bizonyítsa tehetségét. Nem én ültem az Arcban, de az egész csapat nagyon magabiztos volt. Hittek a jó futásában és milyen jól tették.” – mondta Barzalona.

A négy Gr1-es trófea közül így a franciák elcsenték a legrangosabbat, hiszen a győztest Cedric Rossi mester készíti. És, hogy kik voltak a placcok? Dubai Honour és a 40/1-hez kínált Mac Swiney, azaz év végére elfáradtak a szezon hősei.

Így a két legfontosabb őszi nagydíjat a legfelsőbb szinten piti összegekért vásárolt lovak nyerték, hiszen a 24,000 eurós Arc győztest, most a 62 ezer eurós CD bajnok követte.  Mindössze ennyit fizettek ugyanis az Arqana árverésén 2019 augusztusában azért a telivérért, aki most 1,6 milliós életnyereménynél tart.

Gosden egyértelműen a  talajt hibáztatta Mishriff veresége miatt, míg Haggas mester rendkívül büszke volt a Dubai Honorra. A versenynapon Jim Crowley és a Shadwell triplázott.

Angliában véget ért a síkszezon, így a hátralévő bő egy hónapban Ausztrália és Ázsia felé fordulunk, de ne feledjék, hamarosan jön a Breeders’ Cup is.

Képek: @HRIRacing, Sporting Life