211st Guineas Weekend

Avagy Aidan O’Brien jubileumi mennybemenetele.

Mint már megszokhattuk. május első hétvégéje nem szűkölködött klasszikusokban: a Kentucky Derby-ről és Oaks-ról már tegnap olvashattak, azonban Európában nem ez élvezte a prioritást, hiszen Newmarket 211. alkalommal adott otthont a Guineas Weekend-nek, ahol a legfrissebb háromévesek mérföldön mérték össze erejüket az év első klasszikusaiban az öreg kontinensen.

Miután John Gosden szuperfavoritját, Too Darn Hot-ot törölték a 2000 Guineas mezőnyéből, rögtön érdekesebbé vált a Hármas Korona első ága, az odds-táblázat élére pedig O’Brien Ten Sovereigns-ja ugrott, így ismét az ír tréner lovainak hegemóniája lett kilátásban. Végül azonban borult a papírforma.

Miután a fenomén egyetlen győzelmet sem jegyzett a nap folyamán, Ten Sovereigns is lemaradt a Guineas finisében – jött helyette azonban a Coolmore másodfavoritja, Magna Grecia, aki olyan stílusban kompenzálta tréningtársa csalódást keltő futását, hogy elállt tőle a nagyközönség lélegzete:

Invincible Spirit fia feltartva galoppozott be a célba Donnacha O’Brien-nel a hátán, ezzel tizedik 2000 Guineas-trófeáját szállítva mesterének!

 

Aidan O’Brien sikere persze sosem mondható meglepőnek egy szigetországi klasszikusban, elég megjegyezni, hogy szombati sikerével a legutóbbi öt 2000 Guineas-ből négyet az ő lovai nyertek, Magna Grecia káprázatos teljesítménye pedig csak a hab a tortán a különleges győzelem történetében.

“Oda vagyok az örömtől Magna Grecia-val – csodálatos ló és sokat fejlődött a télen” – nyilatkozta a neves sikert ünneplő tréner. “Mindig úgy véltük, hogy mérföldön a legjobb, most pedig valószínűleg az Irish Guineas és Ascot következik.”

És aki azt hitte, már nem lehet tetőzni, azt nagy meglepetés érte vasárnap: két legjobb esélyese, Fairyland és Just Wonderful is kiszorult a dobogóról a  kancák 1000 Guineas-ében, jött azonban helyettük a bukiknál 14-szeres pénzt érő Hermosa (Galileo), aki Wayne Lordan-nel megkoronázta a hétvégét, mikor maga mögé utasította Lady Kaya-t és a fő esélyes Qabala-t.

És ha már úgyis csak O’Brien-t magasztaljuk mai cikkünkben, a Racing Post egy egészen elképesztő statisztikát hozott le a trénerről: ez volt

az ötödik 1000 Guineas-győzelme
a hatodik brit Guineas-sikere az elmúlt nyolc versenyből
a negyedik 2000 – 1000 Guineas duplája
a kilencedik trófeája a legutóbbi 12 brit klasszikusból

És hol van még a szezon java?

Képek: Racing Post