2100 vagy 2400?

Nagyon érdekes kérdést boncolgat az egyik francia szaklap a keddi Grand Prix de Paris kapcsán.

Már korábban beszámoltam róla, hogy többen is sérelmezik a szakmán belül, hogy a Derby távját 2100 méterre csökkentették. A háromévesek számára egyetlen 2400 méteres verseny létezik Franciaországban, éppen a kedden lefutott, Grand Prix de Paris, így gyakorlatilag többen ezt a versenyt nevezték ki új derbynek, és jelezték, a jövőben is itt futtatják inkább az ARC-ra készülő lovaikat. Mert, természetesen a legjobb háromévesek mindannyian az októberi csúcsfutamba szeretnének bejutni.  Ott is hatalmas jelentősége van a Derbynek, még ha másként is nevezik, de az Arc de Triomphe a csúcsok csúcsa a galloknál.

A cikk szerzője (Arsene Abitbol) szerint a mostani kiírás szerint, kis szerencsével egy mérföldes ló is eséllyel pályázhat, derby győzelemre. Példákat is felhoz. Mit keresett pl. Natagora, Lawman vagy Shamardal a derbyben, mikor sem utána, sem előtte nem futottak ily hosszú távra?  – teszi fel a kérdést a szerző. Ismert. Natagora harmadik lett, míg a másik két telivér megnyerte a Prix du Jockey Club-ot. A szerző szerint a hosszú távon oly sokszor bizonyító Hurricane Run-t így megfosztotta a győzelemtől egy olyan telivér, aki 2400 méteren talán mögötte végzett volna.  Talán.  Mit kerestek ott? Egyszerű: a tulajdonosuk beíratta őket. Aligha kell szégyenkezniük amiatt, hogy megnyerték a kékszalagot. A sport egyik alaptétele, hogy a győzelmet nem kell megmagyarázni….és hogy mennyit számít az a 300 méter? Erre válaszoljanak inkább a szakemberek.

A példaként említett Hurricane Run  egyébként több versenyt is nyert 2200 méterre (sőt bemutatkozásként 1800-ra), de mindezek ellenére, a klasszikus 2400 méter feküdt neki legjobban. 2100 méteren kikapott a derbyben negyed hosszal. Az idei évben nálunk is majdnem előfordult hasonló eset, hiszen a későbbiekben sprint pályafutásra készülő, igaz Nemzeti Díjat nyerő, Dr Gurunak volt jó momentuma a Derbyben, bár nem háromszázzal a vége előtt. Persze a sportban, mint soha, most sem játszik a ha, de a szerző éppen Európa két vezető országát, Angliát és Írországot hozza fel példaként, ahol még mindig a klasszikus távon futják a háromévesek legnagyobb erőpróbáját.

Magam, sok dologban egyetértek a francia szerzővel és nagyon ellenzem a távok csökkentését. Azt sérelmezem pl., hogy a Kancadíj manapság már csak 2000 méteres futam idehaza. Tudom, világszerte sok helyütt rövidebb a táv az Oaksban, de szerintem ennek a futamnak éppen az a jelentősége, hogy a kancák egy (előzetes) felmérőt kapjanak, derby távon. Így az a versenyrendszer sem rokonszenves számomra, ahol a 3 éves kancák legnagyobb versenyét a Derby után futják.

Kíváncsian várom a jövő júniust.

Kép: Sporting Life