37. Breeders’ Cup

Pályarekordok, első alkalmak, mesternégyes és természetesen fantasztikus győzelmek – a Tenyésztők Kupája idén sem okozott csalódást.

Ezúttal Keeneland adott otthont a Breeders’ Cup tizennégy futamának, és szerencsére örömmel konstatálhattuk, hogy mindenki kedvenc amerikai lóverseny-találkozója a koronavírus miatt sem szenvedett csorbát. Persze ha minden összecsapást részletesen elemeznénk, még holnap este is itt ülnénk, azonban bőven van mire emlékezni az idei Telivér Világbajnokságról (is).

A hazaiak részéről természetesen a főfutamot, a Breeders’ Cup Classic-ot övezte a legnagyobb érdeklődés. Az idősebb favorit, Improbable nem fogott valami jó helyet és végig külső íven utazott, miközben legkomolyabb vetélytársa, Authentic ment el vezetni. A futam aztán a finisben is Bafferték kedvére valóan alakult: Tiz The Law már a kanyarban kiesett a versenyből, Improbable pedig ugyan a finisben megrohamozta a Kentucky Derby győztesét, robbantani nem tudott, Into Mischief fia pedig biztos 2 1/4 hossz előnnyel pályafutása harmadik topsikerét is megszerezte.

 

A győzelem keretbe foglalta a szombatot; a nap első futama, a Filly & Mare Sprint pályarekordos trófeája is Bob Baffert és John Velazquez kezében landolt, ráadásul szintén egy Into Mischief ivadék, ezúttal Gamine révén, ezzel ő az egyetlen apamén, aki két duplázni tudott a tizennégy versenyben,

Bob Baffertről pedig már ne is beszéljünk: negyedik Classic-sikerét ünnepelte, míg Authentic – azontúl, hogy ezzel övé a két legfontosabb verseny, amit Amerikában egy hároméves megnyerhet – még egy hatalmas lépést tett előre az Év Lova versenyben.

Bár a Classic szinte kizárólag hazai érdekeltségű, azért az európaiak sem maradtak ki a tűzijátékból. A pénteki Future Stars Day-en a három turf verseny ellenére a küldöttség egyelőre győzelem nélkül maradt, szombaton azonban a négy gyepre kiírt futam mindegyikét elhozták az öreg kontinens aspiránsai.

Először Kevin Ryan Glass Slippers-e (Dream Ahead) ért haza a Turf Sprint-ben, majd bő egy órával később szintén az angolok diadalmaskodtak a Filly & Mare Turf-ön Audarya (Wootton Bassett) és Pierre-Charles Boudot révén.

A Mile-ban aztán jött az idegenlégiós fő attrakció, ugyanis az eddig nem túl jó szezont záró Aidan O’Brien csapata hatalmasat robbantott és diszkréten kisajátította a teljes dobogót, élen Order Of Australiával (Australia) az ezzel duplázó Boudot lovaglásában, míg a nyerőnél jóval nagyobb névnek számító Circus Maximus és Lope Y Fernandez lettek a helyezettek.

A 13. Breeders’ Cup-aranyát ünneplő O’Brien csak Írországból követte az eseményeket, a helyszínen pedig Pat Keating helyettesítette, aki szerint igazi csapatmunka volt. Azt is hozzátette, felemelő a Ballydoyle-nak az első három helyezettet magáénak tudni.

Ezek után emelkedett hangulatban várhatták Magical szereplését a Turf-ben, az ünneplés azonban elmaradt. A visszavonulása előtt álló kanca második helyre kényszerült, a kívül mindenki mellett elszáguldó Tarnawának ugyanis nem akadt ellenfele. Shamardal lánya immáron háromszoros Gr1-bajnok, közte a Prix de l’Opera trófeája, trénerének, Dermont Weldnek azonban ez pályafutása első Breeders’ Cup-kupája.

A négy európai győzelem kétségkívül kielégítő szám, különösen az elmúlt évek nem mindig jó szerepléseit nézve, a hétvége legsikeresebb trénere, Brad Cox viszont egymaga elérte ezt a számot: pénteken két trófeát vágott zsebre Aunt Pearl (Lope De Vega) és Essential Quality (Tapit) sikerei révén a Juvenile Fillies Turf-ön, illetve a “csikófőfutamon”, a Juvenile-en, majd szombaton a Dirt Mile és a Distaff után ünnepelhetett, utóbbiban az ezzel már hétszeres Gr1-nyerő szuperkanca, Monomoy Girl (Tapizar) révén.

Monomoy Girl Brad Cox negyedik nyerője a hétvégén

Ami a zsokékat illeti, Boudot-n és Velazquezen kívül további három név szerepel a kétszeres nyerők között. Irad Ortiz Jr. először a “csak” Gr2-es nyitófutamot, a Juvenile Turf Sprint-et hódította el Golden Pallel (Uncle Mo), majd másnak Whitmore-t (Pleasantly Perfect) lovagolta haza a Sprint-ben. Joel Rosario pénteken Juvenile Fillies után mehetett a díjátadásra Vequisttel (Nyquist), szombaton pedig a már említett Dirt Mile első helyét hozta el Knicks Go (Paynter) nyergében, míg Florent Geroux a Juvenile Fillies Turf-ben és a Distaffben ért haza a Cox-lovakkal.

Egyedül a Juvenile Turf maradt ki a sorból, amit Fire At Will (Declaration Of War) és Ricardo Santana orozott el O’Brien remekül futó Battlegroundja elől.

Ennél jobban nem is érdemes belemenni a részletekbe: a Breeders’ Cup idén is épp olyan nagyszabásúra, sokszínűre és izgalmasra sikeredett, ahogy azt megszoktuk.

Képek: Breeders’ Cup World Championships twitter, EclipseSports Twitter