30. Japan Cup

Vasárnap immár 30. alkalommal rendezik meg a világ egyik legnagyobb díjazású versenyét a Japan Cup-ot.

A 2400 méteres, gyepen lefutásra kerülő verseny összdíjazása a képpel ellentétben mai árfolyamon számolva 6,3 millió USD, azaz kb. 4,7 millió Euró. Ez pedig azt jelenti, hogy a Dubai World Cup 10 millió dolláros pénzdíja után, ez a második legmagasabb összeggel dotált futam a galoppsportban. 1997-óta a versenyben japán dominancia uralkodik, ugyanis Pilsudski abban az évben aratott győzelme óta, csak az angol színekben futó Falbrav (2002) és Alkaased (2005) tudott diadalmaskodni. 2002-ben azonban kivételesen Nakayamában és 2200 méterre futották a versenyt, így ha azt a győzelmet nem számoljuk, elképesztő az utóbbi évek japán fölénye.

Japan Racing Association 1981-ben írta ki először ezt a versenyt, amivel egyértelmű céljuk volt: a japán versenyzés színvonalának emelése. A közönség soraiban már az első kiadás osztatlan sikert aratott, és ez így van a mai napig is. Hatalmas látogatottság mellett zajlanak a versenyek Tokióban, ahol a világ legnagyobb lóversenypályáját találjuk. Az 1933-ban épült és a nemrégiben felújított létesítményben, több mint 220 ezer nézőt tudnak vendégül látni a szervezők. (Nem tévedés!)

Az idei esztendőben öt ország kilenc lovát nevezték külföldről, de azok után, hogy Snow Fairy november 15-én megnyerte a Queen Elizabeth II Commemorative Stakes-t így őt tulajdonosa már nem kívánja indítani a monumentális pénzdíjért.

A japán hendikepperek értékelése alapján az Arc de Triomphe másodikja Nakayama Festa kiemelkedik a mezőnyből. Mögötte talán az a Buena Vista nevezhető másodfavoritnak, aki legutóbb Soumillonnal győzött Gr3-ban, igaz 2000 méterre.  A versenyről a facebookon, Christophe Soumillon magyarországi rajongói klubjának tagjai már olvashattak. Az esélyesek sorában ezt követően is japánban trenírozott lovak.A legjobb “odssal bíró” európai résztvevő az Aiden O’Briennél készülő Joshua Tree, aki 6 héttel ezelőtt Kanadában nyert Gr1-es versenyt. Ennek ellenére mindössze 7-8. tippként írnak róla.

A 18 fős mezőnyben jó pár európai lovast találunk, hiszen ott lesz a startgépben Mirco Demuro,Maxime Guyon, Ryan Moore, Olivier Peslier, Colm O’Donoghue,Christophe Soumillon, Christophe-Patrice Lemaire, Davy Bonilla és Franck Blondel is.

A versenyre magyar idő szerint vasárnap reggel 7:20-kor kerül sor.