2017. Breeders’ Cup első nap

Négy Breeders’ Cup futamon vagyunk túl az idei ünnepi hétvégünkön, ahol kétség kívül szenzációról adhatunk hírt.

Mendelssohn érinthetetlen volt – most pedig rátér a Kentucky Derby útjára! Fotó: Yahoo Sports

 Aidan O’Brien megszerezte idei 27. Gr1 trófeáját is!

De még hogyan: Beholder féltestvére, egy 3 millió dolláros csikó váltotta be a hatalmas elvárásokat. Scat Daddy fia, Mendelssohn az idei Telivér Világbajnokság első európai győztese lett a Juvenile Turf futamában, megadva O’Brien-nek a 12., Ryan Moore-nak a 9. BC trófeáját (miután a nyitófutamban teljesen beragadtak a nagy favorit Happily-vel és végeztek az utolsók között). A Juvenile Turf előtt felmerült a kétség, miért nem a homokon rendezett változatban indította az ír mágus a lovát, mire a műsorvezetők is megmagyarázták maguknak, hogy „nem ők nyergeltek eddig 26 Gr1 győztest az idén, Aidan biztos tudja, mit csinál.” Hát tudta…

 

 

Ahogyan Charles Fipke is tudja, mit akar: egy évvel azután, hogy látta kancáját hazafutni Beholder és Songbird mögött a Distaff-ban, most semmit sem bízott a véletlenre a tenyésztő-tulajdonos. Előre szerződött zsokéját, Jose Ortiz-t „kiütötte” Forever Unbridled nyergéből, és helyette a 13-szoros BC bajnok John Velazquez kezébe adta a szárakat, amint megtudta, hogy Puerto Rico-i ló nélkül maradt volna a Distaff-ban. Hogy ez mibe került neki, hogy Ortiz elvesztette indulóját? Egy egyezségbe, miszerint ha Forever Unbridled pénznyereményes helyre érkezik, a nem lovagoló Ortiz-t ugyanannyi fizetség illeti, mint a versenyben ténylegesen résztvevő Velazquez-t. Unbridled’s Song lánya pedig nem hagyva, bárki is ellopja tőle a rivaldafényt, elsőként futott célba John Velazquez alatt – azért ő kicsit jobban járt, mint kollégája… Velazquez és a tréner Dallas Stewart is egyaránt második győzelmüket aratták a Distaff-ban.

 

Igazi bajnok született. Fotó: Reuters

 

Az ország legkiválóbb kancái előtt aratott szenzációs győzelem pedig igen felbátorította Charles Fipke-t – trófeaátadásnál arra a kérdésre, mi hoz Forever Unbridled jövője, ezt válaszolta:

„Pegazus Kupát, majd Dubai Világkupát!” – aztán nevetett.

Csakhogy ő nem viccelt…