39. Japan Cup – Deep Impact Memorial

Japán ékköve, a japán lóversenysport piros betűs ünnepe következik.

Japan Racing Association (JRA) 1981-ben írta ki először ezt a versenyt, amivel egyértelmű céljuk volt: a japán versenyzés színvonalának emelése. A közönség soraiban már az első kiadás osztatlan sikert aratott, és ez így van a mai napig is. Hatalmas látogatottság mellett zajlanak a versenyek Tokióban, ahol a világ legnagyobb lóversenypályáját találjuk. Az 1933-ban épült és a nemrégiben felújított létesítményben, több mint 220 ezer nézőt tudnak vendégül látni a szervezők. Az idén, a nemrégiben elhunyt kiváló örökítő nevével bővült az elnevezés.

A 2019. évi összecsapás azonban kisebb kudarcot vallott már a lefutása előtt. Hiába van ugyanis a patinás futamnak több európai nyerője a korábbi évekből, és hiába dolgoztak ki a JRA prominensei valami egészen gigantikus prémiummal kecsegtető bónuszrendszert a külföldi lovak számára, bizony csak hazai idomítások öregbíthetik a hírnevüket, igaz Alkaased 2005-ben elért sikere óta, csak japán ló győzedelmeskedett itt. Legutóbb ugye az az Almond Eye, akinek veresége az idei kiírásban is elképzelhetetlen.

A 2400 méteres verseny tehát idén nem lesz nemzetközi, de…

A 16 japán bázisú 3 és 7 év közötti aspiráns közül hat Group 1 nyerő,  három megnyerte hazája derbyjét és ott lesz a startgépben két hároméves kanca is, azaz a mezőnyre nem lesz panasz. A káprázat a rajongókra inkább a zsokéknál vár, mert a belga Soumillon-t, az angol Moore-t, az ír Murphy-t, a norvég Buick-ot és az olasz Dettori-t is láthatja a nagyérdemű.

Az esélyekről igazán nem sok értelme van beszélni. Almond Eye 2018-ban pályarekordban nyerte a kupát, és ha nem történik valami fatális számukra, a címvédés ellen egy jent nem kockáztatnánk. Hiába láthatjuk a mezőnyben a már említett három derbynyerőt (Rey de Orót, Wagneriant és Makahikit) esélyük a győzelemre igencsak elenyésző, ahogyan a többieknek is.

A végére az igazán impozáns számadatok:

A teljes pénzdíj 648 millió jen, azaz hozzávetőleg 5,6 millió amerikai dollár. Az első helyezett ebből 300 milliót (2,6 millió dollárt) szakít, de még a 10. helyen célba érő telivér gazdája is kap, több mint 52 ezer dollárt.

A bónuszra is mondunk egy példa számadatot: Ha Maronka Gábor idomítottja megnyerné jövőre a Grosser Preis von Baden-t és behúzná a Japan Cup-ot is, a ló a győzelmével a 2,6 millió dollár mellé még kétmillió dollárt kapna pluszban, de ha nem nyerne és utolsóként kullogna célba Tokióban, még akkor is 100,000 dollár ütné a bosnyák tulajdonosok markát.

Ennek ellenére nem vonzó külföldről az idei Japán kupa, de ez ne szegje kedvüket és vasárnap reggel 7:40-kor élvezzék azt a parádés hangulatú futamot, amelyből tényleg csak egy van az egész univerzumban.

Update: Már készen volt írásunk, amikor jött  hír, hogy Almond Eye mégsem fut, mert már csak a hongkongi megmérettetésére készül. 

Kép: JRA