1990 – a magyar galoppsportban

Fókuszban a 30 évvel ezelőtti idény.

1990 az az év a magyar galoppsportban, amikor is (minimum) négy  európai szintű klasszis csatázott a magyar pályákon. A nevekre pillantatva döbbenetes, hogy még 30 évvel ezelőtt is mennyivel magasabban volt versenysportunk ázsiója, mint manapság. Nézzük kik nyerték a  nagydíjakat:

A Nemzeti díjat a kiváló kanca, az előző évi kritérium bajnoka, Teátrum (Aréna-Tavirózsa) nyerte (aki nyár végén lesétálta a méneket is a Szent István Díjban) de mégsem vált főszereplővé.

Mégpedig azért mert még kancából is akadt nála két jobb. Dancing Candle (Mashhor Dancer-Lovers Light) már top formában volt “az Alagiban” és ősszel a St Legerben is. Utóbbiban Kentaurs Farm házibefutót „hoztak össze” Timoteóval.

De még Dancing Candle sem lehetett királynő, hiszen a korona egyértelműen Sárga rózsát (Imperiál-Star) illette, aki előbb anyja sikere után nyolc esztendővel maga is megnyerte a kancadíjat, majd a korszak abszolút legnagyobb szupersztárját Ryan’s Giftet is legyőzve elhozta a Kincsem díj trófeáját is Aperianov Zakariásnak. Mivel a Gróf Széchenyi István emlékversenyben sem talált legyőzőre, 3:1-re alakította mérlegét Teátrummal szemben. Sárga rózsa állandó lovasa ugyan Varga Zoltán volt, de sérülése miatt utóbbiban Kovács Sándorral győzött, aki előtte sosem ülte még.

Ryan’s Gift és Kállai Pál

A 68. Magyar Derbyt hatalmas várakozás előzte meg. Elsősorban a két szuper kanca miatt.

Mindenki Sárga rózsa és Dancing Candle rivalizálását várta és joggal bíztak abban a fogadók, hogy 17 esztendő után végre megszülethet a várt kancagyőzelem a derbyben is.

Nem így lett, mégpedig azért mert „Imponáló volt Pendragon (Norman Style-Perjés) ellenállhatatlan lendülete, ahogyan felülkerekedett, a három hosszas nyerési stílus az évjárat feletti abszolút elsőségre vall.” – írta Horváth József. Tormási Gyula maga is mesélt nekünk ezekről a pillanatokról, ebben az interjúban.

Ez zsinórban már a negyedik töki győzelem volt a legfontosabb tenyészversenyben, ami dicséri a Szotyori Nagy Tamás (Piehl János, Kovács Ferenc) vezette Vadaskerti Ménes csapatának munkáját.

A középtávú versenyekben nem avattak egyértelmű királyt. Jolly Groom (Blushing Groom-Jolivar) Klimscha Albert szenzációs lovaglásával parádés győzelmet aratott a Millenniumi díjban, ami „Albinak” pályafutása 700. sikerét jelentette, de hatalmas meglepetésre a páros kikapott Apanázstól (Pasha-Annabál) az Imperiál díjban (akkor Szabadság díj). Itt Albert Ferenc lovagolt nagyot.  A Batthyány-Hunyady díj (akkor Munka ünnepe díj), pedig High Life és Kígyós János dicsőségét zengte.

Láthatják: ennyi kiváló telivér futott akkoriban a magyar pályán, de mégis egy kétévesről szóltak a hírek az idény végén.  „Elfogultság nélkül állíthatjuk a pesti pályán hosszú évek óta nem láttunk Jeremyhez hasonló képességű lovat. Lelépte ellenfeleit (a mai Szent László díjban – a szerk.), lovasa meg sem mozdult rajta, úgy ült, mintha fogott reggeli munkát lovagolna. Ha megküldte volna, Jeremy talán kiszaladt volna a világból. A kétévesek legnagyobb futamát 1956 óta futják 1400 méterre, Jeremynél (1:25.2  – a szerk.) jobb időt csak Librettó ért el 1965-ben, 1:24.-8-at.” – írta Horváth József.

Csak érdekességként a cikkben feltűnő lovak hendikepszámai:

Dancing Candle 91
Jolly Groom 86
Timoteo 85
Ryan’s Gift 82
Jeremy (2 é) 81,5
Apanázs 81,5
Pendragon 79,5
Sárga rózsa 79
High Life 78,5

Vastagon azon lovak nevét szedtük, akik külföldön is nyertek versenyt 1990-ben.

A championi címeket Aperianov Zakariás (4,5 millió Ft), Varga Zoltán (65 győzelem) és Imperiál (ivadékai 2,5 millió forintot kerestek) szerezték meg. Fehér dr. a vállalat igazgatója nyugdíjba ment, akit dr. Prutkay János váltott hivatalában.

Képek: Horváth József archívuma. Nyitóképünkön Apanázs 1989-ben a Fenékpusztai díjban sem lett megszorongatva. Akkor is Albert Ferenc lovagolta.

Szeretettel ajánljuk ezt az írást Szotyori Nagy Kristófnak, Szotyori Nagy Ádámnak és természetesen édesapjuknak, Szotyori Nagy Tamásnak.