Öt kérdés – öt válasz a galoppsport jövőjéről

Gondoltunk egy merészet és pénteken kora délután megkerestük a mestereket, hogy meséljenek a Racing Portal olvasóinak ezekről a nehéz napokról.

Fogadják szeretettel a rendkívüli kiadásunkat.

A tavalyi idomári ranglista öt top trénerének ugyanazt az öt kérdést tettük fel az immár hazánkban is tomboló koronavírus járvány kapcsán. Íme a rögtönzött mini-interjú(i)nk Kovács-Bakos Szilviával, Zala Csabával, Fézer Róberttal, Maronka Gáborral és Ribárszki Sándorral, így a címmel ellentétben az az öt válasz inkább huszonöt.

RP: Szilvi! Nálad értelemszerűen adódik egy plusz kérdés, hogy már egy picit nagyobb és egy egészen pici lurkó édesanyjaként, miként tudsz reagálni a kialakult helyzetre?

Kovács-Bakos Szilvia: Igyekszem minél kevesebbet az istállóba menni, azaz minimalizálom a kijárást. Mindenben a férjemre, Sanyira támaszkodom, most még jobban, mint az eddigiekben. Most abszolút ő a jobb kezem.

  1. Hogyan élitek meg az istállóban ezeket a nem túl vidám napokat?

Kovács-Bakos Szilvia: Nem vidám napok valóban. A szezonkezdést mindenki várta már tulajdonos, lovas és tréner egyaránt. Nehéz, hogy nem látjuk, mikor kezdődik a szezon, de szerencse, hogy egy kivételtől eltekintve nálunk mindenki a telepen van, így nincs utazás, tömegközlekedés stb. és emiatt úgy vélem sokkal kisebb a fertőzésveszély ebben a zártabb közösségben, így én sokkal nagyobb biztonságban érzem magam az istállónál, mintha mondjuk, elmennék egy hipermarketbe vásárolni vagy bejárni egy irodába. A szabad levegőn talán könnyebb átvészelni, mint egy zárt térben. A munka zavartalanul folytatódik és éppen ezért hála istennek senkit sem kellett elküldeni. Reméljük, a tulajdonosok is kitartanak továbbra is.

Zala Csaba: Jelenleg nálunk az emberek egészségesek hála istennek, és most nagyon jól jön az, hogy a kollégák itt helyben laknak. A lovakkal tudunk dolgozni, igyekszünk vigyázni mindennel. Bízunk ebben, hogy kedvező változások lesznek és az elkövetkezendő három hétben látjuk majd, hogy az országban merre mozdult el a helyzet.

Fézer Róbert: Nem igazán tetten érhető még, elsődlegesen az a furcsa számunkra, hogy nem tudunk majd versenyezni.

Maronka Gábor: Én vajdasági, vidám típus vagyok, még ha a halálomon vagyok, akkor is örülök.

Ribárszki Sándor: Szerintem ezt még fel sem tudjuk fogni igazából, holott én alapból optimista vagyok, de hétfőn tudatosult bennem, hogy ez nagyon nem játék. Katasztrófa számunkra, hogy nem lesznek versenyek, de Európának, a világnak most sokkal nagyobb gondjai vannak, mint hogy lesz e lóverseny vagy sem. Már azon gondolkodunk, hogy ha bevezetik, hogy se ki, se be sehonnan mennyi tartalék van. Szénából, szalmából, tápból és zabból is jól állok szerencsére.

  1. Milyen védelmi mechanizmusokat léptettetek életbe az alkalmazottak és saját magatok védelme érdekében?

Kovács-Bakos Szilvia: Igazából semmit. A kézfertőtlenítő eddig is kinn volt nálunk. Mi annyit kértünk a kollégáktól, pl. a Budapesten élő Nagy Pollettől és persze a többiektől is, hogyha elmennek bárhová a védőfelszerelést, azaz a kesztyűt és a maszkot használják. Az istállóban a lovaknál talán nem akkora a veszély, mint egy bevásárlóközpontban. Ugyanazt javasoljuk a kollégáknak, amit a média mond folyton.

Zala Csaba: Például nem fogadunk látogatókat, ezt a tulajdonosoknak is elmondtuk. Ez legfőbb, hiszen nyilván minden kolléga figyelmét felhívtuk arra,  amit egyébként maguktól is tudnak,  és amit a kormányzati kommunikáció is harsog. Azaz a higiénia, a távolság, kézfogás mellőzése stb.

Fézer Róbert: Igen. Józsi ‘bának szóltam, hogy ne jöjjön dolgozni. (Noska József – valóban nem jár – a szerk.)

Maronka Gábor: Nem. Nem fogadunk senkit, így emiatt kissé talán védettebbek vagyunk.

Ribárszki Sándor: Egyelőre nincs. Fertőtlenítőket vásároltunk az istállóba, és nem csak a kézre, hanem az eszközökre, lovas felszerelésekre, istálló kilincseire is gondolunk.

 

  1. Mikor látod realitását a kapunyitónak?

Kovács-Bakos Szilvia: Megmondom  őszintén én még a májustól is félek. Talán nyáron lehet a rajt, mert azt mondják, ez a vírus nem szereti a meleget, és ha valóban mindent elkövetünk mi emberek, azaz otthon maradunk és nem fertőzzük egymást, akkor május közepe, június elején lehet a start.

Zala Csaba: Én úgy gondolom, hogy két-három héten belül ki fog derülni, hogy milyen irányban mozdult ez az egész. Ha túl sok lesz a megbetegedés és az elhalálozás szerintem még július végéig is elhúzódhat. Ha ennek az ellenkezője valósul meg, amiben én nagyon bízom, akkor májusban vagy május végén talán kezdhetünk, de nyilvánvalóan ez egy olyan helyzet, amit az ember nem tud befolyásolni és követnünk kell a kormányzat utasításait. Nagyon nehéz kérdés. Ahogyan az is, hogy ez gazdaságilag hogyan fog kihatni a tulajdonosaimra, hiszen már most van közöttük olyan, aki abban a szektorban tevékenykedik, ahol hatalmas lesz a veszteség és már most szinte teljesen megállt az élet.

Fézer Róbert: Megmondom, őszintén azt nagyon szeretném, hogy júniusban már valami történjen. Ha más nem, zártkapus rendszerrel. Ezt a két hónapot még valahogy átvészeljük, de ha továbbra is szünet lesz, az keserves lesz a tulajdonosok számára.

Maronka Gábor: Úgy gondolom, hogy a kormány útmutatásai alapján lehet majd kezdeni. Dátumot nem szeretnék mondani, de remélem, a Nemzeti Díj napján már futunk. Nem tudom.

Ribárszki Sándor: Én úgy látom, hogy ha még minden jól is alakul, akkor is 4-5 hónap leállás, pedig én mindig optimista vagyok. Ez az érzésem. A lovakkal persze dolgozunk, hiszen nekik kell a mozgás.

  1. Milyen változások várhatóak szerinted a versenynaptárban? Lesznek például hétközi versenynapok? Decemberig tart a szezon? Elmarad a nyári szünet? Mi lesz a derby felkészülési állomásaival?

Kovács-Bakos Szilvia: Ez jó kérdés. A hosszabbítás lutri, mert most valóban nem volt annyira hideg a tél, de mi van, ha most az lesz? Inkább a hétközi versenynapok felé hajlanék, bár akkor meg a fogadás nem olyan jelentős. Nehéz kérdés. A derby utáni szünet talán nem kéne, de ha extrém forróság lesz, az meg a lovaknak nem jó, ott későbbi kezdésekkel lehetne talán számolni sötétedésig, de hogy derbyt hogy tudunk futni Nemzeti Díj, Alagi díj nélkül arról elképzelésem sincs.

Zala Csaba: Én poénból azt mondtam másoknak itt az istállóban, hogy a derbyben fogunk kezdeni, de remélem, tévedek. Nyilván itt várjuk majd a Kincsem Park híreit, de azért a Nemzeti Díjat, Alagi Díjat csak le kéne futni előtte, hiszen ugye ezek szelektálják a lovat előtte, hogy érdemes-e a derbybe beíratni. Szintén érdekes lesz a nevezés, hiszen ezekre ugye jóval előbb kell, de ha nem kaptál még képet a lovadról, így ez meglehetősen nehézkes lesz. Bízom benne, hogy minimum ez a két lépcső meglesz, (Nemzeti/Hazafi és Alagi). Ha lesznek hétközi versenynapok, attól egy lovat nem tudok halálra futtatni. Én annak örülnék, ha inkább kicsit kitolnák, de az meg időjárásfüggő, és akkortájt már sok ló „elteszi magát”.  A szünetet mindenképpen el kéne felejteni, és valóban lehetne néhány hétköznapi versenynap.

Fézer Róbert: Ezt a szezont nagyon nehéz lesz egyenesbe tenni. A programot sűríteni nem lehet, tehát a májusi nagyversenyeket nem lehet futószalagon rendezni. A kiemelt versenyben futó lovakat, azért nem annyira könnyű készíteni és van közöttük, aki nem is bírja a sűrű futást. Én azt hallottam, hogy az az időszak, ami elmarad, annak versenydíjkeretét beforgatják a megtartottakra. A derbyre felkészülés is mindenkinél más. Én például Kölnnel, kihagytam mindet és csak hosszúra futott már a kezdetektől, hogy hozzám került. A kanca be is bizonyította, hogy hosszútávú és van benne képesség. Az előnevezéses versenyeket viszont szerintem nem lehet teljesen törölni, így engem nem lepne meg, ha a derby elhalasztásra kerülne pl. őszre, mint a Kentucky Derby.

Maronka Gábor: Én arra tippelek, hogy lehet, hogy minden egy hónappal el lesz csúsztatva és nem lesz annyi felhozó verseny. Lehet, hogy lesz Nemzeti, Alagi és Derby és más nem. Szerintem, ha csúsztatás van,  a versenyszervezőnek azt kell figyelnie, mi a jó a magyar tulajdonosoknak. Nem kell nekünk foglalkozni pl. a szlovák derbyvel vagy hogy Línekék ráérnek, hanem ami nekünk jó úgy kell dönteni.

Ribárszki Sándor: Fogalmam nincs. Ez olyan nehéz kérdés, hogy egész héten erről beszélgetünk a kollégákkal. Én még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy szeptemberben vagy októberben lesz a derby. Azt is el tudom képzelni, hogy karácsonyig futunk, ha az időjárás engedi és azt is, hogy lesznek hétközi versenyek. A legfontosabb: a hároméves kiemelt versenyek menetrendje. Úgy vélem kár még erről beszélni. Ha majd Olaszországban lecsengett a vírus, akkor térhetünk vissza erre.

  1. Hány lóval indítod a 2020-as szezont és ki az istálló legnagyobb reménysége?

Kovács-Bakos Szilvia: 56 ló és Silver Pepper.

Zala Csaba: 35 lóval indulunk, de igazából senkit sem szeretnék megnevezni, hogy egyik tulajdonosomat se sértsem meg. Kimagasló kétévesünk nem volt, öreg lovunk már nincs, így bármi lehet.

Fézer Róbert: 25 ló. Egyelőre ezt nagyon nehéz megmondani. Vettem egyet Angliában, abban nagyon bízom. Év eleje van, nagyon korai még ez. Egyetlen egy derbyreménységem van, később derül ki, miként bírja a társaságot. Amíg nincsenek versenyek, nem tudod felmérni hol tartanak a lovak. Mindenki maradjon otthon és vigyázzunk egymásra!

Maronka Gábor: 30 lóval. Nevet azért nem mondok, mert sok nem is futott, és szerintem azok között lesz, akire az ember nem is számít. Már mutatkoznak, de nehéz így mondani bármilyen nevet, hogy még nem futott versenyben. Imperialiste nyilván ott lesz, de ő már futott.

Ribárszki Sándor: 25 ló, abból 7 db hároméves a többi pedig csikó. A szerencsétlenségben egy pindurkát az a szerencsém, hogy idén – ebben a bizonytalan helyzetben – nincs egy kimagasló derby aspiránsom.

És, hogy Stanislav Georgievet miért hagytuk ki? Vele éppen most fut egy nagyinterjúnk.

Mind az öt trénernek nagyon szépen köszönjük, hogy péntek délután rendelkezésünkre álltak.

Képek: HKJC twitter